Mali grad

Nagovor župana Marjana Šarca

24.03.2011

 

Spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani!

Pomlad s plahimi, a vztrajnimi koraki stopa v deželo, dnevi so vse daljši, vreme nas vabi v naravo. Smo v dneh praznovanja občinskega praznika, ki slavi rojstni dan našega velikega rojaka, generala Rudolfa Maistra. Pomlad je čas, ko stvari dobijo novo podobo, vse postane prežeto z optimizmom in upanjem.

Za nami je zapleteno politično obdobje, ki se je začelo na začetku leta po mojem imenovanju podžupanov. To je sprožilo kar nekaj (milo rečeno) nestrinjanja pri nekaterih, celo obtožb o izključevanju drugače mislečih, da ne nadaljujem naprej. Tako sem bil v mesecu januarju tarča nekaterih medijev, češ da v pogovore v proračunu nisem vključeval vseh, da je proračun slab (nekateri so me celo pozivali k odstopu po komaj dveh mesecih županovanja), da sem izključil svoje podpornike ... Večkrat sem poudaril, da nisem izključil nikogar, kajti samo imenovanje podžupanov le-tega ne pomeni. Sodelovanje je zame širši pojem. Zato danes ugotavljam, da so se nekateri izključili sami, kar vsekakor ni bil moj namen. Druga pomembna točka odločanja sta bili dve mestni šoli, katerih problematiko sem podedoval. Projekt sem dal na tehtnico, vendar ne z namenom, da bi ovrgel dosedanji projekt samo zato, ker ni moj, temveč so mi tako narekovale dane okoliščine, pogojene z recesijo. Poleg tega zadeve niso bile take, kot so mi jih predstavljali pred začetkom mandata. Zato tisti, ki trdijo, da občinska uprava zavira projekt šol oziroma ga odlaga v daljno prihodnost, nimajo prav. Na izredni seji 2. marca 2011 so strokovnjaki s področja gradbeništva in statike podali svoje ugotovitve, sklepi občinskega sveta pa so bili rezultat upoštevanja stroke, konstruktivne razprave, ne pa posameznih političnih ambicij. Nekateri so nam očitali, da smo proračun in šole obravnavali mimo odborov. Poslovnik občinskega sveta v primeru izredne seje tovrstne obravnave ne predvideva, tudi gradivo mora biti dostavljeno svetnikom tri dni pred sejo, mi smo ga zagotovili prej. 23. marca 2011 je občinski svet na redni seji potrdil proračun za leto 2011, ki ni idealen, je pa v danih razmerah optimalen.

Mnogi menijo, da je pomlad najlepši letni čas, vse se prebuja in življenje dobi nov smisel. Zato je še toliko večja simbolika, da Občina Kamnik praznuje svoj praznik ravno na začetku pomladi. Že cel mesec se odvijajo različne prireditve v sklopu občinskega praznika, ki bodo svoj vrhunec dosegle v ponedeljek, 28. marca 2011, s tradicionalno proslavo pred Maistrovim spomenikom in slavnostno sejo v Domu kulture, kjer bomo podelili priznanja zaslužnim občanom. Žal posmrtno bo za častnega občana proglašen France Tomšič, začetnik demokratičnih procesov v Sloveniji. Praznični čas naj ne bo čas medsebojnih obtoževanj in raznih oblik nestrpnosti do sočloveka, temveč mora biti  čas enotnosti, potrpljenja in pogledov, zazrtih v prihodnost Občine Kamnik, hkrati pa praznik vseh naših občank in občanov.

Spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani! Iskreno vam čestitam ob našem občinskem prazniku in vam želim, da bi  imeli čim več tistega zanosa, ki ga je poosebljal naš veliki rojak Rudolf Maister v ključnih trenutkih naše zgodovine. Moja misel pa je namenjena tudi vam, drage matere, zato vam ob vašem prazniku iskreno čestitam in vam želim vse dobro.


<< Nazaj | Novice