Mali grad

Na prvi tekmi boljše Norvežanke, odbojkarji točko do polfinala, toda …

11.12.2014

 

Na prvi tekmi boljše Norvežanke

Aktualne slovenske pokalne zmagovalke so na prvi tekmi prvega kroga pokala Challenge morale priznati premoč najboljše norveške ekipe, STOD Steinkjer, za katero igra kar devet tujih odbojkaric. Povratna tekma bo na sporedu včeraj teden, ob 20. uri, v Športni dvorani Kamnik.

STOD Steinkjer – Calcit Volleyball 3:0 (22, 29, 19)

Steinkjer – ŠD Steinkjer. 500 gledalcev. Sodnici: Boulanger (Nemčija) in Rafn Hagen (Danska).

STOD Steinkjer: Ferreira Menezes 3, Benicio Peixoto 16, Bye, Finstad, Dale, Szpak, Szymanska 6, Oliveria 7, Prenga 12, Solem, Acea Cabrera 6, Bobi 10. Trener:  Andre Fernando Sa.

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 9, Božič 6, Kregar, Borko 8, Vrhovnik 9, Igličar 7, Forštnarič, Jerala – libero, Ščuka 15. Trener: Gašper Ribič.

Kamniške odbojkarice so po ponedeljkovem celodnevnem potovanju na sever Evrope včeraj imele dva treninga. Prvega od 13. do 14. ure, drugega od 19.30 do 20. ure, pridobile pa so tudi posnetek z igro svojih nasprotnic. „Žal smo imeli na voljo le en posnetek, tako da je bila priprava na ekipo Steinkjerja nekoliko težja, toda, če nič drugega, smo dobili vsaj vtis, za kakšno ekipo gre. V njihovi ekipi je kr osem tujk in okoli njih se vrti vsa igra. Gre za zelo izkušeno ekipo, ki zna igrati odbojko, med posameznicami pa najbolj odstopa Albanka Arjola Prenga. Pozna se jim, da imamo brazilsko podajalko, ki skuša igrati hitro, zato bo zelo pomembno, kako dobro bomo servirali. Z dobrim servisom bomo veliko lažje igrali tudi v fazi obrambe. Na drugi strani bomo morali biti uspešni na sprejemu. Če nam uspe v teh dveh elementih (servisu in sprejemu) biti dobri, potem lahko že na Norveškem pridemo do ugodnega izida,“ je pred prvim obračunom z norveško ekipo razmišljal Gašper Ribič, ki je, kot običajno, tudi tokrat tekmo začel z Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Lano Ščuko, Mekano Barnes, Tamaro Borko, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo. V prvem nizu so se Kamničanke še privajale na igro domače ekipe, ki je na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo treh točk. Z blokom Božičeve so se jim Kamničanke približale na točko zaostanka (10:11), a ob drugem tehničnem odmoru zaostajale za dve. Pred končnico niza so domačinke slovenskim odbojkaricam pobegnile za štiri točke (22:18), kar gostje niso več nadomestile.

Tudi drugi niz se za kamniško ekipo ni začel najbolje, saj so domače odbojkarice povedle s 5:1 in 7:2. Po polminutnem odmoru so Kamničanke le strnile svoje vrste, popravile igro na sprejemu in vse z blokom Borkove Steinkjerju približale na točko zaostanka. Pred vstopom v končnico niza je Steinkjer pobegnil za tri točke (22:19), vendar so z asom Barnesove odbojkarice Calcita povedle s 23:22. Lana Ščuka je svoji ekipi priborila tudi prvo zaključno žogo, ki je tako kot še dve ostala neizkoriščena. Kar ni uspelo Kamničankam, je v četrtem poskusu „Norvežankam.“ Tretji niz so bolje začele Kamničanke, ki so s točko Vrhovnikove povedle z 9:5, toda po že na deveti točki je sledilo izenačenje. Z dvema točkama Borkove, drugo je dosegla z blokom in napadu Ščuke, so slovenske pokalne zmagovalke še predzadnjič na tekmi prišle do vodstva (14:12), vodile so tudi še s 15:14, nato pa je bilo vse v znamenju lastnih napak varovank Gašperja Ribiča, kar je domači ekipi omogočilo, da je povedla z 20:16. To pa je bil zaostanek, ki ga slovenske odbojkarice niso več zmogle nadomestiti.

Točko do polfinala, toda …

Odbojkarji Calcit Volleyballa so bili na povratni tekmi pokala Slovenije le točko, oddaljeni od zmage s 3:1, ki bi jim prinesla uvrstitev na zaključni turnir. Žal dveh zaključnih žog za končno zmago niso izkoristili, v tie-breaku pa je bil, kot na prvi tekmi v Kamniku, spet boljši ACH Volley.

