Mali grad

Na sončni Veliki planini ta vikend številni dogodki

06.08.2014

 

Vremenoslovci nam za prihajajoči vikend napovedujejo lepo vreme. Na Veliki planini bomo za naše goste pripravili kar nekaj aktivnosti.

Pri gostišču Zeleni rob na Veliki planini bo od 10. ure naprej z nami ponovno Duo Pustotnik. Prejšnji vikend je Duo Pustotnik poskrbel za dobro zabavo. Obiskovalci gostišča Zeleni rob so brusili pete že od 10. ure naprej.

Orkester Pustotnik smo Slovenci spoznali, ko so se prijavili na oddajo Slovenija ima talent, kjer so zasedli 2 mesto v finalni oddaji. 40-članski orkester je plod Tomaževih učencev, saj sta skupaj s Tjašo ustanovila svojo zasebno glasbeno šolo. Odličen nastop pa je za orkester Pustotnik pomenil medijski preboj in prepoznavnost širom po Sloveniji in tudi v tujini. V sodelovanju s Turizmom Ljubljana so prepotovali Bih, Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Predstavljali so Slovenijo in njene lepote. Tomaž je pri osmih letih pričel z učenjem harmonike in klavirja, leta 1993 pa je postal absolutni prvak na evropskem tekmovanju diatonične harmonike v Udinah in Babni gori. Tjašo smo pred tem lahko spoznali po nazivu: » Prvi glas Gorenjske«, dvakrat je bila prisotna tudi na Melodijah morja in sonca in vedno je prišla v finale.

Duo Pustotnik je začel z svojimi nastopi, ko se je evforija z orkestrom Pustotnik malce polegla, še vedno pa v svoji glasbeni šoli kalita številne  talente. Posebnost Dua Pustotnik je tudi ta, da vse izvajata v živo. Sliši se ju tako v sosednji Avstriji, kot na Hrvaškem.

Omenili bi tudi Dan trniča. Dogodek se bo odvijal pred Preskarjevo muzejsko bajto, v nedeljo 10. 8. 2014 od 10. dalje. Izvedeli boste vse o trniču, posebnem siru iz Velike planine, ki so ga nekoč pastirji izdelovali kot simbol ljubezni! Lahko si boste izdelali svoj trnič, ali pa ga kupili in doma preverili kako okusno zadiši iz vašega lonca!  

Postopek priprave mase za izdelavo trniča traja od 4 do 5 dni. Pastirji namolzejo mleko, ga skisajo, odstranijo smetano (iz nje naredijo maslo), kislo mleko nalijejo v glinen »pisker«- sirovnik, ga pustijo na ognjišču približno 2 uri, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Zatem maso odlijejo v torilo, kjer se skuta odcedi. V primeru, da je skuta presuha, ji dodajo smetano, sicer pa le sol. Masa je tako pripravljena za oblikovanje. Za izdelavo enega trniča potrebujejo 2 litra mleka. Kako so lansko leto obiskovalci izdelovali svoj trnič si lahko ogledate na http://www.velikaplanina.si/index.php?t=news&id=350

Več o trniču, si lahko preberete na spodnjih povezavah:

http://www.kamnik.si/novice/Dan-trnica-na-Veliki-planini-30-07-2014

http://www.kamnik-tourism.si/index.php/okusi-kamnika/trnic-na-vsako-mizo/

Za zaključek pa lahko povemo, da bo v nedeljo t.i. Žegnanska nedelja. Vabljeni na tradicionalno mašo, v kapelico Marije Snežne ob 11.uri.

Kapela Marije Snežne se nahaja nekoliko dvignjeno nad pastirskim naseljem, ki je prvotno stala na tem mestu že pred 2. svetovno vojno.

Ob koncu vojne so jo nemški vojaki požgali, ponovno pa je bila postavljena leta 1988, na pobudo takratnih pastirjev. Posvečena je Mariji Snežni in tako 5. avgust predstavlja poseben praznik za kapelo ter celotno pastirsko naselje.

V poletnih mesecih, v času pastirske sezone sv. maše potekajo  vsako  nedeljo,  več  tisoč obiskovalcev  pa se vsako leto udeleži polnočnice na božični večer.

Besedilo in fotografije: Velika planina


<< Nazaj | Novice