Mali grad

Mlinarska dediščina Tuhinjske doline: Ob bistrem potoku je mlin – brez moke ni kruha

26.08.2019

 

Mlinarska dediščina Tuhinjske doline: Ob bistrem potoku je mlin – brez moke ni kruhaKonec avgusta je čas, ko so Terme Snovik in Tuhinjska dolina v znamenju dvodnevne etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje, sedaj že 14. po vrsti, je bilo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Osrednja prireditev Ob bistrem potoku je mlin – brez moke ni kruha se je pretekli vikend odvijala v prireditvenem prostoru Term Snovik, kjer se je zbranim pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj z županom Občine Dol pri Ljubljani Željkom Savičem, direktorjem Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomažem Simetingerjem in s predsednikom Turistično društvo Tuhinjska dolina in prokuristom Term Snovik Ivanom Hribarjem.

Organizatorji, Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik, so na izviren, a še zmeraj pristen način predstavili krajevno kulturno in zgodovinsko dediščino, v ospredje pa postavilimlinarsko dediščino Tuhinjske doline. Temelje za razvoj le-tega so omogočili številni vodni viri in ugodna lega za sejanje žit.

Mlini, žage in drugi objekti so danes med najbolj ogroženimi spomeniki kmečke arhitekture na Slovenskem. Da spomini na nekdanje čase ne bi šli povsem v pozabo, so si obiskovalci že na sobotnem pohodu lahko ogledali ostanke mlinov in spoznali mlinarsko dediščino Tuhinjske doline. Drugi del prireditve pa je bil namenjen žitaricam in moki, ki je osnovna surovina v pekarstvu, slaščičarstvu, pripravi testenin ter lokalni kulinariki. Obiskovalci so tako spoznali postopke pridelave in predelave žit, se preskusili v prepoznavanju žit in se naučili izdelave pekovskih izdelkov.

Včeraj, ob osrednjem delu in zaključku dvodnevnega druženja, pa so organizatorji pripravili prijetno prireditev z naslovom Ob bistrem potoku je mlin – brez moke ni kruha. Pričarali so nam utrip preteklosti in nas popeljali po poti od zrna do moke ter kruha. Obiskovalci so se lahko preizkusili v prepoznavanju žit in na bogato obloženih stojnicah okušali ter kupovali izdelke iz moke, ki so jih pripravili lokalni ponudniki.

Zbrane je ob tej priložnosti v imenu organizatorjev pozdravil predsednik Turistično društvo Tuhinjska dolina Ivan Hribar, pozdravu se je pridružil tudi direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger, ki je med drugim podal strokovno oceno slikovite prireditve, župan Matej Slapar pa je obiskovalkam in obiskovalcem namenil naslednje misli: »Hvala vam, da stare običaje, ki so bili razlog, da so ljudje na tem prostoru sploh obstali in se obdržali, ohranjate in obujate. Razlogi njihovega obstanka so bili med drugim, da so imeli zajetja vode, da so bili pridni in delavni ter so imeli znanje, kako od pšenice priti do kruha. Pri vsej tehnologiji se dandanes ne zavedamo, kaj vse in koliko odrekanja je bilo potrebno, da so na mizo postavili kruh. Hvala Turističnemu društvu Tuhinjska dolina in njenim članom, da nas vsakič znova, iz leta v leto, opominjate na bogato tradicijo in izjemno dediščino Tuhinjske doline.«

Za kulturno popestritev so poskrbeli Ljudski pevci iz Tuhinjske doline, Godba Tuhinjska dolina, harmonikar Boštjan Zajec ter Polona Trebušak in Ana Urankar. Za preplet misli in besed Manja Žebaljec, sledila pa je zabava ob zvokih Ansambla ŠUS.


<< Nazaj | Novice