Mali grad

Na Nizozemsko z zmago

06.12.2012

 

Calcit Volleyball - Irmato Weert        3:1 (11, -18, 18, 22)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Kovar (Češka) in Twardowski (Poljska).

Calcit Volleyball: Guštin 11, Turnšek 16, Podlesnik - libero, Handanovič 2, Ljubetič 1, Kramolc 7, Lenarčič 3, Starčević 17, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 13, E. Mori 2. Trener: Oleg Gorbačov.

Irmato Weert: Jimenez - libero, Carrasco 11, Cartigny, Belien 12, Clerkx 9, Nouwen 6, Vergeer 6, Janssen 6, Hullegie 2, Kuijspers, Beersma 1. Trener: Fred Hermans.

Kamničanke so tudi v prvi povratni tekmi tretjega kroga pokala challenge nadaljevale zmagovito serijo, ki so jo začele v začetku novembra na Dunaju. V devetih tekmah so nanizale osem zmag, izgubile pa so le domačo tekmo srednjeevropske lige proti Doprastavu iz Bratislave. In še to z 2:3. Proti Nizozemkam, ki so svojo evropsko pot začele v pokalu CEV, kjer so izpadle v dvoboju s švicarskim  Neuchatelom, je po prvem nizu vse kazalo na še eno zanesljivo zmago slovenskih podprvakinj. Trener Oleg Gorbačov, ki je tekmo začel s svojo zdaj že standardno postavo, se pravi s Teo Lenarčič, Ano Starčević, Petro Kramolc, Jeleno Strel Kosmač, Majo Guštin, Tjašo Turnšek in Uršo Podlesnik na mestu libera, je bil resnično lahko zadovoljen z igro, ki so jo v tem nizu prikazale njegove varovanke. Kamničanke so si zmago v prvem nizu praktično priigrale že po vodstvu s 5:3, ko je po priborjeni točki Tjaša Turnšek zapored izvajala kar sedem začetnih udarcev. Ob slabem sprejemu so imele gostje nemalo težav z organizacijo igre, ob mreži pa so jih z blokom zaustavljale domače odbojkarice. Gostujoči trener Fred Hermans je razigrane domačinke skušal zaustaviti s polminutnim odmorom in menjavami, vendar neuspešno. Tea Lenarčič je uspešno razigrala soigralke, ki so se izkazale tudi z igro v obrambi, saj zanje ni bilo izgubljene žoge, v napadu so bile nadvse učinkovite, dosegle pa so tudi pet blokov. Že prvo zaključno žogo je s še enim odlilčnim napadom izkoristila Ana Starčević.

Toda gladko osvojeni prvi niz je, kot se to pogosto dogaja, uspaval domačo ekipo, ki je popustila na sprejemu, temu primeren pa je bil tudi napad. In ker tudi blok ni bil več tako visok kot v prvem nizu, so imele nemalo težav, da so si priborile začetni udarec. “Bolezen”, ki je bila pri Kamničankah v letošnji sezoni v posameznih nizih že prisotna. To je bil tudi glavni razlog, da so gostje ob prvem tehničnem odmoru v drugem nizu vodile s štirimi točkami prednosti. Ko so Kamničanke začele hitreje prihajati do začetnega udarca, so se gostjam približale le na točko zaostanka (9:10), ki so po priborjenem servisu spet dosegle dve točki zapored, tako da je Gorbačov pri zaostanku štirih točk (9:13) vzel polminutni odmor. Vendar tudi to ni spremenilo poteka drugega niza, saj so odbojkarice Irmato Weerta po bloku njihove najboljše igralke Angelique Vergeer ob drugem tehničnem odmoru vodile že s šestimi točkami naskoka. To pa je bil zaostanek, ki ga Kamničanke niso več uspele uloviti.

Izgubljeni drugi niz je v tretjem spet prebudil domače odbojkarice. Do tretje točke sta bili ekipi še skupaj, po seriji uspešnih začetnih udarcev Maje Guštin pa so Kamničanke na tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk. Tudi po zaslugi boljšega napada in igre ob mreži. Vse to je pripeljalo do tega, da so ob drugem tehničnem odmoru vodile že s sedmimi točkami naskoka, kar je bilo dovolj za zmago v tretjem nizu. Zmaga v njem bi lahko bila še prepričljivejša, a so odbojkarice Calcita izkoristile šele šesto zaključno žogo. In še to potem, ko je začetni udarec gostij zaustavila mreža, kar ni bila najboljša napoved pred začetkom četrtega niza, ki je bil najbolj izenačen na tekmi. S točko prednostjo so po odlični akciji Lenarčičeve na tehnični odmor odšle domače odbojkarice, ki si nikakor niso mogle priigrati večje prednosti. Še več, s tremi zaporednimi točkami so Nizozemke povedle z 11:9, po asu Yvon Belienove pa so vodile že s 14:11, tako da je bil Gorbačov prisiljen vzeti polminutni odmor. Belienova je po vrnitvi na igrišče dosegla še dva asa in Kamničanke so bile prvič v tem nizu v resnih težavah. Gorbačov se je po tehničnem odmoru odločil za kar trojno menjavo. V igro je poslal Evo Mori, Elmino Handanovič, Tiso Ljubetič, iz nje pa potegnil Teo Lenarčič, Petro Kramolc in Majo Guštin, toda le nekaj trenutkov zatem so bile njegove igralke spet ob njem, saj so gostje dosegle še eno točko. Čeprav je vse dišalo po petem nizu, je Kamničankam, na servisu je bila Handanovičeva, uspelo doseči šest točk zapored in na devetnajsti je sledilo izenačenje. V končnici niza se je v igro namesto Ljubetičeve vrnila izkušena Guštinova, bolj zbrane pa so bile Kamničanke, ki so po odličnem servisu Eve Mori prišle do zaslužene zmage. In to potem, ko so gostje v zaključku četrtega niza vodile že z 22:20.

Povratna tekma med Calcitom Volleyballom in Irmato Weertom bo prihodnjo sredo na Nizozemskem.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice