Mali grad

Na novinarski konferenci v Snoviku predstavljen projekt 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje

22.04.2010

 

V Termah Snovik je v sredo potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje. Ekstremni kolesar Radovan Skubic Hilarij se bo prvega junija podal na svoj najdaljši kolesarski podvig doslej, saj bo v 90 dneh po Sloveniji prekolesaril 25 tisoč kilometrov. Projekt je finančno podprla tudi Občina Kamnik.

Trasa, po kateri bo Hilarij med letošnjim poletjem vsak dan prevozil v povprečju 290 kilometrov, je speljana po območju Srca Slovenije, Posavja in Dolenjske. Ultramaraton bo zjutraj začel in zvečer končal v najvišje ležečih eko termah pri nas, Termah Snovik.

Na včerajšnji novinarski konferenci je zbrane uvodoma pozdravil Ivan Hribar, prokurist Term Snovik, ki je projekt označil kot nekakšno »gibanje zelenega turizma«, ki iz besed prehaja v dejanja. Dodal je, da Terme Snovik od nekdaj želijo biti terme, ki so okolju prijazne, energetsko učinkovite in varčne, terme, ki pospešujejo trajnostni razvoj turizma. Zato so, po besedah Ivana Hribarja, z veseljem pristopili k projektu ekstremnega kolesarja Radovana Skubica Hilarija.

Aleksandra Gradišek, direktorica Centra za razvoj Litija, je na vprašanje, zakaj podpora projektu povedala, da Center za razvoj Litija strmi k promociji dobrih razvojnih idej ter družbenih projektov, med katere sodi tudi projekt »90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje«. Ta bo potekal v okviru projekta CO2NeuTrAlp, z namenom promocije kolesarjenje, zdravega načina življenja, zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, itd.

Kot pravijo na Centru za razvoj Litija, bo Hilariju zagon na poti, ki bo neuradno tudi najdaljša na svetu, dajala njegova ljubezen do narave, saj želi s projektom poudariti pomen ohranjanja našega planeta. »Narava je moja druga mama, zato bi rad ljudem pokazal, koliko mi pomeni in kako bi morali skrbeti zanjo« pojasnjuje Radovan in dodaja, da si edino planet Zemlja zasluži nekaj tako ekstremnega.

Na novinarski konferenci sta prisostvovala tudi Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije in Karel Lipič iz Zveze ekoloških gibanj Slovenije.

Hilarijev ultramaraton bo potekal od 1. junija do 29. avgusta 2010, v tem času pa se bo iz zelenega objema kamniških planin vsakodnevno odpravil na pot s kolesom in devetdesetkrat prekolesaril traso Terme Snovik - Kamnik – Domžale – Dol pri Ljubljani – Geoss - Litija - Šmartno pri Litiji – Bogenšperk – Ivančna Gorica – Muljava – Žužemberk – Dolenjske toplice – Novo mesto – Otočec – Šentjernej - Kostanjevica – Brežice – Krško – Brestanica – Sevnica – Radeče – Zidani most – Hrastnik – Trbovlje – Zagorje ob Savi – Litija – Dol pri Ljubljani – Domžale – Kamnik – Terme Snovik.

Poganjanje pedalov bodo spremljale okrogle mize, predavanja in drugi dogodki o ekoloških temah s poudarkom na gozdovih, vodah in ozračju. Akcije se bodo odvijale v krajih, skozi katere bo potekal kolesarski ultramaraton. Hilarija bodo ob določenih dogodkih pri vožnji skozi kraje ob trasi sprejeli tudi tamkajšnji župani. Ultramaratonec jim bo izročil posebno listino, s katero se bo občina obvezala, da bo skrbela za ohranjanje naravnega okolja, podpirala trajnostni razvoj in učinkovito ter odgovorno ravnala s skupnimi viri.

Hilariju so na pomoč pri uresničevanju cilja priskočile Zveza ekoloških gibanj Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Center za razvoj Litija, Turistična zveza Slovenije in Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a. Omenjene institucije pri projektu koordinirajo spremljevalne dogodke, skrbijo za medijsko podporo in pomagajo pri vključevanju drugih institucij. Organizacijski odbor projekta sestavljajo Radovan Skubic – Hilarij, Aleksandra Gradišek, Karel Lipič, Jože Prah in Mirko Kaplja.

Prireditev ob startu kolesarskega ultramaratona bo v Termah Snovik potekala v ponedeljek, 31. maja 2010. Ne glede na vremenske razmere, se bo Hilarij na pot podal vsak dan do konca avgusta.

O Radovanu Skubicu:

Radovan Skubic – Hilarij je ljubiteljski športnik, ki se z ultramaratonom ukvarja že dvajset let in hrepeni po ekstremnih dosežkih. Že od mladih let je rad tekel, za seboj pa ima vrsto nenavadnih uspehov. S tekom je osvojil mnoge vrhove po Evropi - Mont Blanc, Matterhorn in Monte Roso. Tekel je tudi po Škotskem višavju in v Wallesu na Snežni vrh. Pretekel je slovensko planinsko transverzalo od Maribora do Ankarana, na kar je še posebej ponosen, saj je popravil dotedanji rekord na tej poti. Tekel je za čistejšo reko Savo in njene bregove, pretekel je tudi pot od Bohinjskega jezera do Črnega jezera. V okviru projekta Tek miru in sožitja, je Hilarij pretekel pot od geometrijskega središča Slovenije na Vačah do gore Olimp v Grčiji, kjer je praznoval tudi svoj 50. rojstni dan. Leto 2004 je zaznamoval s projektom Pozdravljena, Evropa, ki ga je začel v Zagorju, in ga 1. maja, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, končal v Bruslju. Leto 2004 je bilo prelomnica v njegovem življenju, saj je tekaške copate zamenjal za kolo in z njim nadaljeval potepanja po domovini in svetu. Že leta 2005 je uspešno opravil prvi kolesarski projekt, v sedemnajstih dneh je prevozil 5200 kilometrov po Evropi in nekdanji Jugoslaviji, leta 2006 se je odpravil »po poti Zdravljice« in v trinajstih dneh prekolesaril 3800 kilometrov. Junija 2008 je iz GEOSS-a odkolesaril proti Pekingu na Olimpijske igre, pot do Kitajske pa ga je vodila čez Madžarsko, Ukrajino, Rusijo, Kazahstan in Mongolijo. Kljub vsem naporom se Hilarij z veseljem loteva novih podvigov, predvsem zaradi ljubezni do narave in zdravja.

 

 


<< Nazaj | Novice