Mali grad

Muzejski praznik bo na široko odprl vrata muzejev in galerij

18.05.2016

 

Muzejski praznik bo na široko odprl vrata muzejev in galerijVsako leto 18. maja, na Mednarodni dan muzejev, ki ga obeležujemo od leta 1977 in ga praznujejo v več kot 35.000 muzejskih institucijah ter v več kot 140 državah širom sveta, številni muzeji za obiskovalce brezplačno odprejo svoja vrata. Dnevu se pridružujejo tudi slovenski muzeji in galerije, med njimi tudi Medobčinski muzej Kamnik, ki bodo ob tej priložnosti brezplačno odprli vrata obiskovalcem ter pripravili vrsto delavnic, javnih vodstev in drugih prireditev.

Letošnja tema Mednarodnega dneva muzejev, Muzeji in kulturna krajina, nadgrajuje razumevanje muzejskega dela in poslanstva muzeja zunaj muzejskih zidov. Poudarja priložnosti in izzive vključevanja muzeja s prostorom, okoljem, pokrajino, v katerem deluje ter njenimi prebivalci in skupnostmi. Vrednosti in zgodbe muzejskih predmetov in zbirk se povezujejo s kulturno dediščino na terenu, skrb za ohranjanje kulturne dediščine se iz muzeja širi na celotno območje. Pomembna je odgovornost muzeja za sooblikovanje kulturne krajine, vzpostavljanje enovitega razumevanje pomena dediščine in bivanja posameznika in skupnosti z njo. Na ta način se oblikuje nov, ozaveščen prostor kulturne krajine in vzpostavlja nov koncept skupnosti, t.i. dediščinskih skupnosti. 

Vabljeni torej v enote Medobčinskega muzeja Kamnik, na grad Zaprice, v galerijo Miha Maleš in v Rojstno hišo Rudolfa Maistra, kjer so na ogled postavljene številne zanimive razstave in si jih boste na današnji dan lahko ogledali brezplačno. Prav tako pa se bo v okviru muzejskega dneva ob 19. uri na gradu Zaprice odvijalo predavanje dr. Marjete Šašel Kos z naslovom Emona in njeno zaledje skozi zgodbe, ki jih pričarajo rimski napisi.

Besedilo povzeto po: Medobčinski muzej Kamnik in STA
Fotografija: Slovenski odbor ICOM


<< Nazaj | Novice