Mali grad

Na regijskem tekmovanju osnovnošolskih ekip prve pomoči 2012 zmagala ekipa OŠ Jurija Vege Moravče II. ekipa

23.04.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil Regijskega tekmovanja osnovnošolskih ekip prve pomoči 2012. Območno združenje Rdečega križa Kamnik je skupaj z Osnovno šolo Marije Vere poskrbelo, da so osnovnošolske ekipe pokazale svoje znanje pri reševanju in oskrbi  realističnih prikazanih poškodb ponesrečencev v različnih nesrečah, ki nas lahko prizadenejo. Iz občine Kamnik se je preverjanja udeležilo skupaj pet ekip, in sicer po ena iz OŠ Frana Albrehta in OŠ Šmartno v Tuhinju ter tri ekipe iz OŠ Marije Vere. Preverjanje je bilo organizirano v obliki poučne vaje na predpostavkah delovanja ekip prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Ekipe so svoje znanje pokazale na petih delovnih postajah. Tekmovalno ekipo pa je sestavljalo šest članov, kjer so ekipe tekmovale razdeljene v dve trojki.  Na prvi delovni postaji je potekalo pisno preverjanje znanja iz prve pomoči, varnosti v cestnem prometu ter poznavanje gibanja Rdeči križ. Na preostalih treh postajah  je poteklo praktično preverjanje znanja iz nudenja prve pomoči, na peti delovni postaji pa je bila organizirana učna animacijska delavnica.

Tekmovalce je najprej pozdravila ravnateljica OŠ Marije Vere Violeta Vodlan in poudarila, da ni pomembno, kdo bo danes zmagovalec, saj so vsi najboljši. »Če je človeško življenje najdragocenejše na svetu, potem so tisti ljudje, ki se ga trudijo rešiti tudi najdragocenejši med nami.«

Tudi župan Marjan Šarec je izpostavil eno od temeljnih načel varstva pred nesrečami in to je »reševanje in pomoč«. Da se nudenje znanja prve pomoči prične že v osnovni šoli, je dobra popotnica tistim otrokom, ki bodo tudi kasneje v življenju sodelovali v ekipah prve pomoči, bodisi pri gasilcih ali pa kot ekipa prve pomoči pri Območnem združenju Rdečega križa. Lahko pa bodo za svojo poklicno pot izbrali področje medicine. »V naši občini imamo dobro organiziran sistem ekip prve pomoči pri gasilskih društvih, te ekipe se redno udeležujejo tudi intervencij, njihovo sodelovanje z Reševalno postajo Kamnik pa je na visoki strokovni ravni«. V vsakdanjem življenju obstaja veliko nujnih stanj, pri katerih bi lahko očividci nesrečnih dogodkov z razmeroma preprostimi ukrepi pomagali pri ohranitvi kakovostnega življenja žrtve. Ravno zaradi tega dejstva, pa je še kako spodbudno, da se že mladi izobražujejo s področja nudenja prve pomoči in svoje znanje preverjajo tudi na tekmovanjih kot je današnje, torej regijsko, kjer bodo tekmovalne ekipe pokazale teoretično in praktično znanje. »Vsem sodelujočim ekipam želim veliko znanja«, je še dodal župan Marjan Šarec.  

V le-tem se je, kot rečeno, najbolje izkazala II. ekipa OŠ Jurija Vege Moravče.

Dosežena mesta na regijskem tekmovanju o znanju prve pomoči osnovnošolcev pa so:

  1. OŠ  JURIJA VEGE MORAVČE II. EKIPA
  2. OŠ  JURIJA VEGE MORAVČE I. EKIPA
  3. OŠ   KOMENDA - MOSTE
  4. OŠ   MARIJE VERE I. EKIPA
  5. OŠ   MARIJE VERE III. EKIPA
  6. OŠ   MARIJE VERE II. EKIPA
  7. OŠ   ŠMARTNO V TUHINJU
  8. OŠ  FRANA ALBREHTA

Vsem iskrene čestitke!

 


<< Nazaj | Novice