Mali grad

Mmm...po prekmašu je dišalo

22.02.2014

 

V iskanju pristnega okusa, vitaminov in vseh ostalih zdravju potrebnih snovi, se vedno več ljudi odpravi »po nakupih« na tržnico. In priložnost je prav na podeželju in v samooskrbi. Nekateri trdijo, da v teh časih, morda celo edina. Današnja zadnja februarska sobota, 22. 2. 2014, je bila na Glavnem trgu v Kamniku v znamenju 7. tržnega dne »Okusi Kamnika – Podeželje in Eko« z najboljšo ponudba okoliših pridelovalcev, ki svoje delo opravljajo z vso skrbnostjo, predanostjo in ljubeznijo do domače zemlje.

Sobotno deževno dopoldne so popestrili s svojimi izdelki: Iris Golob, Zofija Lipovšek, Pr`Prajz, Pr`Kajet, Pr`Anžič, Ribogojnica Mihovc, Damjana Spruk, kmetija Žmoht Pr`Gabršk, mesnine Soud, društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, Kmetija Pibernik in Kmetija Janšek, Ekološka kmetija Trebušak, Ekološka kmetija Jeršin, Čebelarsko društvo Kamnik in gostišče Pri planinskem orlu s tuhinjsko filo na degustacijski stojnici.

Boljše kakovosti, kot v sosednjem marketu, so zagotovo mlečni izdelki in doma vložena sadje in zelenjava. Se pa vsakemu pristnemu ljubitelju odličnih slaščic sline pocedijo tudi ob misli na domače flancate, potico, domače piškote … in seveda tudi domače rezance. Hladni ne ostanemo niti ob vonju prekajenih rib in domačih klobas. Ja, tudi po kruhu, iz čisto prave krušne peči, je danes zadišalo.

Na eni izmed stojnic ste danes, v sodelovanju z gostilno Mili vrh, lahko okušali tradicionalno in staro jed kamniškega podeželja »prekmaš«. Gre za jed iz dušenih jabolk in fižola v zrnju, ki je bila značilna za celoten alpski svet, predvsem za kmečko podeželje. Zaradi razvitosti sadjarstva in dobrih možnosti za gojenje fižola pa je bila ta jed na Kamniškem dokaj pogosta. Recept zanj boste našli v knjižici receptov »Okusi Kamnika na vsako mizo«, ki jo lahko dobite tudi v TIC Kamnik.

Vabljeni, da začutite pristnost kamniškega podeželja tudi zadnjo marčevsko soboto.


<< Nazaj | Novice