Mali grad

Na novinarski konferenci OZS tudi obe kamniški ekipi

08.10.2013

 

Že v četrtek čaka odbojkarje Calcit Volleyballa prva uradna tekma v letošnji sezoni, ko se bodo v prvi tekmi osmine finala pokala Slovenije pomerili z ekipo ExŠoštanj. To bo zanje le ogrevanje za sobotni dvoboj z ravenskim Fužinarjem v prvem krogu 1. DOL za moške. Kamničanke bodo z uradno sezono začele prihodnjo sredo. Na prvi tekmi osmine finala pokala Slovenije  bodo gostile boljšo ekipo iz današnjega dvoboja med Pohorjem in Zrečami, z ligaškim delom tekmovanja – tudi v tej sezoni bodo Calcitovke najprej igrale v srednjeevropski ligi in šele v modri skupini tudi v 1. DOL za ženske – pa bodo varovanke Gašperja Ribiča začele v sredo, 16. oktobra, ko bodo gostile aktualne zmagovalke srednjeevropske lige in slovenskega državnega prvenstva, odbojkarice Nove KBM Branika. O svojih ciljih v novi sezoni sta obe kamniški ekipi spregovorili na današnji novinarski konferenci OZS v Ljubljani.

Ker je bila novinarska konferenca, ki jo je OZS priredila pred začetkom državnega prvenstva obvezna le za ekipe, ki bodo igrale v evropskih pokalih, ne pa tudi za druge slovenske klube, je bila udeležba na njej zelo skromna. Ob vseh treh »evropskih« klubih - v letošnji sezoni bo Calcit z obema ekipama igral v pokalu challenge -, je novinarsko konferenco prišel le še OK Vital, ki sta ga predstavljala trenerka Ana Oblak in Gregor Rozman, vodja strokovnega vodstva ljubljanskega prvoligaša.

»Kakšnih večjih sprememb v letošnji sezoni ne bo. V moški ekipi bo v prvem delu državnega prvenstva igralo devet ekip, ker Calcit ne bo igral srednjeevropske lige, v ženski tako kot že lani osem, se pravi brez Nove KBM Branika in Calcita. Tako je edina omembe vredna novost ta, da bodo ekipe lahko namesto štirinajstih igralcev zdaj igrale le z dvanajstimi, in če bodo imele dvanajst igralcev, bodo lahko imele tudi dva prosta igralca. Takšna so tudi pravila na evropskih tekmovanjih,« je na uvodu novinarske konference pojasnil Brane Maček, sektretar lig.

Medtem ko bosta tudi v novi sezoni glavna favorita za naslov državnega prvaka ista kot lani, se pravi ACH Volley v moški konkurenci in Nova KBM Branik v ženski, bosta kamniški ekipi skušali ubraniti lanski drugi mesti. Calcitovke bodo v letošnji sezoni sicer branile naslov pokalnih zmagovalk, vendar je njihova ekipa v primerjavi z minulo sezono zelo spremenjena. Od lanske ekipe so ostale le sestri Eva in Nika Mori, Tjaša Turnšek, Ana Hribar, po letu dni se je v matični klub vrnila Petra Vrhovnik, prišle pa so še Lana Ščuka, Mojca Božič, Sara Valenčič, Tamara Borko, Anja Kavčič, Lucy Charuk in Meta Jerala. Nov je tudi trener Gašper Ribič, ki zaradi obveznosti v moški reprezentanci Slovenije nekaj časa ni vodil ekipe. V njegovi odsotnosti je to delo opravljal Aljoša Jemec.

»Ker smo precej spremenili ekipo v primerjavi z lansko sezono, bomo potrebovali še nekaj časa, da stvari postavimo na svoje mesto in da bo ekipa bolj homogena. Čeprav sem bil nekaj časa odsoten, zaradi obveznosti v moški reprezentanci, je delo v klubu potekalo normalno, saj sva bila z Aljošo Jemcem vsak dan v stiku. Veseli me, da smo s prihodom Kanadčanke Lucy Charuk le sestavili ekipo, tako da bo zdaj tudi na treningih lažje. V srednjeevropski ligi bo naš cilj uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice, v obeh domačih tekmovanjih uvrstitev v finale, v pokalu challenge pa bomo skušali izločiti švicarsko ekipo Franches-Montagnes, potem pa bomo videli, kako naprej,« je v nekaj besedah o načrtih ženske ekipe Calcita spregovoril Gašper Ribič.

Težje delo na poti ponovitve lanskega uspeha, ko so državno prvenstvo končali na drugem mestu, čaka moško ekipo, ki je izgubila vse tri Jane, se pravi Brulca, Pokeršnik in Planinca, zaradi težav s poškodbo pa je z igranjem odbojke žal prenehal Matjaž Sušec. Namesto njih sta se v kamniško ekipo vrnila Tine Kvas in Sandi Ribič, prišel je tudi Tonček Štern, ki je lani sicer igral za mladince Calcita, v članski konkurenci pa je nosil dres Murexina, edini pravi novinec pa je Andrej Štembergar Zupan.

»S Štembergar Zupanom smo dobili primerno zamenjavo za Pokeršnika, zelo dobro se je v ekipo vklopil Tine Kvas, medtem ko za Planinca nismo dobili ustrezne zamenjave. Zato pa bo veliko okrepitev, vsaj kot je soditi po pripravljalnih tekmah, predstavljal Tonček Štern, ki bi se lahko razvil v odličnega korektorja. Dejstvo je, da smo na papirju slabši, kot smo bili lani, temu primerni pa so tudi naši cilji. Tako je v obeh domačih tekmovanjih naš cilj priti med štiri najboljše ekipe, glavni konkurenti v državnem prvenstvu pa bodo ob ACH Volleyju, ki bo tudi v novi sezoni glavni kandidat za prvo mesto, še Panvita Galex, Lunos Maribor, Go Volley in Šoštanj Topoščica. V pokalu challenge je naš prvi cilj izločiti Mladost iz Brčkega. Eden od naših ciljev v novi sezoni je tudi ta, da zlasti na domačih tekmah prikažemo čim boljšo igro in se tudi na ta način oddolžimo svojim navijačem, ki so se v lanski sezoni začeli vračati na tribune v večjem številu,« pa je o moški ekipi Calcita na današnji novinarski konferenci spregovoril Aleš Hribar, pomočnik prvega trenerja Marka Brumna.

Kot smo omenili v uvodu, bodo Kamničani z letošnjo sezono začeli v četrtek. V dvorani OŠ Topolšica bodo igrali z ekipo ExŠoštanj, prvenstveni ples pa bodo začeli v soboto, ob 20. uri, ko bodo gostili ravenski Fužinar. Z Ravenčani so v pripravljalnem obdobju že igrali dve tekmi, obe gladko dobili, toda zdaj bodo varovanci trenerja Bojana Ivartnika močnejši za kanadskega korektorja Taylorja Geralda Hunta.   

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice