Mali grad

Na kamniških Žalah osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

30.10.2017

 

Na kamniških Žalah osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtveŽupan Marjan Šarec se je popoldan skupaj s podžupanom Igorjem Žavbijem ob bližajočem se 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, udeležil osrednje komemorativne slovesnosti, ki jo na kamniških Žalah vsako leto pripravlja Združenje borcev za NOB Kamnik. Tokratni slavnostni govornik je bil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir, dogodku pa so med drugim prisostvovali tudi poslanka Državnega zbora mag. Julijana Bizjak Mlakar, občinske svetnice in svetniki ter predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik.

Ob dnevu spomina na mrtve tako vsako leto z osrednjo komemorativno slovesnostjo tudi v občini Kamnik obudimo in počastimo spomin na ljudi, padle v vojnah, in sicer sprva pri spomeniku padlim v NOB in nato še pri spomeniku padlim v 1. svetovni vojni.

Zbrane je ob tej priložnosti pozdravil župan Marjan Šarec, ki je dejal: »Danes, pred dnevom spomina na mrtve, se spominjamo vseh, ki so dali svoja življenja za to, da živimo v svobodi in imamo takšno življenje, kot si ga želimo in si ga skušamo krojiti. Smrt je nekaj, na kar se ne moremo nikoli pripraviti. Ko govorimo o smrti nam je nerodno, smo v zadregi, ker je to nekaj, kar se nam zdi daleč. Kar se nam zdi, da se nam praktično ne more zgoditi. Šele takrat, ko nekoga izgubimo, se zavemo, da je človek minljiv. Da človek ni narejen za večnost. Ampak je, tukaj na zemlji, narejen za kratko bivanje. Nekaterim je dano več, drugim manj. A najhujše je takrat, ko smrt kosi v cvetu mladosti. Ko smrt kosi takrat, ko ima človek še vse pred seboj. Ko ima polno idealov, načrtov, stremljenj in, ko si želi celo življenje preživeti v krogu najbližjih, uresničiti svoja poklicna stremljenja ter mirno dočakati starost. Mnogi od tistih, ki se jih danes spominjamo, tega privilegija niso imeli. Umrli so bodisi med 1. svetovno vojno, bodisi med 2. svetovno vojno in tudi leto 1991 ni prizaneslo z žrtvami. Ti ljudje so imeli v večini še vse pred seboj. A so odšli, pustili vse kar so imeli ter se odšli boriti za svoje ideale. Za svojo državo. In vsaka žrtev, vsaka njihova smrt nas opominja in nam nalaga, da se jih spominjamo s trajnim spominom. Njihove smrti ne moremo nikoli poplačati. Nikoli jim ne bomo mogli biti dovolj hvaležni za to, kar so storili. Da so dali največ, kar so imeli. Da so dali svoja življenja. Lahko pa se vsaj enkrat na leto, na tukajšnjih Žalah, poklonimo njihovemu spominu, jih počastimo, čeprav je prav, da ta spomin živi celo leto. In ta spomin se ne kaže v količini prižganih sveč. Ta spomin se ne kaže v količini položenih vencev. Ta spomin se kaže z našimi dejanji. Naša vsakdanja dejanja ohranjajo spomin na njih. Delajmo tako, da bi bili ponosni na nas, če bi se danes vrnili nazaj. To smo jim dolžni. Slava jim!«

Slavnostni govornik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir pa je ob letošnji slovesnosti povedal: »Spet je pred nami 1. november-dan, ko se še bolj kot navadno spominjamo umrlih svojcev, prijateljev, tovarišev in znancev. Takrat se zavemo tudi lastnega bivanja in vsega, kar je povezano z njim. Zavemo se, da smo samo droben utrinek v mogočnem toku življenja, ki se lahko podaljša samo s spominom tistih, ki smo jih imeli radi. Zato si vzemimo toliko časa v teh dneh in obiščimo svečko ter položimo cvetje v njihov spomin. Tisti, ki ležijo v njih, so si to zaslužili. Dolga štiri leta je smrt kosila in strašila v naših domovih. Solze so pojile našo zemljo in s krvjo se je pisala narodova zgodovina. Boj za preživetje, boj za življenje in smrt je divjal tudi na tem območju. Ta spominska plošča in ostali spomeniki širom cele Slovenije so pomniki junaštva in tragičnih usod ljudi. Med tem smo doživeli še eno vojno v boju za samostojnost in neodvisnost. Čeprav je bila kratka, je iz naše sredine zahtevala novo žrtev - Kamničana, vojaka slovenske vojske, ki je s svojim življenjem pomagal postaviti temelje novi slovenski državi.«

»Ob tej priložnosti se spomnimo vseh tistih, ki grobovi so ostali neznani ali pa so pokopani nekje na tujem. Poklonimo se vsem, ki jim je nasilje med drugo svetovno vojno in po njej vzelo življenje: žrtvam narodnoosvobodilne borbe, civilnim žrtvam vojne, padlim pri Doberdobu, Maistrovim borcem za severno mejo, prekomorcem in padlim v zadnji osamosvojitveni vojni. Brez vseh teh žrtev tudi današnje Slovenije ne bi bilo. Begunje, Rab, Gonars ter številna druga grobišča slovenskih mož, žena in otrok, raztresena po vsej naši domovini, po gozdovih Menine planine, Dolenjskem, Gorenjskem, Trnovskem gozdu, po Primorski in Rogu, grobovi nasilno izseljenih, interniranih in pobitih ter upepeljenih skoraj po vsej Evropi do Afrike, nas spominjajo in opominjajo na preteklo zgodovino, katero nekateri danes želijo prevrednotiti. Mrtvi so molčeči učitelji zgodovine. Poklonimo se spominu tistih, ki so dali vse, da bi nam bilo lepše. Prižgimo sveče na grobovih in prižgimo še droben plamen, vsak v svojem srcu. Slava jim!«

Za kulturni program so poskrbele članice in člani Mestne godbe Kamnik pod taktirko Borisa Selka, pevci Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik pod vodstvom prof. dr. Andreja Missona ter recitatorji gledališke skupine Rudolfi Gregor Kukovič, Nana Balantič in Manja Golob pod mentorstvo prof. Marje Kodra. Za preplet misli in besed je poskrbel Tone Ftičar.

Ob prisotnosti zastavonoš ter ob zvokih Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik in Mestne godbe Kamnik so prisotni poklon namenili še pri spomeniku padlim med 1. svetovno vojno.

V sredo, 1. novembra 2017, pa se bo župan Marjan Šarec ob 11. uri skupaj s predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik s položitvijo vencev pred osrednje kamniške spomenike poklonil žrtvam, padlim v vojnah.

Sprememba prometnega režima ob dnevu spomina na mrtve od torka, 31. oktobra 2017, do srede, 1. novembra 2017

Občina Kamnik občanke in občane obvešča, da bo od torka, 31. oktobra 2017, do srede, 1. novembra 2017, zaradi povečanega prometa potekala začasna sprememba prometnega režima na javnih cestah in javnih prometnih površinah. Sprememba prometnega režima velja od torka, 31. oktobra 2017, od 6. ure do srede, 1. novembra 2017, do 20. ure.

Podrobnosti sprememb prometnega režima so razvidne iz zgornje skice:

SEMAFORJI

Od 31. 10. 2017 od 6. ure do 1. 11. 2017 do 20. ure se preklopijo semaforji na utrip oranžne luči v križiščih: obvoznica – Cankarjeva in obvoznica – Maistrova.

Občankam in občanom ter voznikom se iskreno zahvaljujemo za razumevanje v času omenjenih obvozov.


<< Nazaj | Novice