Mali grad

Na Osnovni šoli 27. julij Kamnik podpisali Eko listino

19.10.2016

 

Na Osnovni šoli 27. julij Kamnik podpisali Eko listino Župan Marjan Šarec je pozno popoldan skupaj z ravnateljico Osnovne šole 27. julij Kamnik Jasno Lampe in nacionalnim koordinatorjem Ekošole mag. Gregorjem Cerarjem podpisal Eko listino, dokument, ki šolo zavezuje, da deluje ekološko ter odraža ozaveščanje za ohranjanje narave in hotenje za spreminjanje v skladu s sonaravnim razvojem kraja, občine in države.

Osnovna šola 27. julij Kamnik s podpisom Eko listine sicer še ni postala Ekošola, a je na dobri poti k temu. Program Ekošola je namreč mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljujejo mednarodna priznanja –zelene zastave, ko ustanova oziroma šola izpolni sedem korakov. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

Aktivnosti, ki so se v preteklem šolskem letu odvijale na temo okoljevarstvenega delovanja Osnovne šole 27. julij Kamnik so bile naslednje: udeležba na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko (ponudili so korenčkov sok, jabolčno marmelado, kostanjevo kremo za noge, domačo vegeto, zeliščni kis, domače rezance, drobtine), v akciji »Jaz, Ti, Mi za Slovenijo - Stara plastenka za nov inkubator« so med 190 zavodi osvojili 2. mesto, sodelovali so na likovnem natečaju »Zdravo življenje« in zasedli 3. mesto, dobili priznanje ob projektu »Znanje o gozdovih "Leaf" - Biotska raznovrstnost«, z zbranimi 2.700 kilogrami starih aparatov pa so v okviru projekta »Ni debate, v Gorenje surovino dajte stare aparate« zasedli 2. mesto. Med drugim so na Celjskem sejmu ALTERMED predstavili zgodbo »Kok mam j'st r'd putr«, zbrali so 3.600 kilogramov starega papirja, z zbiranjem zamaškov pa sodelovali v humanitarni akciji za Nadjo. Vsekakor je to šele začetek, saj se bo šola za naziv Ekošola potegovala še celo naslednje leto in v načrtu imajo številne dejavnosti, ki bodo mlade spodbudile k razmišljanju o pravilnem okoljevarstvenem obnašanju v dobro lokalne skupnosti, njenih prebivalk in prebivalcev, predvsem pa v dobro vseh, ki nam je mar za naravo.

Ob podpisu Eko listine je nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar predstavil projekt Ekošola, pred podpisom pa so učenke in učenci s svojimi starši sodelovali na dveh delavnicah, in sicer na temo izdelave eko tekočega praška za perilo ter priprave sestavin za peko piškotov. Za goste pa so za zimske dni pripravili izdelke eko ozimnice, ki jih bo moč kupiti tudi na oktobrski Tržnici Okusi Kamnika - Podeželje in Eko.

 


<< Nazaj | Novice