Mali grad

Na zaključni turnir v Mariboru z drugega mesta, iz Nove Gorice s polnim izkupičkom

20.02.2014

 

Na zaključni turnir v Mariboru z drugega mesta

V zaostali tekmi štirinajstega kroga rednega dela srednjeevropske lige, so odbojkarice Calcit Volleyballa brez izgubljenega niza premagale dunajski SVS Post. Na ta način so na prvenstveni lestvici prehitele Doprastav iz Bratislave ter na koncu zaostale le za Novo KBM Branikom. Toda tako ali tako se bo vse odločalo na zaključnem turnirju, ki bo 7. in 8. marca v Mariboru. Že to soboto pa bodo Kamničani v svoji dvorani v 8. krogu 1. DOL – Modra skupina gostile Formis.

SVS Post – Calcit Volleyball 0:3 (-21, -15, -24)

Dunaj – Dvorana Budacenter. Sodnika: Mocsnik in Ujhazi (oba Madžarska).

SVS Post Dunaj: Almer, Chukwuma 8, Katz, Salanciova 1, Sandor 15, Schmit, Herelova 9, Huber – libero, Jankowsky 5, Enzinger, Hinzellerova, Rimser 12. Trenerka: Zuzana Tlstovičova.

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnšek 14, Božič 4, Borko 2, Valenčič 13, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 9, Ščuka 10. Trener: Gašper Ribič.

Čeprav zadnja tekma rednega dela ženske srednjeevropske lige ni odločala praktično o ničemer, le o tem, ali bodo kamniške odbojkarice ta del tekmovanja končale na drugem ali tretjem mestu – polfinalna para na zaključnem turnirju, ki bo 7. in 8. marca v Mariboru bosta Nova KBM Branik – SVS Post in Calcit Volleyball – Doprastav Bratislava -, so Kamničanke tekmo na Dunaju začele, kot da gre za odločilno tekmo za uvrstitev na zaključni turnir. In to kljub temu, da sta doma ostali Petra Vrhovnik in Anja Kavčič. Eden od razlogov je bil tudi v tem, da Kamničanke pred najbolj pomembnim delom sezone, zaključnim turnirjem srednjeevropske lige in predvsem končnico državnega prvenstva potrebujejo težke tekme, zato je Gašper Ribič od svojih varovank – tokrat so tekmo začele Mojca Božič, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in na mestu proste igralke Meta Jerala – zahteval resen pristop. Temu primeren je bil torej tudi uvod v tekmo, ki so ga na servis Mojce Božič, ki je dosegla tudi dva asa, začele z vodstvom s 6:0. Ob prvem tehničnem odmoru so svoje že tako visoko vodstvo povečale še za točko, toda do drugega so se Dunajčanke le zbrale, popravile igro v napadu, »pritisnile« na servisu in se gostjam približale le na tri točke zaostanka. Še tesneje je bilo pred končnico niza, kajti z asom Jankowske so za Calcitovkami zaostajale le za točko (21:22), toda z blokom Lane Ščuke ter nato še njenim uspešnim napadom je bil odpor domače ekipe v prvem nizu le strt.

Podobno kot prvi niz se je začel tudi drugi, le s to razliko, da Kamničanke tokrat niso imele padca v igro. Na prvi tehnični odmor so odšle s prednostjo petih točk, ki so jo na servis Charukove povečale na sedem (10:3), to pa je bila tudi razlika, ki so jo uspešno držale vse do končnice niza. Turnškova in Ščuka v napadu ter Charukova s še enim asom na servisu so slovenskim pokalnim zmagovalkam prinesle vodstvo z 2:0 v nizih. Tudi večji del tretjega niza je bila pobuda na strani varovank Gašperja Ribiča, ki so z blokom Sare Valenčič ob prvem tehničnem odmoru vodile s točko naskoka, ob drugem pa z njenim asom že za štiri. Toda podobno kot v prvem nizu je prišlo v kamniški ekipi do manjše nezbranosti, tudi nekaj slabše sprejema, čeprav je v tem elementu igre blestela Meta Jerala, ki je bila na koncu tekme 78-odstotna, vendar so Dunajčanke glavnino začetnih udarcev usmerile proti Valenčičevi in Ščuki. Z blokom Herelove so domače odbojkarice na 21. točki izid izenačile, nato pa so dosegle še dve točki in vse je kazalo nato, da bodo gledalci videli najmanj še en niz. A se Kamničanke s tem niso strinjale. Valenčičeva je spet priborila servis svoji ekipi, ki je po napaki Dunajčank na 23. točki izid spet izenačila, vseeno pa so prvo zaključno žogo imele domače odbojkarice. Toda s še enim uspešnim napadom je Turnškova rešila prvo zaključno žogo, nato pa so odbojkarice SVS Posta naredile dve lastni napaki, tako da so se Kamničanke še drugič v letošnji sezoni veselile zmage nad Dunajčankami, s tem pa tudi drugega mesta po rednem delu srednjeevropske lige.      

