Mali grad

Na predvečer državnega praznika podelili spominska priznanja za zasluge pri ohranjanju spomina na generala Maistra

23.11.2010

 

V Kamniku državni praznik – dan Rudolfa Maistra obeležili s slovesnostjo, na kateri so, že tretje leto zapored, podelili spominska priznanja za zasluge pri ohranjanju spomina na generala Maistra. Letos sta spominsko priznanje iz rok župana Občine Kamnik Marjana Šarca prejela prof. dr. Dragan Potočnik, predsednik Društva general Maister v Mariboru, in Milan Bolkovič, predsednik Prleškega društva general Maister. Pred slovesnostjo je župan skupaj s predsedniki veteranskih organizacij položil venec pred spomenik generala v Kamniku.

Župan Marjan Šarec je v pozdraven nagovoru spomnil na velik pomen današnjega praznika, s katerim se spominjamo človeka, ki je, po besedah župana, eden največjih sinov slovenske zemlje. Maister je zaslužen, da ima Slovenija danes velik del ozemlja, ki ga sicer ne bi imela. Imel je željo in vizijo priključiti še del Koroške, vendar takratna politika ni znala slediti njegovim zamislim. Kot je še dodal župan, smo nanj lahko ponosni, posebej Kamničani, kot smo lahko ponosni na svojo kulturo in domovino, saj smo le tako dosegli vse to, kar smo v preteklosti dosegli.

Mag. Milan Lovrenčič, predsednik Zveze društev general Maister, je v nadaljevanju spomnil na pomembno vlogo društev general Maister in ostalih domoljubnih organizacij, saj je danes utrjevanje domoljubja in identitete, ki se nam zdi včasih samoumevno, še kako pomembno. Zaključil je z besedami akademika Trstenjaka, ki je dejal, da mora biti vsak Slovenec velik za tri, ob tem pa ne šteje premoženje posameznika, ampak le to, koliko je velik po svoji ljubezni do domovine.

Slavnostni govornik dr. Dragan Potočnik se je uvodoma zahvalil za priznanje, ki je, kot pravi, priznanje za njegovo delo kot tudi delo mariborskega društva. V nadaljevanju se je spomnil zgodovinskih dogodkov in takratne močne potrebe po narodnem zavedanju, ki je bila v času pred prvo sv. vojno posebej prisotna v narodnih čitalnicah, te pa so predstavljale osnovo slovenskega kulturnega življenja v mestih. Nacionalna nasprotja so bila tik pred začetkom 1. sv. vojne vse večja, v Mariboru je bila več kot polovica prebivalstva nemškega. Kljub temu je 23. novembra 1918 generalu Maistru uspelo z udarno in izjemno akcijo razorožiti nemško zeleno gardo, ki je, po informacijah, ki jih je takrat imel general, že 26. novembra pripravljala nov udar.

Po besedah dr. Potočnika predstavljajo ti dogodki in dogodki, ki so sledili, odraz človeka. Maistra odlikuje odločnost, pogum, drznost in sposobnost tveganja, kot tudi človečnost in ljubezen do domovine. Bil je vojak, na drugi strani pa je združeval v sebi pesnika in slikarja.

V kulturnem programu so nastopili Tunjiški oktet, recitatorji Nika Ftičar Kotnik, Franc Pestotnik in Tone Ftičar ter kitarist Matic Smolnikar

Prejemnika spominskih priznanj

Dr. Dragan Potočnik, predsednik Društva generala Maistra Maribor

Utemeljitev: dr. Dragan Potočnik je kot avtor obsežne knjige Zgodovinske okoliščine delovanja generala Rudolfa Maistra na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju doprinesel k širšemu poznavanju okoliščin, v katerih je deloval Rudolf Maister ob prevratnih dogodkih.

Kot predsednik društva DGM Maribor je z idejnim snovanjem in organizacijo rednih mesečnih predavanj v prostorih Muzeja NO Maribor zaslužen za ponovno revitalizacijo društva. Člani društva se tako redno srečujejo, izmenjavajo mnenja in posledično skrbijo za ohranjanje spomina na generala Rudolfa Maistra v Mariboru in okolici.

Milan Bolkovič, predsednik Prleškega društva general Maister

Utemeljitev: Milan Bolkovič je bil vse od ustanovitve Prleškega društva v Ljutomeru aktiven, bil je gonilna sila društva. V tem času so bila izvedena številna tekmovanja v obliki kvizov in pisanju esejev za dijake Slovenije pod naslovom Pot v prihodnost. Bil je pobudnik številnih prireditev po Prlekiji na tematiko Maister domoljub, idejni vodja pri postavitvi obeležij na Kogu, Sv. Tomažu in v Ljutomeru. Na njegov predlog je tudi Občina Ljutomer poimenovala park v park generala Maistra. Iz te ideje je nastal tudi spomenik, prvi spomenik v Sloveniji, ki predstavlja Maistra v civilu, kot pesnika.


<< Nazaj | Novice