Mali grad

Na 26. razstavo spomladanskega cvetja skozi nov vhod

13.04.2017

 

Na 26. razstavo spomladanskega cvetja skozi nov vhodV soboto, 15. aprila 2017, bodo v Arboretumu – teden dni prej kot minula leta – odprli tradicionalno, že 26. razstavo spomladanskega cvetja. Obiskovalci bodo ta dan lahko prvič vstopili tudi skozi nov vhodni objekt, ki je največja naložba v parku v zadnjih letih.

Nov vhod v park so si v Arboretumu želeli že vrsto let, saj je bil stari premajhen, dotrajan in povsem neprimeren, a naložbo jim je skupaj z ministrstvom za kulturo uspelo izpeljati šele letos.

»Velike muke so bile potrebne, da smo danes tu, kjer smo, zato smo novega vhoda še toliko bolj veseli. Arboretum je prispeval polovico denarja, kar ni običaj za javne zavode in ne gre v čast državi, drugo polovico pa ministrstvo za kulturo. Celotna naložba je vredna 500 tisoč evrov. Objekt je lep, predvsem pa funkcionalen. Vanj smo umestili vstopni del z recepcijo, trgovino z izbranimi spominki in artikli ter sanitarije, ki so nam doslej predstavljale največji problem in sramoto. Stari vhod bomo podrli in na tem mestu se bo delno spremenila tudi krajinska ureditev,« je novo pridobitev, ki jo bodo za obiskovalce odprli 15. aprila, uradno odprtje z ministrom pa načrtujejo nekje sredi poletja, opisal direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek.

V parku je sicer že vse nared na razstavo tulipanov in drugega spomladanskega cvetja, ki bo letos na ogled med 15. aprilom in 7. majem, teden dni prej kot prejšnja leta, saj je tudi pomlad vedno bolj zgodna. Tulipane so letos zasadili na kar šest hektarov površin, kar so jim omogočile tudi nove tehnike sajenja. Posadili so 350 različnih sort, letos prvič tudi na visokih gredah ob pristavi in ob novi poti v rozarij. Poleg tulipanov so zasadili tudi 250 tisoč narcis, osnovali nove kombinirane grede s 150 tisoč dvoletnicami, 2000 cesarskimi tulipani, 5000 hijacintami, 30 tisočimi modrimi čebulicami …

Novost letošnjega leta bodo tudi Velikani morja – razstava vodnih sesalcev v naravni velikosti, ki so jih v parku izdelali sami, namestili pa jih bodo na različne konce parka.

V Arboretumu se pospešeno pripravljajo tudi na regionalni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki ga bo Slovenija gostila med 11. in 14. junijem, dva dni se bodo »vrtničarji« zadrževali v Arboretumu, kjer si bodo lahko ogledali že skoraj tisoč različnih sort vrtnic.

Besedilo: Jasna Paladin, Gorenjski glas
Fotografiji: Gorazd Kavčič


<< Nazaj | Novice