ACH Volley – Calcit Volleyball 3:2 (-20, -22, 18, 26, 11)

Ljubljana – Dvorana Tivoli. 250 gledalcev. Sodnika: L. Globačnik (Topolšica) in Tomc (Novo mesto).

ACH Volley: Flajs 18, Jereb 1, Plot – libero, Kozamernik 10, Roberts 19, Purič 1, Pokeršnik, Klobučar 12, Pleško 1, Jurić, Kowalski 2, Mochalski 3, Dolegombai 7, Koncilja 7. Trener: Tomi Šmuc.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 20, Drobnič, Vidmar, Štembergar Zupan 7, Brus 14, Kvas, Stavbar 11, Kotnik 13, Ž. Štern 10, Brulec 4. Trener: Marko Brumen.

Minimalna zmaga proti Astec Triglavu in poraz v Murski Soboti v prejšnjem krogu državnega prvenstva ni bila nič kaj obetavna popotnica za odbojkarje Calcit Volleyballa pred povratno četrtfinalno tekmo pokala Slovenije proti ACH Volleyju. Na drugi strani so Ljubljančani v domačem prvenstvu še naprej z maksimalnim številom točk, brez njih pa so še v ligi prvakov, v primerjavi s prvo četrtfinalno tekmo pred dobrimi štirinajstimi dnevi v Kamniku – na njej so zmagali s 3:2 (-22, 17, 23, -14, 9) – pa so bili močnejši za poljskega organizatorja igre Michala Kowalskega. Toda čeprav so bili aktualni državni prvaki nesporni favoriti, Kamničani v dvoboj nikakor niso vstopili z belo zastavo. Trener Marko Brumen je tekmo začel z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Andrejem Flajsom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. Pred prvim tehničnim odmorom so domači odbojkarji, v začetni postavi so bili Matija Jereb, Andrej Flajs, Nathan Roberts, Sem Dolegombai, Mario Koncilja, Eric Mochalski in Miha Plot na mestu prostega igralca, povedli za dve točki, toda z asom Stavbarja so s točko prednosti nanj odšli gostje. Z blokom Brusa so Kamničani prvič na tekmi povedli za dve točki (10:8), z dvema »bombama« Tončka Šterna pa že za štiri (16:12). Po vrnitvi na igrišče je domače napadalce z blokom zaustavil Brulec, v ekipi ACH Volleyja pa je prišlo do trojne menjave. Jereb, Dolegombai in Mochalski so svoje mesto prepustili Michalu Kozlowskem, Janu Kozamerniku in Danijelu Pokeršniku, toda prav po napaki slednjega so Kamničani povedli že za šest točk (19:13). Pred vstopom v končnico niza je prvič v letošnji sezoni v domači ekipi na igrišče stopil Jan Klobučar, s tremi zaporednimi točkami pa so se Ljubljančani gostom približali le na tri točke zaostanke (20:23). Po polminutnem odmoru je Domen Kotnik svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo, ki jo je odlični Tonček Štern z asom pretvoril v zmago.

V drugi niz so odbojkarji ACH Volleyja, z izjemo Mochalskega, vstopili z postavo, ki je končala prvi niz, od igralcev, medtem ko pri Kamničanih ni bilo razloga za kakršnokoli spremembo. Z odlično igro v bloku so Brumnovi varovanci povedli s 4:1, vodili so tudi še s 7:4, toda na prvi tehnični odmor so odšli le še s točko prednosti. Takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru, z blokom Brusa pa so Kamničani pred končnico niza prišli do dveh točk prednosti (20:18). S tem blokov v gostujoči ekipi še ni bilo konec, kajti po novem bloku, tokrat Stavbarja so domačinom, pri katerih se je na igrišče vrnil kapetan Flajs pobegnili že za tir (22:19). Šmuc je vzel še svoj drugi polminutni odmor, kmalu za njim pa Brumen svojega prvega, kajti domači odbojkarji so dosegli dve točki zapored. Očitno ob pravem času, kajti po napaki Flajsa so Kamničani prišli do treh zaporednih žog za zmago tudi v drugem nizu. Po novem polminutnem odmoru je Kotnik izkoristil drugo za presenetljivo, a več kot zasluženo vodstvo z 2:0 v nizih.

