Mali grad

Na Veliki planini potekalo 16. tekmovanje harmonikarjev

28.07.2012

 

Obetavna vremenska napoved za konec tedna ter čas počitnic in dopustov sta na Veliko planino privabila številne ljubitelje domačih zvokov in veselih viž. Veselo u Kamnik in urno naprej, na prelepo Veliko planino odhajam, juhej,… so bili zvoki, ki so naznanili že 16. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev na Zelenem robu.

Ob 10.30 uri je veseli dogodek odprl župan Marjan Šarec in napovedal začetek tekmovanja. Poleg uvodnih pozdravov in pohval organizatorjem, je župan povedal, da je k veselemu vzdušju pripomoglo tudi vreme, kajti Velika planina je še bolj čarobna, kadar je lepo vreme in dobra volja. Tekmovalcem je zaželel ubrane tipke, uspešno tekmovanje, dobre uvrstitve, vsem zbranim pa obilo užitka ob poslušanju diatonične harmonike.

Zbralo se je 50 harmonikarjev, tekmovanje pa je potekalo v štirih kategorijah. Najstarejši nastopajoči Franc Osterlič iz Tržiča je štel 77 let, najmlajši Nik Papler iz Zgornjih Gorij pa 6 let. Tekmovanje je povezovala simpatična Dada, nastopajoče so spodbujali fantje iz ansambla Prjatli, ki so poskrbeli za veselo vzdušje in ozvočenje prireditve. Tekmovanje sta organizirala Rekreacijsko društvo Rigelj, ki letos praznuje deset letnico obstoja in Velika planina d.o.o..

Pet člansko komisijo so sestavljali Robi Osolnik, Jaka Kastelic, Tomaž Jemc, Milan Kokalj in Dušan Drobnič. Strokovnjaki so sproti ocenjevali tekmovalce, imeli pa so težko delo, saj so morali izbrati najboljšega. Vsi nastopajoči so bili odlični, komisija je ocenjevala identičnost, izvedbo in celotni vtis. Absolutni zmagovalec je postal 19-letni Erik Šavron, ki je bil najboljši tudi v svoji kategoriji. Zaigral je svojo najljubšo vižo, italijansko izvedbo Karneval di Vinezia. Erik prihaja iz Gradina iz slovenske Istre. Z igranjem harmonike se ukvarja že 10 let, svoje znanje pa uspešno prenaša tudi na mlajše, znanja igranja harmonike željne učence. Pove, da ljubiteljsko nastopa v ansamblu Cikcak, ki pa je trenutno na mirovanju. Tekmovanja na Veliki planini se je udeležil letos že petič zapored. Potihoma je pričakoval zmago, saj je bil lani najboljši v svoji kategoriji, skupno pa je bil drugi. A letos je bil najboljši. Vsi tekmovalci so prejeli priznanja za udeležbo na tekmovanju, spominsko majico, kosilo na Zelenem robu in vozovnico za Veliko planino.

Po posameznih kategorijah pa so bili najboljši:

1. kategorija  – do 16 let

2. kategorija - od 16 do 25 let

3. kategorija - od 26 let do 45 let

4. kategorija - nad 46 let

Tudi po tekmovanju se je nadaljevalo sproščeno vzdušje. Harmonikarji so veselo raztegovali mehove, ljubitelji domačih viž so se vrteli po plesišču, veselje na planini pa se je nadaljevalo še pozno v popoldanske ure.

Besedilo in fotografije: Polona Grahek, Velika planina


<< Nazaj | Novice