Mali grad

Na Šutni so se tudi letos srečali rezbarji Slovenije

15.06.2013

 

Dopoldan si je župan Marjan Šarec na Šutni ogledal srečanje rezbarjev Slovenije.

V Kamniku in okoliških krajih deluje veliko ljubiteljskih rezbarjev, ki jih povezuje ljubezen do lesa, klesanja v les in ustvarjanja z dleti. Lani je 27 rezbarjev počastilo spomin na velikega kamniškega umetnika Maksa Berganta z umetniškim ustvarjanjem na Šutni. 

Letos pa je 26 rezbarjev z umetniškim ustvarjanjem na Šutni, v neposredni bližini Maistrove rojstne hiše, od 9. ure dalje izdelovalo in ustvarjalo iz lesa. Slovensko ljudsko rokodelstvo predstavlja dediščino naše kulturne preteklosti, zato jo ohranjamo rodovom, ki šele prihajajo. Ne smemo je zapraviti, zavreči, pozabiti. Po bogastvu vsebine, po oblikovanih zanimivostih in izrazni lepoti je naše izročilo dragocen prispevek Slovencev evropski kulturi.

Z uvodnimi besedami je prisotne pozdravila Karla Urh in izrazila željo, da bi srečanje postalo tradicionalno, hkrati pa pozdravila vse prisotne, med njimi tudi župana Marjana Šarca, v.d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urško Kolar in občinsko svetnico Nives Matjan.

Župan Marjan Šarec je ob letošnji rezbarski delavnici poudaril pomembnost ohranjanja rokodelske dejavnosti in obrti, ki je vredna velikega spoštovanja. »Rezbarjenje je najplemenitejše, kar se lesu lahko zgodi. Vi ste rezbarji s srcem in dušo, s talentom in voljo. Iz kosa lesa ustvariti izdelek, ki pritegne pogled ljubitelja, obiskovalca, plemenitega srca, ki ve kaj je umetnost, je hvale vredno dejanje. Rezbarjem iskrena zahvala, da ste prišli v Kamnik in upam, da bo srečanje postalo tradicionalno ter bomo čez nekaj let gledali prireditev, ki bo vsaj toliko znana, kot so Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.«

Za kulturno popestritev programa so poskrbeli mladi harmonikarji Jan, Zvonko in Vid pod vodstvom Martina Vodlana. 

Pridne roke rezbarjev, ki so nam pričarali vonj lesa in prijeten pogled na dleta so bile nagrajene z zahvalami in mnogimi pogledi obiskovalcev današnje prireditve na Šutni.


<< Nazaj | Novice