Mali grad

Na ljubljanskih Žalah odkrili obeležje žrtvam prometnih nesreč v Sloveniji

13.11.2013

 

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč se je župan Marjan Šarec udeležil slovesnosti in odkritju osrednjega obeležja žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ko se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci, znanci. V letu 2013 se Zavod varna pot, civilna, neprofitna, humanitarna in nepolitična organizacija, ki jo sestavljajo žrtve prometnih nesreč, sorodniki, strokovnjaki, člani in podporniki, že sedmo leto zapored pridružuje  mednarodnemu gibanju in dodaja kamenček k mozaiku prometne varnosti.

Tretjo nedeljo v novembru tako obeležujemo kot Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V okviru akcijskega programa »Desetletje za večjo prometno varnost 2011- 2020« pa se letošnje aktivnosti po vsem svetu odvijajo pod sloganom: »Naj bodo naše ceste varne«. Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je pomemben, ker pozornost, ki jo ima, spodbuja države k izvajanju nacionalnih programov, povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu, družbi sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive, s spominom in javnim pogovorom o žrtvah prometnih nesreč ustvarja skupno preventivo ter odpira oči širši javnosti in ji sporoča, da ravnodušnost ni pravi odziv je v svojem govoru med drugim poudaril predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč Jeannot Mersch.  

Na ljubljanskih Žalah smo bili tako priča odkritju osrednjega obeležja žrtvam prometnih nesreč. Spomenik, katerega pobudnik in organizator je Zavod varna pot, častna pokroviteljica pa Slovenska akademija znanosti in umetnosti, je delo arhitekta in akademika Marka Marijana Mušiča, vanj pa so vrezani verzi priznanega slovenskega pesnika in akademika Nika Grafenauerja. Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj je zbrane povabil k slovesni zavezi: »Varovati moramo nedotakljivost življenja. Ta obsega tudi pravico do varne poti.«

Zavod varna pot, skupaj s podporniki z obeležjem »tisočim žrtvam, njihovim bližnjim in povzročiteljem nesreč od danes naprej na ljubljanskih Žalah postavlja točko soočenja miru, spokoja in sočutja. Naj bo to obeležje kraj, ki povezuje žrtve prometnih nesreč in opominja družbo na nesprejemljive posledice prometnih nesreč«, je ob slovesnosti povedal predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba.

Slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, generalni direktor policije Stanislav Veniger, vodja prometne policije Ivan Kapun, ljubljanski župan Zoran Janković, pesnik Ciril Zlobec ter  predstavniki verskih skupnosti - mufti Nedžad Grabus, upokojeni koprski škof Metod Pirih in evangeličanski škof Geza Erniša. Slednja sta spomenik tudi blagoslovila. S prapori so sodelovali predstavniki Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov, z glasbo pa so slovesnost sooblikovali policijski kvartet trobil.

Aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč bodo potekale tudi v občini Kamnik.
Vabljeni ste v soboto, 16. novembra 2013, ob 17. uri, ko bomo na Glavnem trgu v Kamniku prižgali sveče v spomin na žrtve prometnih nesreč.
Hkrati naj bodo prižgane sveče v opomin vsem udeležencem v prometu »Naj bodo naše ceste varne«, saj prometna nesreča ne izbira, za seboj pa pušča težke in hude posledice.

 


<< Nazaj | Novice