Mali grad

Mobilna enota DORE s slikanjem v Kamniku nadaljuje na drugi lokaciji

06.06.2011

 

Konec marca letos je v Kamniku v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA pričela delovati mobilna enota, kamor so na presejalno mamografijo vabljene vse ženske med 50. in 69. letom iz Kamniške občine in iz okoliških občin. Mag. Maksimiljan Kadivec, vodja programa DORA: ''Zaradi poletnih prireditev, ki potekajo v središču mesta, se bo mobilna enota 18. 6. 2011 premaknila z Glavnega trga v Kamniku na ploščad pred glavnim vhodom Doma kulture v Kamniku, kje bo delovala od torka, 21. 6. 2011 do srede, 6. 7. 2011. Zaradi slabšega odziva žensk med dopusti presejalno slikanje med poletnimi počitnicami ne poteka. S slikanjem bo program DORA nadaljeval v prvem tednu septembra''. Konec oktobra bo mobilna enota iz Kamnika premaknjena v Domžale, kamor bodo vabljene preostale ženske iz občin Vodice in Komenda ter iz Domžal, Mengša, Lukovice in Moravč.

Mag. Mateja Krajc: ''V mobilno enoto v Kamniku je bilo sicer do 13. 5. 2011 na presejalno mamografijo povabljenih 990 žensk, od teh se jih je slikanju odzvalo 808 (81,6 %). Iz Kamnika in ostalih občin (Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Vodice) bo v to mobilno enoto povabljenih še 8228 žensk.''

Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program pa se lahko naročijo tudi same, če ustrezajo merilom, in sicer tako, da pokličejo telefonsko številko: 01 5879 561, vsak dan od 9.00 do 11.00 ure, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si. Za dodatne informacije lahko pokličejo tudi v sprejemno pisarno presejalno-diagnostičnega centra na OI na telefonsko številko: 01 5879-875. Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice.

DORA je državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča vsem ženskam med 50. in 69. letom  pregled z mamografijo na vsaki dve leti, in sicer z vnaprejšnjim vabljenjem. V tem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

Več informacij: mag. Maksimilijan Kadivec, vodja programa DORA, Onkološki inštitutLjubljana, tel.: 01 5879 875, e-naslov: mkadivec©onko-i.si


<< Nazaj | Novice