Iz Nove Gorice s polnim izkupičkom

Odbojkarji Calcit Volleyballa so, kolikor so še želeli ostati v boju za končno tretje mesto, teoretično tudi drugo, v Modri skupini 1. DOL, v tekmi sedmega kroga na gostovanju v Novi Gorici nujno potrebovali vse tri točke. To jim je na najboljši možni način tudi uspelo, saj oslabljeni ekipi Go Volleyja niso prepustli niti niza. V soboto bodo Kamničani, v osmem krogu 1. DOL – Modra skupina, v svoji dvorani gostili Lunos Maribor.

Go Volley – Calcit Volleyball 0:3 (-17, -15, -14)

Nova Gorica – Dvorana Balon. 80 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Milojevič (Ljubljana).

Go Volley: Vrtovec 4, Maraž, Basaneže, Konjedic, Filiputti 3, Savičič 9, Bregar 6, Tomič 6, Kuburović 3, Gašparin – libero1, Maraž – libero2. Trenerja: Stanič in Jakomin.

Calcit Volleyball: Lakner 1, Hribar – libero2, Novljan 5, T. Štern 12, Kvas 2, Pokeršnik 8, Ribič – libero1, Štembergar Zupan 5, Hrast, Kotnik 13, Ž. Štern: Trener: Marko Brumen.

Domači odbojkarji so goste iz Kamnika sprejeli brez prvega trenerja Jasmina Čuturiča, ki je manjkal, zaradi smrti v družini, prav tako pa trenerski dvojec Stanič-Jakomin ni mogel računati na Gregorja Basanežeja. Toda tudi Kamničani so šli v to tekmo oslabljeni, kajti trener Marko Brumen še naprej ne more računati na poškodovanega Jerneja Stavbarja, pa tudi ne na Žigo Šterna in Klemna Hribarja, ki sta sicer bila v ekipi, a nista igrala. Tako so gostje iz Kamnika tekmo začeli v postavi Tine Kvas, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žan Novljan, Boris Brus, Tonček Štern in Aleksander Ribič na mestu prostega igralca, medtem ko so bili ob prvem sodnikovem žvižgu v domači ekipi na parketu Strahija Kuburović, Dalibor Tomič, Darijo Savičič, Miha Bregar, Danijel Filiputti, Matic Vrtovec in Jan Gašparin na mestu prostega igralca. Čeprav so Kamničani povedli s 5:1, ni še prav nič kazalo nato, da bodo v nadaljevanju prav oni zagospodarili na igrišču, kajti z delnim izidom 5:0 so povedli domači odbojkarji. Toda z enako mero so jim odgovorili odbojkarji Calcita, ki so z blokom Tončka Šterna domači ekipi pobegnili za štiri točke (10:6). Ob drugem tehničnem odmoru so Kamničani, ki so prevladovali v vseh elementih odbojkarske igre, vodili že s šestimi točkami prednosti, vprašanje zmagovalca uvodnega niza pa je bilo rešeno po štirih zaporednih točkah gostov, zadnji dve je prispeval Andrej Štembergar Zupan, ko je bil izid že 22:11 za Calcit Volleyball. Žan Novljan je nato le še potrdil vodstvo z 1:0 v nizih.

V drugem nizu je v domači ekipi v igro na mesto organizatorja igre vstopil mladi Jani Konjedic, v kamniški ekipi pa ni bilo menjav. Tudi ta niz so bolje začeli Kamničani, ki so še enkrat povedli s 5:1, a so se jim Novogoričani še pred prvim tehničnim odmorom približali na točko zaostanka (6:7). Zadnjič so se domači odbojkarji gostom na točko zaostanka približali pri izidu 10:11, nato pa je bilo spet vse v znamenju kamniške ekipe, ki je z asom Tončka Šterna povedla z 20:12. Ob koncu niza sta v igro vstopila Martin Hrast in Danijel Pokeršnik, na klop pa sta odšla Kvas in Tonček Štern, niz pa se je končal z napako Kuburovića, ki je na mestu sprejemalca zamenjal Tomiča.

Tretji niz je bil le še formalnost, kajti domači odbojkarji so se po visokem zaostanku ob prvem tehničnem odmoru, izid je bil 8:2 za Calcit, dokončno predali. Veliko težav jim je v napadu in s servisi povzročal Danijel Pokeršnik, v bloku je bil najvišji Boris Brus, svoje pa sta dodala še Štembergar Zupan in Kotnik. Še pred drugim tehničnim odmorom je priložnost za igro dobil še Jure Lakner, ki je uspešno zaključil napad za vodstvo Calcitovcev z 18:8. Zadnji točki na tekmi sta za kamniško zmago prispevala Brus in Kotnik.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Domačini so se pred in med tekmo soočali s svojimi težavami, mi s svojimi. S tem, da imajo Novogoričani svojo računico, medtem ko mi še skušamo priti do tretjega mesta, da se v morebitnem polfinalu končnice izognemo ACH Volleyja. Čeprav smo do zmage prišli na relativno lahek način, je veliko prezgodaj govoriti o tem, ali je naša forma že v vzponu, saj ekipa pogosto lahko igra toliko, kot ji dovoli nasprotniki. Panvita Pomgrad je v tem trenutku pač močnejša od nas. Toda tiste najbolj pomembne tekme v Modri skupini so šele pred nami, tu mislim na obe z Lunos Mariborom in Salonitom. Če te štiri tekme dobimo, smo svoje v tem delu tekmovanja naredili.«  

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice