Mali grad

Na Glavnem trgu smo obeležili svetovni dan oživljanja

16.10.2021

 

Na Glavnem trgu smo obeležili svetovni dan oživljanjaEnota nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik je danes, 16. oktobra 2021, na Glavnem trgu v Kamniku pripravila predstavitev temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED). Zbranim so se ob tej priložnosti pridružili tudi župan Matej Slapar, direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašo Rebolj ter vodja Enote nujne medicinske službe Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Nadja Pfajfar Križnič.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je bil namenjen ozaveščanju o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Poleg tega smo posebno pozornost namenili tudi našim najmlajšim občankam in občanom, ki so jim bili prav tako predstavljeni temeljni postopki oživljanja.

Sicer pa se je dogodek odvijal v okviru akcije Slovenija oživlja!, ki vsako leto na ta dan med seboj poveže organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjajo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med laiki.

Letos tako poteka že 9. Evropski in 4. Svetovni dan oživljanja. Dnevu, ko se odvija največja promocija oživljanja na svetovni ravni, smo se torej pridružili tudi v občini Kamnik ter občanke in občane ozaveščali o pomenu hitrega pristopa in kakovostnega izvajanja oživljanja, z željo, da se v tovrstnih situacijah ne bi pogosto znašli.

Oživljanje je rešilo moje življenje #CPRSavedMyLife

Moto letošnjega Svetovnega dneva oživljanja se glasi CPR Saved My Life / Oživljanje je rešilo moje življenje, zato smo se odločili, da pomen hitrega pristopa in kakovostnega izvajanja oživljanja širši laični populaciji predstavimo s pomočjo zgodb oseb, ki imajo osebno izkušnjo z oživljanjem. Intervjuji so dostopni na spodnji povezavi TUKAJ. 

O temeljnih postopkih oživljanja je več informacij dostopnih TUKAJ, video vsebina pa je dostopna TUKAJ.

Spletno dostopne aktivnosti ob svetovnem dnevu oživljanja, znanje in mnogo odgovorov na vprašanja pa lahko najdete na:

Klic na 112

Nesreče so različne, za vse pa velja naslednje:

Številko 112 pokličete:

Ko kličete na številko 112, povejte:


<< Nazaj | Novice