Mali grad

Na konferenci koordinatorjev programa Ekošola z mednarodno udeležbo, okroglo mizo in tržnico primerov dobrih praks

29.09.2015

 

Včeraj, v ponedeljek, 28. septembra 2015, se je na Brdu pri Kranju na konferenci koordinatorjev programa Ekošolazbralo 450 udeležencev iz vse Slovenije. Na okrogli mizi je sodeloval tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Letošnja konferenca je bila mednarodno obarvana, saj so na njej sodelovali veleposlanik Kraljevine Nizozemske Bart Twaalfhoven, direktorica mednarodnega programa LEAF (Znanje o gozdovih) Rachel Boyle in dolgoletni nacionalni koordinator programa Ekošola na Hrvaškem Josip Gregac.

Udeležence je uvodoma pozdravil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, že tradicionalno pa je bil v sklopu konference podeljen tudi okoljski znak zelena zastava za uspešen vstop v program Ekošola.

Novosti konference sta bili okrogla miza o povezovanju in sodelovanju s programom Ekošola, kjer je sodeloval tudi župan Marjan Šarec ter tržnica primerov dobre prakse, kjer sta kamniška Osnovna šola Toma Brejca in Vrtec Antona Medveda razstavili svoje izdelke.

Na konferenci so že tradicionalno podelili zelene zastave ustanovam, ki so prvič uspešno zaključile aktivnosti programa Ekošola po metodologiji sedmih korakov, to so Vrtec Gorišnica, Osnovna šola Glazija, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta ter Srednja šola Črnomelj.

Zagon mednarodnega programa LEAF – Učenje o gozdovih

Z novim šolskim letom se slovenski program Ekošola pridružuje 22 državam po svetu, ki izvajajo mednarodni projekt LEAF (Learn About Forests) – Učenje o gozdovih. Predstavila ga je Rachel Boyle, direktorica tega mednarodnega programa.

Prvič na konferenci: okrogla miza in tržnica primerov dobrih praks

V drugem delu konference je prvič potekala okrogla miza  o povezovanju in sodelovanju programa Ekošola z drugimi organizacijami. Sogovorniki delili svoje izkušnje, kako je mogoče v praksi spodbuditi povezovanje in sodelovanje okoljskih aktivnosti z drugimi deležniki v okolju vzgojno-izobraževalnih ustanov. Na njej so sodelovali predstavnik Komunale Novo mesto Simon Štukelj, župan Občine Kamnik Marjan Šarec, ravnatelj Osnovne šole Zadobrova Vladimir Znoj, regijska koordinatorica za osnovne šole Lili Vavžik in direktorica Agencije Maga Miša Hrovat kot predstavnica podjetij. Sogovorniki so ugotavljali, da je za uspešne rezultate potrebnega predvsem veliko sodelovanja, razumevanja  in spodbud, z vseh strani - od učiteljev, ravnateljev, staršev, širšega okolja, pa tudi učencev. Ti bodo v prihodnosti svoje znanje in razumevanje ekologije prenašali naprej, naravne danosti, pa ne bodo jemali kot nekaj samoumevnega, ampak bodo z njimi ravnali spoštljivo.

Prvič je bila na konferenci organizirana tudi tržnica primerov dobrih praks, na kateri se je predstavilo kar 25 ekovrtcev in ekošol. Tržnica je bila namenjena predstavitvi aktivnosti, izdelkov ter izmenjavi in izkušenj v projektih, kjer so obravnavali različne teme, npr. življenje čebel, sadovnjak, gozd, vrtove, vodo, odpadke in energijo.

V zadnjem sklopu konference je Aleš Čerin v svojem predavanju podal konkretne odgovore kako se v potrošniški družbi lahko odločimo za bolj preproste izbire. Kako v letni delovni načrt učitelja iz teorije v prakso vključiti vsebine programa Ekošola pa sta predstavili Lili Vavžik, koordinatorica iz OŠ Grm Novo mesto, in Mateja Trampuš iz OŠ Zadobrova.

Pilotni projekt Hrana ni za tja v en dan

V pilotnem projektu Ekošole je sodelovalo 35 vrtcev iz vse Slovenije in raziskovalo kako lahko zmanjšamo količino zavržne hrane ter hkrati bolj premišljeno načrtujemo ravnanje z njo. Na natečaj je prispelo 80 receptov iz 17 ustanov. Komisija je izbrala 9 receptov in med njimi je tretje mesto osvojila enota Mojca Vrtca Antona Medveda Kamnik.


<< Nazaj | Novice