Mali grad

Na Glavnem trgu smo »IZBIRALI. SPREMINJALI. ZDRUŽEVALI.«

17.09.2015

 

Občina Kamnik je tako kot vsako leto tudi letos Evropski teden mobilnosti obeležila skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik, v sodelovanju z Mladinskim centrom Kotlovnica in Domom kulture Kamnik, in od 9. do 12. ure organizirala druženje otrok kamniških šol in vrtcev. Zbrane na Glavnem trgu je v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Matej Slapar.

»IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.« je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi k razmisleku o multimodalnosti, torej o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo. Pogosto se namreč za vrsto mobilnosti odločamo iz navade, ne da bi premislili, ali je za nas, našo konkretno pot in potrebe res najbolj učinkovita. Evropski teden mobilnosti, ki je letos združen z akcijo Potuj raznoliko, nas tokrat spodbuja h kombiniranju različnih prevoznih sredstev, kar nam pogosto omogoči prijetnejši in hitrejši način potovanja v mestih.

Kot rečeno, smo se tednu mobilnosti pridružili tudi v Občini Kamnik. Otroke iz oddaljenih šol smo do Glavnega trga pripeljali brezplačno, z  javnim prevozom (avtobusom), ki ga je omogočilo podjetje Kam Bus, d.d., po ulicah srednjeveškega mesta pa je »čuha-puhal« vlak Arboretuma Volčji Potok.

Druženje 950 učenk in učencev kamniških šol ter otrok kamniških vrtcev je bilo tekom dopoldneva več kot zanimivo, predvsem pa poučno. Najmlajšim in tistim malo starejšim so se predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali so s plesno šolo Šin – Šin, skakali na napihljivem gradu, se čudili in nasmejali klovnu Žaretu, se naučili mnogo novega ob predstavi o prometu, ki sta jo pripravila Zavod varna pot in Kam Bus, d.d., se preizkusili na poligonu in sodelovali v umetniško-ustvarjalnih in likovnih delavnicah. Z njimi pa je izbiralo, spreminjalo in združevalo približno 45 prostovoljcev.

Podžupan Matej Slapar se je na Glavni trg pripeljal s kolesom in otrokom ter obiskovalcem v imenu Občine Kamnik namenil naslednje misli: »Pozdravljeni v središču Kamnika, ki je danes postal mravljišče malih in nadobudnih otrok. Namesto vsakdanjega vrveža avtomobilov, ko morate pozabiti na cestno-prometne predpise in budno gledate na promet, ste danes tukaj samo vi in se lahko sproščeno družite, pogovarjate ter zabavate. Hvala organizatorjem in vsem sodelujočim, ki s svojo prisotnostjo in prikazovanje vašega vsakdanjega dela skrbite, da si otroci že od malega naučijo varnosti in pravil v vedno večjem cestnem prometu. Otroci, bodite previdni na cestah, danes se mnogo naučite, imejte se radi in se kdaj pa kdaj, tudi ko boste večji, raje usedite na avtobus ali vlak in tam pokramljajte s sopotnikom, ali pa se odpeljite s kolesom ter opazujte naravo, s čimer bomo vsaj malenkostno pripomogli tudi k manjši onesnaženosti okolja.«

Skupaj pod geslom »IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.« poskrbimo za prijazne načine mobilnosti tekom celega leta. Morda le ideja, da se v Kamnik in njeno okolico odpeljete s kolesom, saj je v letu 2012 v našem srednjeveškem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo, od junija 2015 pa smo ponudbo še nadgradili in si je tako možno izposoditi tudi električna kolesa.

 


<< Nazaj | Novice