Mali grad

Na enem koncu Avstrije blestel Urban Ferenčak, na drugem mladi Calcitovci

12.05.2014

 

Pester tekmovalni konec tedna za člane kamniškega Calcit Bike Teama se je končal več kot izjemno. V petek ga je začel Urban Ferenčak, ki se je v Imstu udeležil eliminatorja, se prebil v finale, kjer je osvojil odlično četrto mesto. V soboto so ga v Statteggu pri Gradcu nadaljevali najmlajši, ki so štirikrat stopili na zmagovalne stopničke, v nedeljo pa ga je, prav tako v Statteggu, sklenil Gregor Krajnc, ki je olimpijski kros med mlajšimi člani končal na šestem mestu.

Urban je skupaj s slovenskim specialistom za eliminator Miho Halzerjem v petek nastopil na nočni dirki v Imstu, kamor ju je povabil odlični avstrijski tekmovalec Daniel Federspiel. Slednji je dobil kvalifikacije, Halzer je bil drugi, Urban pa tretji. V velikem finalu četverice sta Halzer in Federspiel zamenjala mesti, do tretjega mesta je prišel Italijan Elia Silvestri, Urban pa je bil odličen četrti.

»Zadovoljen sem, nor bi bil, če ne bi bil. Mogoče bi lahko iztržil še kaj več … Italijan ni bil toliko močnejši od mene. V polfinalu sem dal od sebe veliko več, kot bi rabil. Šel sem na 'ziher', nisem upal tvegati, da se ne bi uvrstil naprej. Za Avstrijca, ki je bil tretji v polfinalu, sem vedel, da moram narediti težko dirko in ne bo mogel iti zraven. Sem se pa tu iztrošil,« je pot do uspeha opisal Šentjurčan v kamniških vrstah.

Vse do malega in velikega finala so tekmovalci morali odpeljati dva kroga, nato pa tri. Po ulicah Imsta sta bila na koncu razred zase Halzer in Federspiel, Urban pa verjame, da bi se lahko boril za tretje mesto. »V finalu sem se v glavi prepričal, da sem zadovoljen. Prva kroga sem vozil malo neumno. Ko je Halzer napadel, sem naredil še eno napako, izgubil nekaj metrov in nisem več prišel zraven. Zadovoljil sem se s četrtim mestom. S Halzerjem in Federspielom nisem imel kaj. Z malo bolj pametno vožnjo in malo drugačnim polfinalom bi se z Italijanom dalo podirkati za tretje mesto,« je zaključil Ferenčak, ki je še dodal, da mu je po 15. mestu v Haimingu pred tednom dni in četrtim v Imstu samozavest zrasla in verjame, da se lahko tudi na največjih dirkah (naslednjič bo nastopil 23. maja na dirki  svetovnega pokala na Češkem) vozi z najboljšimi v disciplini.

Izjemne predstave doma in v tujini pa še naprej kaže podmladek Calcit Bike Teama. V Statteggu je bila sobota rezervirana za mlade gorske kolesarje, kjer jih je v vseh kategorijah nastopilo res veliko. Tokrat je do zmage med deklicami do 11 let prišla Hana Kranjec Žagar, ki je v kraju pri Gradcu slavila četrto leto zapored. Drugo mesto je med dečki do 7 let osvojil Nik Auer, Matic Kranjec Žagar med dečki do 13 let in Žan Pahor med dečki do 11 let pa sta bila tretja. Med mladinkami sta barve kamniškega moštva branili dve tekmovalki, Eva Jagodič je bila deveta, Katja Kranjec pa 13. Med dečki do 15 let je Žan Kranjec prikolesaril do 27. mesta, Tilen Jagodič je bil 30., med dečki do 13 let je Jaka Starman osvojil 13. mesto, Urban Koncilja 16., Nal Auer pa 26. V konkurenci dečkov do 11 let je Jaka Dečman osvojil 20. mesto, David Jakopič pa 25., Zoja Kranjec je med deklicami do 11 let končala na devetem mestu.

V nedeljo so se najprej s starta pognali mladinci, kjer je za Calcit Bike Team nastopil Peter Zupančič. Dirka je štela tudi za mladinski svetovni pokal. Prvo preizkušnjo v Nallsu je končal na 61. mestu, tokrat je bil 31.

Peter je po dirki sporočil: »Ker smo imeli dirko že zelo zgodaj, ob 9. uri, sem šel v Gradec že v soboto, da sem si v miru ogledal progo in bil naslednji dan dovolj zgodaj na prizorišču. Čez noč je kar konkretno deževalo, tako da se je že blatna proga spremenila v res pravo drsalnico, z izjemno težkimi tehničnimi odseki. Štartal sem nekje iz 40. pozicije ter skozi tekmo počasi pridobival mesto za mestom. Skozi celotno tekmo se mi zdi, da sem vozil dober tempo, še posebno na klance, na samih spustih pa verjetno nisem bil med najhitrejšimi, saj so bili spusti res nekontrolirani ter bi verjetno z brezglavo vožnjo na koncu več izgubil kot pridobil. Nekajkrat sem se znašel tudi na tleh, kar v takšnih razmerah zagotovo ni bilo nič nenavadnega, ter na koncu privozil na 31. mesto. S samo vožnjo sem lahko že bolj zadovoljen, saj se počasi vidi napredek, tako da je želja v naslednjih tekmah poseči še višje. Konec meseca tako sledi vrhunec sezone z dvema tekmama svetovnega pokala.«

Kmalu za Petrom je nastopil še Gregor Krajnc, ki v zadnjih tednih kaže res odlično pripravljenost. To je potrdil tudi v Statteggu, kjer je dirko z oznako UCI C1 med mlajšimi člani končal na šestem mestu. Zmage se je sicer veselil Novozelandec Samuel Gaze, ki je zmagal uvodno dirko svetovnega pokala v eliminatorju v avstralskem Cairnsu.

»Konkurence ni manjkalo, zato sem zelo zadovoljen s šestim mestom, čeprav še nisem popolnoma zdrav od prehlada. Dirka je bila že drugo leto v dežju, česar si nisem želel že, ko smo startali iz sončne Slovenije, ampak za vse so iste razmere! Imel sem dobro startno pozicijo iz druge vrste, kar v mokrih razmerah veliko pomeni. Prvi vzpon se mi ritem ni zdel pretežek, zato sem samo držal prvo skupino na spustu, naredile so se razlike in ostal sem sam na četrtem mestu. Odločil sem se za svoj tempo in se zavedal, da manj napak naredim, boljše bo. Seveda brez napak ni šlo,izbira gum tudi ni bila najboljša, zato sem na spustih kar izgubljal. V klanec sem bil konkurenčen, na spustih pa me kolo ni nič kaj ubogalo,« je dejal Grega, ki se je ob te zahvalil še vsem iz ekipe in tistim ob progi, ki so navijali in držali pesti zanj.

Za nedeljski konec dirkanja v Statteggu so se v boj podali še kolesarji v konkurenci elite. Boštjan Hribovšek je končal na 17. mestu, znova je bil blizu točk za lestvico Mednarodne kolesarske zveze; 15. mesto namreč še prinaša le-te. Tina Perše je žensko dirko, ki jo je sicer dobila slovenska šampionka Tanja Žakelj, končala na 18. mestu.

Vir: PR Calcit Bike Team


<< Nazaj | Novice