Mali grad

Mobilna enota DORE ponovno pričenja s slikanjem v Kamniku

27.03.2013

 

Od ponedeljka, 8. aprila 2013, bo v Kamniku po dveh letih ponovno pričela delovati mobilna enota državnega presejalnega programa za raka dojk DORA. Na slikanje dojk (presejalna mamografija) v tej mobilni enoti bodo vabljene ženske med 50. in 69. letom iz Kamnika in okoliških občin. Mobilna enota DORA bo stala na ploščadi ob Domu kulture Kamnik.

V Kamniku je slikanje dojk v okviru državnega programa DORA že potekalo pred dvema letoma in se zdaj ponovno pričenja, ker program Dora vabi ženske na slikanje na vsaki dve leti. Mobilna enota bo v Kamniku delovala predvidoma do novembra, odvisno od odzivnosti žensk.

Mag. Maksimiljan Kadivec, vodja programa DORA: ''Program DORA se počasi a vztrajno širi po Sloveniji in beleži dobre rezultate. Z rezultati smo zadovoljni, saj je pogoj za uspešnost programa več kot 70-odstotna odzivnost žensk, in si takšnega odziva želimo tudi pri nadaljnjem širjenju programa po Sloveniji.''

O programu DORA

DORA je državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom  slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti, in sicer z vnaprejšnjim vabljenjem. V tem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program pa se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si.

Za dodatne informacije lahko pokličejo tudi v sprejemno pisarno presejalno-diagnostičnega centra na OI na telefonsko številko: 01 5879-875.

Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice.<< Nazaj | Novice