Mali grad

Nacionalni mesec skupnega branja 2018

10.09.2018

 

Nacionalni mesec skupnega branja 2018Na pobudo Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana bomo letos izvedli prvi Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo trajal od 8. septembra 2018, mednarodnega dne pismenosti, do 8. oktobra 2018, zaključka Tedna otroka.

Cilj meseca skupnega branja je dvig bralne kulture in bralne pismenosti. Branje je pomembna vseživljenjska aktivnost in bralna pismenost je ena od ključnih kompetenc, ki so nujne za vključevanje v družbo.

Različne ustanove pripravljamo dogodke ali promocijske akcije o skupnem branju. V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik začnemo skupno branje v ponedeljek, 10. septembra 2018, ko bomo z Društvom Sožitje prebrali nekaj kamniških pravljic iz knjige Veronika z Malega gradu, ogledali si bomo tudi digitalno zbirko razglednic.

V soboto, 15. septembra 2018, bomo na dvorišču samostana Mekinje pripravili zaključno prireditev za Poletavce – poletne bralce in začeli z družinsko bralno značko Branje je iskanje. Na prireditvi bo sodeloval znan slovenski mladinski pisatelj Primož Suhadolčan.

Na dan zlatih knjig, to je 17. septembra 2018, pa bomo začeli z akcijo Lepa beseda lepo mesto najde. Na nekaterih javnih mestih boste našli zabojčke s knjigami, knjige vas čakajo, da jih vzamete in preberete. Lahko jih vrnete ali tudi ne, lahko pa jih nadomestite z drugimi iz vaše zbirke. Knjige naj krožijo in pridejo v roke čim več ljudem. Lepa beseda bo našla svoje mesto v kamniškem zdravstvenem domu, avtobusni postaji, Domu kulture Kamnik, v Termah Snovik, Korobaču in tudi v avli Občine Kamnik. V Komendi bodo zabojčki v preddverju telovadnice in dvorane.

Besedilo: mag. Breda Podbrežnik Vukmir, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik


<< Nazaj | Novice