Mali grad

Na finalnem kuharskem tekmovanju »Kuhna pa to« uspešni tudi kamniški osnovnošolci

21.04.2015

 

Z velikimi črkami, z veliko zahvalo in iskrenim spoštovanjem do vseh akterjev, ki nam pomagate ustvarjati, se bo zapisal dan 15. 4. 2015, ali vrhunec celoletnega projekta obujanja slovenske prehranske kulturne dediščine, na ravni slovenskih osnovnih šol, ki se je zgodil na Dvoru Jezeršek. Morda imamo premalo superlativov, ki bi lahko opisali vzdušje, strokovnost, okuse in zgodbe otrok, nasvete in navdušenje strokovnjakov, lojalnost sponzorjev ali pokroviteljev in pozornost medijev.

Prvih 11 skupin finalistov osnovnih šol Sv. Jurij, Središče ob Dravi, Danile Kumar Ljubljana, Narodnega heroja Rajka Hrastnik, Frana Metelka Škocjan, Drske Novo mesto, Šturje Ajdovščina, Dornberk, Vojke Šmuc Izola, Oskarja Kovačiča Škofije in Rečice ob Savinji, je na Dvoru Jezeršek že ob 9. uri zavihalo rokave in ustvarjalo jedi, tistih, ki so zanje prababice skrbno hranile recepte, skrite pred javnostjo – do sedaj.

Drugih 11 skupin finalistov osnovnih šol Pod goro Slov. Konjice, Toma Brejca Kamnik, Šmartnega v Tuhinju (dve), Simona Jenka Kranj (dve), Ljubnega ob Savinji, Bizeljskega (dve), Rake in Dobrovega, se je ob 13. uri pognalo v boj, da bi presegli svoje kuharske sposobnosti.

In so!

Jedi, ki so jih oživeli tudi z zgodbami, podprtimi s takratnim kulturnim življenjem, med katerega lahko štejemo verske ali posvetne praznike, pred ali po – praznično obdobje, kmečka ali delavska opravila, pomembne dni, kot so rojstvo, poroka ali jubileji,… so postavili pred strokovno komisijo. Izraz »strokovna« je morda premalo, saj so nas z obiskom počastili mojstri svojega poklica z mednarodnimi izkušnjami in titulami, vrednimi poklona.

Janez Bratovž, ki nam že od začetka kaže pot, JB restavracija, s številnimi mednarodnimi priznanji, dr. prof. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, ki dodobra pozna svetovno kulinarično dediščino, Uroš Štefelin, Vila Podvin, katerega zakonitost so lokalne sestavine in vešč ustvarjanja okusov kulinarično zahtevnih dežel sveta, Joško Sirk, La Subida, korak čez mejo, ki si je prikuhal Michelinovo zvezdico, Bine Volčič, vsestranski novodobni ustvarjalec novih trendov na podlagi slovenskih okusov, Franci Jezeršek, ta, ki je ustvaril pojem za slovensko kuhinjo ali Hišo kulinarike Jezeršek, katere nadgradnja je Akademija Jezeršek in ki se lahko pohvali z najštevilčnejšo kulinarično družino, na najvišjem nivoju, soustvarjalec Gostilne Slovenija in gibanja Okusiti Slovenijo, Tanja Pintarič, gostilna Rajh, z eno bolj bogatih tradicij ne le na področju Prekmurja, vključena v gibanje Jeunes Restaurateurs, Miha Istenič, Penine Istenič, ki je glas o kvaliteti slovenskih šampanjcev izjemno uspešno ponesel v svet, Teresa Covaceuszach, restavracija Sale e Pepe iz Benečije, ki si je dogodek ogledala tudi z namenom nadaljnje širitve projekta v tujino, Janja Kokolj Prošek in Adrijana Bezeljak, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z aktivnostjo Lokalna kakovost ali uporabi hrano iz svoje bližine, ki se zavzema za obstoj in širitev panog pridelave lokalnih in avtohtonih vrst hrane.

Vse svoje izkušnje so morali uporabiti, da so izločili izbrance ali zmagovalce. Niansa okusa ali kombinacija njih, pravilno poimenovanje jedi, atraktivna zgodba, povezana z zgodovino, delo v kuhinji, suverensot. Le odtenki so ločili zmagovalce.

Atraktivne nagrade, izobraževalnega namena, s sodelovanjem vrhunskih mojstrov, častne in tudi povezane s tujino so zaslužili:

22.6.2015 ob praznovanju dneva državnosti na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča, potujemo v Bruselj, kjer bomo v mestni hiši postregli povabljene goste s strani Veleposlaništva RC v EU, v Belgiji in Natove pisarne v Bruslju:

Nagrado za ustvarjalnost v vseh štirih letih poteka projekta ali ki je v vseh letih zbrala največ točk, odhaja 17. 6. 2015 ob praznovanju državnega praznika na Veleposlaništvo RS v London, kjer bo ob zanimivih nekajdnevnih aktivnostih, svoje zmagovalne jedi predstavila povabljenim:

Akademija Jezeršek z nasveti in izkušnjami mojstrov kulinarike prireja zanimivo kuharsko delavnico s prav posebnim scenarijem za:

Binetov online kuharski tečaj, kjer bodo 3 mesece brezplačno srkali informacije, urili kuharsko znanje in pilili že osvojene prijeme so zaslužili:

Nastop na Podvinski tržnici in kosilo z lokalnimi pridelki, pod vodstvom mojstra Uroša Štefelina so si zaslužili:

Razveseljevale in nadgrajevale naše znanje bodo tudi najrazličnejše izjemne aktivnosti:

Izbrana skupina bo deležna akcije, ki je požela vrsto nagrad za inovativnost s snovalcema Tomažem Bolko, gostilne Krištof in Hiše kulinarike Jezeršek z naslovom Večerja na zajli.

Z nekaj skupinami si bomo ogledali posestvo, kjer nastajajo šampanjci svetovnega nivoja s skupnim naslovom Penine Istenič in se spopadli z izzivom, prilagojenim starostni skupini.

Obiskali bomo posestvo Kodila ali kraj, kjer domuje in zori zaščitena Prekmurska šunka ter mnogo lokalnih pridelkov, se seznanili s proizvodnjo ter načini uporabe njih v kuhinji.

In še mnogo več…

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj.

Vir: Kuhnapato.si


<< Nazaj | Novice