Mali grad

Na otvoritvi Pohodniškega festivala župani podpisali pogodbo o vzpostavitvi Združenja Kamniško-Savinjske Alpe

24.06.2016

 

Na otvoritvi Pohodniškega festivala župani podpisali pogodbo o vzpostavitvi Združenja Kamniško-Savinjske AlpePozno popoldne se je na Jezerskem zgodila otvoritev letošnjega Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah, v okviru katere je potekal tudi svečani podpis pogodbe o vzpostavitvi Združenja Kamniško-Savinjske Alpe. Župani petih občin okrog Kamniško-Savinjskih Alp, Jezersko, Luče, Solčava, Preddvor in Kamnik, so s tem korakom tudi formalno oblikovali združenje, ki bo podlaga za nadaljnje projektno povezovanje in sodelovanje občin.

Prireditve, ki se je odvila v dvorani Korotan na Jezerskem, so se poleg županov sodelujočih občin, župana Občine Kamnik Marjana Šarca, župana Občine Jezersko Jurija Rebolja, županje Občine Solčava Katarine Prelesnik, župana Občine Luče Cirila Rosca in župana Občine Preddvor Mirana Zadnikarja, udeležili tudi direktorica Direktorata za turizem Eva Štravs Podlogar, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen in direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin.

Župan Občine Jezersko Jurij Rebolj je že v uvodnem pozdravu poudaril pomembnost današnjega dogodka: »Podpis današnje pogodbe pomeni dodatno nadgradnjo že obstoječega sodelovanja. Kar nekaj let se neformalna skupina že trudi na promociji tega prečudovitega območja Kamniško-Savinjskih Alp in verjamem, da bomo z današnjim podpisom sodelovanje še nadgradili.«

Osrednji govornik dogodka podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen je izrazil veselje ob povezovanju občin na območju Kamniško-Savinjskih Alp in že predstavil tudi nekatere razvojne načrte za prihodnost. Nekaj besed je zbranim namenila tudi direktorica Direktorata za turizem Eva Štravs Podlogar, ki je pozdravila ustanovitev Združenja in poudarila usmeritev Slovenije kot zelene, aktivne ter zdrave destinacije, kar vsekakor predstavljajo tudi Kamniško-Savinjske Alpe z okolico.

Pred osrednjim dogodkom, podpisom pogodb, je večletni član slovenske turno smučarske reprezentance Anže Šenk, ki rekreativno tekmuje tudi v teku, predstavil svojo izkušnjo prehojene transverzale Jezerske planinske poti, ko je v manj kot 24 urah premagal 20 vrhov na okrog 110 kilometrski razdalji.

Za kulturno popestritev sta skozi celotno prireditev skrbela Cerkveni pevski zbor Jezersko in Otroški pevski zbor iz Jezerskega pod vodstvom zborovodkinje Ane Smrtnik, obiskovalci ter gostje pa so si v dvorani lahko ogledali razstavo starih jezerskih razglednic, ki so jo pripravili člani Kulturnega in  umetniškega društva Jezersko. Ob koncu je sledila tudi pogostitev z jezerskimi kulinaričnimi dobrotami za katere so poskrbeli domačini.

Pohodniški festival, ki bo potekal do nedelje, 26. junija, obeta paleto raznovrstnih dogodkov za vsak okus. V vseh sodelujočih občinah vabijo na različne pohode in izlete namenjene obiskovalcem z različnimi željami ter sposobnostmi. Kamnik med drugim vabi na prvo izvedbo Otroške planinske poti na Malo in Gojško planino, na Jezerskem bo potekal Pravljični pohod do Češke koče, v Preddvoru se obeta pohod Po poteh preddvorskih voda, v Lučah pohod na Raduho z ogledom Snežne jame, Solčava pa pripravlja voden brezplačen pohod po Logarski dolini.

Hkrati bodo potekali tudi številni spremljevalni dogodki za obiskovalce vseh starosti, med drugim pripovedovalski večer lokalnih štorij, koncert na kresno noč, tekmovanje harmonikarjev, brezplačna degustacija Žive vode in glinenega napitka v Zdravilnem gaju Tunjice ter predstavitev muharjenja v osrčju kamniških planin.

Že jutri, v petek, 24. junija, pa vabljeni na Gorniški filmski večer, ki bo od 19. ure dalje potekal na Starem gradu v Kamniku.

Celoten program festivala najdete na spletni strani: www.kamnik-savinja-alps.com

Pohodniški festival je zagotovo nekaj, kar ne smete zamuditi. Vzemite si čas in izkoristite vikend za odkrivanje Kamniško-Savinjskih Alp!

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Primož Šenk


<< Nazaj | Novice