Mali grad

Na Menini planini obeležili 65. obletnico legendarnega preboja Šlandrove in Zidanškove brigade ter IV. bataljona VDV

05.07.2010

 

V soboto, 3. julija je na Menini planini potekala spominska svečanost ob 65. obletnici legendarnega preboja Šlandrove in Zidanškove brigade ter IV. bataljona VDV iz obkolitvenega obroča nemške vojske. Spominske svečanosti se je udeležil tudi predsednik države dr. Danilo Türk, ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič ter predsednik Zveze borcev Slovenije Janez Stanovnik.

V legendarnem preboju, kot si dogodek brez oporekanj zasluži naziv, se je marca leta 1945 uspelo brez boja in izgub izviti okoli 450 borkam in borcem, uspešno pa so rešili tudi vse ranjence ter jih predali v oskrbo okoliškim prebivalcem.

Predsednik države dr. Danilo Türk, ki je ob tej priložnosti položil venec pred spomenik borcem NOB ter se spomnil tudi drugih pomembnih obletnic bojev na območju Menine planine, je v svojem nagovoru pozval k strpnosti do zgodovinskih dogodkov, k medsebojnemu spoštovanju in strpnemu dialogu.

»Veličina NOB nam daje številna spoznanja in spodbude za današnji čas. Moramo zaupati vase in v svojo prihodnost, ki bo dobra zato, ker bomo naredili dobro. Danes uživamo svobodo in mir in vojna obstaja vse bolj oddaljen spomin. Toda etika zmagovalcev ni izgubila svojega pomena ali aktualnosti. Etika zmagovalcev v vojni zahteva dostojanstvo in samozavest v miru, odgovornost za ekonomski in družbeni razvoj, za socialno in pravno pravičnost, za politično zrelo razpravo in, predvsem, za spoštovanje resnice,« je zaključil predsednik ter se zahvalil še živečim borkam in borcem za njihovo skrb za našo domovino.

Predsednik dr. Danilo Türk je na odru prebral tudi odlomek iz knjige Past na Menini planini, v kateri je komandant Franc Sever - Franta dosledno opisal dogodke, brezizhodni položaj in psihično stanje lačnih, izčrpanih, slabo oboroženih in ranjenih borcev, ki se jih je na trenutke že polaščal obup in občutek nemoči. Franc Sever – Franta, takrat še ne 22 letni komandant operativnega štaba VI. in XI. brigade, je na sobotni spominski svečanosti odkril novo spominsko ploščo.


<< Nazaj | Novice