Mali grad

Na uvodnem ciklokrosu dvoboj za zmago med Zupančičem in Kranjcem, Korošcu tretje mesto na moški dirki

18.11.2013

 

Pred dobrim tednom dni so na spletni strani Kolesarske zveze Slovenije sporočili, da se na slovenska tla vrača kolesarsko tekmovanje ciklokros, ki bo štelo za pokal Slovenije. Na prvi dirki, Veliki nagradi Urha v Ljubljani, so se v soboto dobro odrezali tudi člani kamniškega Calcit Bike Teama. Peter Zupančič je zmagal v kategoriji do 19 let, tik za njim je končal Gregor Krajnc, Rok Korošec pa je v kategoriji med 19 in 40 let osvojil tretje mesto.

Moško dirko je dobil nekdanji gorski kolesar Matej Lovše, ki se zdaj preizkuša v cestnem kolesarstvu. Za njim je končal Miha Halzer, eden najboljših tekmovalcev v eliminatorju, za njim pa je končal Rok Korošec. Boštjan Hribovšek je bil peti, tik za njim je dirko končal Luka Mezgec, ki se je letos izkazal kot eden najboljših sprinterjev.

“Z zmago sem sam sebi dokazal, da se kljub malo treninga v zadnjem času ter že bolj prilagajanja zimskim razmeram, lahko še vedno dobro vozim. Z Grego sva celotno tekmo vozila skupaj, v zadnjem krogu pa sem nekako vedel, da bo potrebno počakati do sprinta, za katerega se mi je zdelo, da ga lahko osvojim,” je po tekmi povedal Peter.

Navdušen je tudi nad idejo tekmovanja in vrnitvijo ciklokrosa, všeč mu je bila tudi proga: “S samo idejo in ponovno organizacijo ciklokrosa v Sloveniji sem zelo zadovoljen, saj tekmovalcem razbije monotonost med zimskimi dnevi. Sam sem se tekem udeleževal že dve leti nazaj, tako da sem ob ponovnem zagonu tekmovanja vedel, da gre vse spet v pravo smer. Na žalost zaradi razmer v Sloveniji večina tekmovalcev še nima ciklokros kolesa, kar bi naredilo tekme še bolj zanimive. Sama proga je bila prava ciklokros, z veliko blata ter odsekom, kjer je bilo potrebno peš. Upam, da se bodo tekme še odvijale v takšnem ambientu ter da se ohranijo tudi za prihodnja leta!”

“Z dirko sem zadovoljen, mogoče sem startal prehitro in zato me je v zaključku prehitel Halzer, medtem ko je bil Lovše premočan. Dirka je bila zelo zahtevna in naporna. Neke forme ni, saj se pripravljam na naslednje leto, to je zgolj trening tekma in da se med sabo malo pogovorimo. Drugače pa sem zelo vesel,da so znova uvedli ciklokros, saj gre predvsem za druženje in je tekmovalnosti malo,” pa je dejal Rok.

Žensko dirko je dobila Tina Perše, odlično pa sta nastopila tudi dva mlada calcitovca, Matic Kranjec Žagar je bil drugi, še mlajši Žan Pahor pa tretji v kategoriji dečkov do 15 let.

V ciklokrosu se je v Sloveniji nazadnje dirkalo leta 2011, ko je bil na sporedu tako imenovani Divji pokal. Tega je z dvema zmagama dobil Lovše, dvakrat je bil najboljši Mezgec. Pravila za letošnji pokal so prilagojena slovenskim razmeram, tekmovalci pa lahko uporabljajo vsak tip kolesa. Kolesarska zveza Slovenije je objavila sedem datumov dirk, želijo pa jih izpeljati pet ali šest. Naslednja bo že prihodnjo v soboto, kolesarje čaka ciklokros Idrija – Ledine.

Besedilo: Calcit Bike Team
Foto: Frane Kranjec


<< Nazaj | Novice