Mali grad

Na Osnovni šoli 27. julij Kamnik zadišalo po »Maistrovi odprti kuhni«

29.03.2018

 

Na Osnovni šoli 27. julij Kamnik zadišalo po »Maistrovi odprti kuhni«Popoldan je na Osnovni šoli 27. julij Kamnik zadišalo po »Maistrovi odprti kuhni«. Mladim kuharskim mojstrom se je pridružil župan Marjan Šarec skupaj z županom Občine Komenda Stanislavom Poglajnom in ravnateljico Osnovne šole 27. julij Kamnik Jasno Lampe.

Učenke in učenci Osnovne šole 27. julij Kamnik so v sodelovanju z Gostilno Repnik, gostilno Pri planinskem orlu in Društvom podeželskih žena Tuhinjske doline v sklopu prireditev ob občinskem prazniku pripravili tri tradicionalne kamniške jedi in jih ponudili v pokušino na kulinarični tržnici, ki so jo poimenovali »Maistrova odprta kuhna«. Na prav zanimiv način so se spomnili generala Rudolfa Maistra in njegovega življenja, saj so življenje kamniškega rojaka povezali s kamniškimi dobrotami in kulinariko. Naše brbončice so otroci skupaj s kuharskim mojstrom gostilne Pri planinskem orlu Janezom Uršičem razvajali z rajželjcem, skupaj z učiteljico Janjo Križnik so pripravili skutine štruklje, ajdove krape pa izvrstno pripravili z »master« šefi Gostilne Repnik s Primožem Repnikom na čelu.
O prvem slovenskem generalu so med drugim dejali: »Tuhinjsko filo mu je že v otroštvu pogosto pripravljala mama. Ni sicer znano, kdo mu jo je pripravljal kasneje, ali mu jo je morda pošiljala žena, je pa znano, da jo danes dobite tukaj pri nas. Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline na raznih prireditvah rado ponudi to njihovo kulinarično dobroto. Danes smo jo za vas pripravili skupaj z Moniko in Janjo Pestotnik«.

Kulinarično praznovanje občinskega praznika sta pozdravila tako županom Občine Komenda Stanislav Poglajen kot tudi župan Marjan Šarec, ki je dejal: »Danes smo izvedeli celo, kaj je Rudolf Maister jedel. Če pa česa od tega ni jedel, bo pa to postalo legenda in bomo verjeli, da je vse to in še več, kar je na kamniškem prisotno, nosil v svojem srcu, kjerkoli je že bil. Hvala učenkam, učencem, mentorjem, skratka vsem, ki ste imeli kuhalnice in prste zraven. Iskrene čestitke ob današnjem prazniku.«

Ob recitacijah in glasbi je po hodnikih Osnovne šole 27. julij Kamnik tako dišalo, da bi si še general Maister brke obliznil.


<< Nazaj | Novice