Mali grad

Nagovor župana Mateja Slaparja ob 30. obletnici slovenske države

23.06.2021

 

Nagovor župana Mateja Slaparja ob 30. obletnici slovenske države Spoštovane občanke, spoštovani občani, drage Kamničanke, dragi Kamničani, dovolite mi, da vam iskreno čestitam ob prihajajoči 30. obletnici razglasitve samostojne Republike Slovenije. Po več kot tisoč letih življenja naših prednikov pod tujimi vladarji so se pred tremi desetletji uresničile sanje naših prednikov, ki so si drznili razmišljati in delovati za samostojno državo Slovenijo. Po dobljeni desetdnevni vojni za samostojno Slovenijo smo dokazali, da enotni in povezani skupaj znamo in zmoremo premagovati ovire.

V tridesetletnem obdobju smo dosegli marsikaj. Postali smo mednarodno priznana država, bili prva izmed tranzicijskih držav, ki je prevzela evro, sprejeti smo bili v Organizacijo združenih narodov, Svet Evrope, zvezo NATO in Evropsko unijo.

Kaj pa občina Kamnik? Kamnik je v svoji zgodovini izstopal kot eno pomembnejših mest na našem ozemlju. V tridesetih letih smo razvili kvalitetno predšolsko vzgojo, osnovno in srednje šolstvo. Cestna infrastruktura je mnogo boljša, pa vendar moramo še marsikaj storiti. Izjemni kulturni ustvarjalci zastopajo Kamnik prek meja naše občine in tudi vrhunski športniki so tisti, ki dajejo pomemben prispevek k predstavljanju naše lokalne skupnosti. Turistični biseri pa vabijo v naše mesto obiskovalce od blizu in daleč, iz Slovenije in tujine. Kamnik se je tako v letih od osamosvojitve razvil iz nekdaj industrijskega mesta v mesto priložnosti tako za velika kot tudi za manjša podjetja, obrtnike, kmete in posameznike.

V spomin na dogajanje ob osamosvojitvi Slovenije in o tem, kaj je Kamnik danes, bomo spregovorili tudi na slovesnosti ob dnevu državnosti v četrtek, 24. junija 2021, ob 20.30 v čudovitem okolju Mekinjskega samostana. Ob Mestni godbi Kamnik bodo kulturni program, obarvan v barve slovenske zastave, popestrili kamniški kulturni ustvarjalci.

Hvala vsem občankam in občanom, da ustvarjate bogato dediščino naše občine in iskrene čestitke ob 30. obletnici slovenske države. Naj se uresničijo besede največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, ki je v povesti Kurent zapisal: »Veseli ljudje bodo živeli tod; pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje!«

Vaš župan Matej Slapar


<< Nazaj | Novice