Mali grad

Muzejska poletna noč na gradu Zaprice

19.06.2011

 

Številni muzeji po Sloveniji, med njimi tudi kamniški, so včeraj na široko odprli svoja vrata in z zanimivim ter pestrim brezplačnim programom skušali privabiti obiskovalce. Osmo muzejsko noč na gradu Zaprice sta popoldan otvorila prisrčna otroška pevska nastopa, zatem pa je grajsko dvorišče zasedla Mala impro šola Kamnik pod vodstvom Gorana Završnika. Reciklarji so s Časovnim strojem: izgubljenim labirintom in izdelovanjem peščene ure poskrbeli za otrokom poučno in veselo zabavo na grajskem travniku. Obiskovalci so si lahko ogledali razstavi "Glina, roka, ogenj" in razstavo sodobne umetnosti "Etika spomina Oliverja Pilića". Zapriška muzejska noč se je zaključila s koncertom jazz zasedbe Ive Stanič kvarteta s posebnim gostom Markom Mozetičem na kitari.

Obiskovalce poletne muzejske noči sta Janja Železnikar in dr. Verena Vidrih Perko popeljali po razstavi Glina, roka, ogenj, Keramika na Gorenjskem od davnih dni do danes. Razstava prikazuje keramično gradivo Gorenjske od prazgodovine do današnjih dni, ki je bilo v uporabi za kuhanje, shranjevanje ali pa za strežbo hrane. Med najstarejšimi najdbami je na ogled 2800 let staro keramično posodje, najdeno v železnodobnem grobu pod gomilo z Vrtičnika pri Tupaličah. Iz rimske dobe je bil izbran keramičen kelih za vino, izdelek lončarskih delavnic v Italiji in pred 2000 leti pripeljan s trgovci ali rimsko vojsko v naše kraje. Srednjeveško posodje je predstavljeno z lonci, čašami in svečniki, ki jih je izdelal neznani lončar v delavnici, nedavno odkopani v bližini gradu Khiselstein v Kranju. Novoveško keramično posodje obsega zbirko lončenine, ki so jo izdelovali podeželski mojstri od Komende do Ljubnega. Razstava ne bi bila zaključena, če bi ne pokazali nekaj prelepih kamniških majolik s sodobnim keramičnim oblikovanjem pa se razstava širi tudi na umetniško snovanje, med drugim so bile na ogled tudi plastike kiparja Leona Homarja in izbor del sodobnih keramikov Tatjane, Teje in Nine Hlačer.

Večer se je zaključil z najlepšimi pesmimi enega najbolj znanih skladateljev popularne glasbe Burta Bacharacha (avtorja mnogih skladb, ki si jih vede ali nevede požvižgavamo: Raindrops Keep Fallin On My Head, Walk On By, The Look of Love, Alfie, What's New Pussycat in mnogih drugih) v aranžmajih obetavnega mladega slovenskega glasbenika pisanista, Kamničana Gregorja Ftičarja in vokalni izvedbi ene naših najboljših pevk Ive Stanič in njene spremljevalne zasedbe Erika Marenčeta (klavir), Klemena Krajca (bas) in Mihe Reclja (bobni). Posebni gost koncerta iz koncertnega cikla JazzZaprice 2011, ki je nastal v sodelovanju z Društvom glasbenikov Slovenije, je bil Marko Mozetič (kitara).

Iva Stanič je v zadnjih nekaj letih nastopila že z večino jazzovskih zasedb pri nas, med drugim z Big Bandom RTV Slovenija, Big Bandom Grosuplje, Big Bandom Vrhnika, Big Bandom Radovljica, Primož Grašič triom, Blaž Trček Group, Big Bandom Zmaji, Big Bandom Cerknica in s priznanimi umetniki kot so Oto Pestner, Irena Vidic, Nada Žgur, Blaž Jurjevčič ter drugi. Med večjimi projekti pri katerih je sodelovala naj omenimo Tribute to Ati Soss (pod taktirko Mojmirja Sepeta), nastop Bobby-ija McFerrina v Križankah, Alfa in Omega projekt (Jazz sacral pod vodstvom Nade Žgur) itd.

Besedilo in fotografije: Damjan Hančič, www.kamnican.si


<< Nazaj | Novice