Tretji niz se je začel v znamenju napak gostov in bolj učinkovite igre domače ekipe, ki je povedla s 6:1, razliko petih točk, navkljub polminutnemu odmoru Brumna, pa je zadržala tudi ob prvem tehničnem odmoru. Pri Ljubljančanih je tretji niz namesto Koncilje začel Dolegombai, medtem ko je pri Kamničanih še pred prvim tehničnim odmorom Brulca zamenjal Tine Kvas. Vendar se je Brulec pri zaostanku sedmih točk (7:14) vrnil v igro, kapetana Štembeergar Zupana pa je zamenjal Žiga Štern, nato pa Kotnika še Sergej Drobnič. A vse to ni obrodilo sadov, kajti Kotnik se je kmalu vrnil v igro, zaostanek pa je znašal že osem točk (9:17) in vse bolj je bilo jasno, da se bo v Tivoliju igral še najmanj en niz. Zmago ACH Volleyja v tretjem nizu je potrdil Roberts.

V četrti niz so bolje krenili kamniški odbojkarji, ki so povedli s 3:0, namesto Štembergar Zupana je bil na sprejemu Žiga Štern. Razliko treh točk so zadržali do prvega tehničnega odmora, v domači ekipi pa Kozlowskega na podaji zamenjal Jereb. Toda po bloku Šterna je bil Šmuc prisiljen vzeti polminutni odmor, kajti njegovi varovanci so za Kamničani zaostali za štiri točke (9:13). V zraku so imeli žogo tudi za plus pet, ki ne niso izkoristili. Kazen je hitro sledila, kajti po bloku Dika Puriča, so se jim Ljubljančani približali na točko zaostanka (13:14). Vendar to ni zmedlo gostov, ki so po bloku Brulca na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Po točki Tončka Šterna za vodstvo s 17:13, je Šmuc vzel še svoj drugi polminutni odmor v četrtem nizu, ki mu je kmalu zatem s svojim prvim sledil Marko Brumen, kajti ACH Volley je dosegel dve zaporedni točki. Z blokom Flajsa so se Ljubljančani odbojkarjem Calcita približali na točko zaostanka (17:18) in obetala se je nadvse zanimiva končnica, kajti na 19. točki sta bili ekipi že skupaj. Kamničani so povedli s 23:21, točko je dosegel Žiga Štern, toda z blokom Klobučarja je sledilo novo izenačenje, a so do prve zaključne žoge za končno zmago po zaslugi Kotnika prišli Kamničani. Servis Tončka Šterna je končal v avtu, nato so gostje imeli še eno, a je Klobučar ACH Volleyju zagotovil najmanj t. i. zlati niz.

Tie-break so bolje začeli kamniški odbojkarji, ki na menjavo strani odšli z dvema točkama naskoka. S točko Robertsa je ACH Volley izid na osmi točki izenačil, s točko Kozamernik pa povedel z 11:10. Tudi po polminutnem odmoru Marka Brumna so domači odbojkarji dosegli še dve zaporedni točki. Kanček upanja je z uspešno zaključenim napadom gostom prinesel Žiga Štern, a sta Roberts in Matija Pleško, ki je namesto Kozamernika izvajal za servis, z asom, sta zapečatila usodo odbojkarjev Calcit Volleyballa. Na zaključni turnir, ki bo 16. in 17. januarja, so se tako uvrstili Ljubljančani, Kamničanom pa ostaja kaj slaba tolažba, da so bili statistični podatki krepko na njihovi strani. Predvsem to velja za blok, kjer sta s šestimi oziroma sedmimi blestela Tonček Štern in Boris Brus – skupaj so jih dosegli 19, domačini šest manj -, boljši pa so bili tudi na servisu in sprejemu. Le napad je bil statistično tisti, ki je bil na strani ACH Volleyja, toda ...

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Ves čas se nam dogaja, da v končnicah nizov odpove tudi, kakšen naš ključni igralec in to se nam je zgodilo tudi danes. Na splošno bi rekel, da je naša ekipa popuščala iz minute v minuto, da je malce manjkalo prodornosti, da je nasprotnik igral neverjetno uspešno v obrambi, morda tudi z malce športne sreče, ampak tako pač je v odbojki. ACH Volley je svoje priložnosti izkoristil, mi jih žal nismo. Ne glede na poraz sem ponosen na svoje igralce, ki so odigrali dobro tekmo, ves čas so bili zelo borbeni. Nikomur ne morem nič zameriti. Resničnost je pač takšna, da je kakovost še vedno na strani ljubljanske ekipe. Videli pa smo, da se lahko dogajalo manjši čudeži in danes se je ACH Volley izvlekel z roba propada.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec in Tine Forštnarič


<< Nazaj | Novice