Mali grad

Nagovor župana Mateja Slaparja prvošolcem, učencem in dijakom

01.09.2021

 

Nagovor župana Mateja Slaparja prvošolcem, učencem in dijakomDrage prvošolke in prvošolci, učenke in učenci, dijakinje in dijaki, 

pred vrati je novo šolsko leto in nekateri boste prvič sedli v šolske klopi, drugi pa v izbrano srednjo šolo, a vsi z željo, da bi si nabrali čim več znanja in bogatih življenjskih izkušenj. Šola je prostor ustvarjanja, timskega dela, reševanja konfliktov, učenja discipline, privzgajanja delovnih navad, spoznavanja sošolcev, poglabljanja prijateljstev in potrjevanja o tem, kaj vse znate in zmorete. V zadnjih dveh šolskih letih smo izkusili, kako je, če se vrata hramov znanja kar sredi šolskega leta zaprejo in če morajo učitelje kar naenkrat nadomestiti starši in skrbniki, učitelji pa čez noč postanejo mojstri računalnika, da lahko vsebino učnega načrta na daljavo kar se da približajo učencem in dijakom. Verjamem, da bomo prav zaradi te izkušnje vsi skupaj še bolj cenili šolo in njene zaposlene, ki se trudijo snov v učnem načrtu približati učencem čim bolj jasno in zanimivo ter povezano z vsakodnevnim življenjem, hkrati pa morajo biti tudi dobri vodje razredov, da jim uspe iz učencev potegniti tisto najboljše, kar se v njih skriva.

Ustaljena praksa je bila, da so starši hodili po prvošolčke v šolo, a zaradi epidemije so morali v lanskem letu počakati nanje pred vrati in učitelji so bili nemalo presenečeni ob dejstvu, kako hitro so prvošolčki postali samostojni. Očitno je v vsaki preizkušnji tudi nekaj dobrega. Letošnje šolsko leto bo prineslo nove izzive in verjamem, da jim bomo skupaj kos. Vsem želim, da bi se v šoli naučili, kako gojiti spoštljive medsebojne odnose, kako dobro komunicirati, razvijati svoje potenciale, sprejemati odgovornost za svoja dejanja, spoštovati sebe in druge ter znati učenje osmisliti in naučeno povezati z uporabo v praksi.

Naj bodo šole kraji, kamor boste učenci in dijaki prihajali z radovednostjo in navdušenjem. Kraji, kjer boste razvijali učinkovit način razmišljanja in strategije za reševanje problemov ter z veliko žlico zajemali znanje za vsakdanje življenje. Želim vam, da bi v šolah ustvarjali prijetno vzdušje z dobrimi odnosi, osnovanimi na zaupanju in spoštovanju, saj na njih temelji uspešno učenje. In tudi, da bi se veselili svojega napredka ter sodelovanja z drugimi, da bi usmerili svojo pozornost v dobro vas samih, vaših sošolk in sošolcev, učiteljic in učiteljev, profesoric in profesorjev in nasploh vseh oseb, ki jih srečujete. Vsem učiteljicam, učiteljem, profesoricam in profesorjem ter ostalemu strokovnemu kadru kamniških šol pa želim, da bi bilo letošnje leto čim bolj mirno in bi izvajali šolski učni načrt kar se da nemoteno.

Srečno in pogumno v novo šolsko leto, predvsem pa varno pot v šolo in nazaj.

Vaš župan Matej Slapar


<< Nazaj | Novice