Mali grad

Mladinci Calcita v Mariboru blizu, pa daleč od naslova državnih prvakov

14.01.2013

 

Ena redkih lovorik, ki je Calcit Volleyball še nima v svojih vitrinah, je naslov mladinskih državnih prvakov. Kar nekajkrat so bili kamniški mladinci blizu osvojenega naslova, a so se do zdaj na vseh zaključnih turnirjih, na katerih so igrali, zadovoljiti z mesti od dva navzdol. Po nekaj letih odsotnosti na zaključnih turnirjih - decembra 2008 so prav v Mariboru osvojili tretje mesto - so danes Kamničani spet zaigrali na njem. Njihov trener Gregor Hribar, ki je s člansko ekipo trikrat osvojil naslov državnih prvakov, enkrat je bil z njo tudi pokalni prvak, dvakrat pa se je z reprezentanco Slovenije uvrstil na evropsko prvenstvo, je bil pred zaključnim turnirjem v mariborski dvorani Tabor previden v napovedi: »Lahko smo prvi, lahko pa tudi četrti, saj so vse štiri ekipe zelo izenačene,« je pred začetkom turnirja dejal Hribar.

Da so ekipe, ki so se uvrstile na zaključni turnir resnično izenačene, je potrdil tudi sam turnir. Še najbolj prepričljivo so svojo tekmo dobili odbojkarji Calcita, ki so v prvi polfinalni tekmi brez izgubljenega niza ugnali domačine turnirja. To je bila tudi edina tekma, ki se je končala z maksimalnim izidom, v vseh preostalih treh je zmagovalca tekme odločal tie-break. Proti Mariborčanom so bili mladi kamniški odbojkarji bolj ali manj ves čas v vodstvu. S solidnim sprejemom so organizatorju igre Roku Kočevarju omogočili, da je dobro razigral ekipo, še zlasti učinkovita pa sta bila brata Žiga in Tonček Štern. V drugem nizu so Mariborčani sicer še vodili z 18:15, a so nato do konca tekme osvojili le še tri točke. Veliko bolj izenačen je bil drugi polfinalni obračun, v katerem je odločitev padla šele v tie-breaku, v njem pa so bili spretnejši in srečnejši žužemberški odbojkarji.

V tekmi za tretje mesto so Šempetrčani še drugič zapored izgubili v tie-breaku, tie-break pa je, kot smo že omenili, odločal tudi veliki finale, ki so ga bolje začeli Kamničani. Čeprav so odbojkarji Calcita ta niz dobili, so imeli nemalo težav na sprejemu, kar je bila njihova šibka točka tudi v nadaljevanju tekme. Večina servisov je »letela« na Lenarta Pina Laha ali Tima Bartola, zato je v tretjem nizu trener Gregor Hribar Laha postavil na mesto korektorja, Tončka Šterna na mesto sprejemalca, medtem ko je Bartol ostal v igri na kamniški servis, na žužemberškega pa je na mestu libera igral Urban Hribar. V četrtem nizu se je Kamničanom ta taktika obnesla, v petem pa so še vodili z 8:7, žal pa je bilo to njihovo zadnje vodstvo na tekmi. Žužemberčani, ki so naslov državnega prvaka v mladinski konkurenci osvojili že lani, so po izenačenju na osmi točki dosegli še tri točke zapored in na koncu tekmo, tudi na veliko žalost kar številnih kamniških navijačev, zanesljivo rešili sebi v korist.

»V polfinalu smo proti Mariborčanom prikazali svojo najboljšo igro v letošnji sezoni. Brata Štern sta bila v napadu nezaustavljiva, morda smo edino premalo igrali preko prvega tempa. Toda v finalu so Žužemberčani taktično igrali zelo dobro, saj so njihovi igralci ves čas servirali na Lenarta Pina Laha ali Tima Bartola in na ta način prihajali do točk. Ko smo v tretjem nizu naredili menjavo na mestu sprejemalcev, smo zaigrali bolje, žal pa smo imeli v četrtem preveč težav z učinkovitostjo v napadu. Na koncu so Žužemberčani odločilne točke naredili na našem najboljšem igralcu Žigi Šternu, kateremu se je odprla rana na nogi, tako da je tekmo končal s krvjo v športnih copatih. Lahko rečem, da smo bili blizu, pa hkrati daleč od želenega naslova. Žužemberčanom čestitam na osvojenem naslovu, saj so od vseh ekip igrali najbolj kolektivno. Za nas je drugo mesto uspeh, fantom nimam česa zameriti, borili so se po svojih najboljših močeh, žal pa naš sprejem ni bil najboljši, tudi na servisu smo bili premalo agresivni in vse to je na koncu odločalo. V ekipi smo imeli tudi še tri kadete,« je po osvojenem drugem mestu povedal Gregor Hribar.

Drugo mesto na mladinskem državnem prvenstvu so Calcitu Volleyballu priigrali: Rok Kočevar, Tonček Štern, Žiga Štern, Lenart Pino Lah, Jernej Jurič, Luka Lazar, Tim Bartol, Urban Hribar, Anže Hribar, Gašper Hribar, Grega Globevnik, Anže Muršak, Nejc Močnik in Peter Lombergar.

Hkrati je na drugi strani Drave, v dvorani Draš centra, potekal tudi zaključni turnir za mladinke. Po pričakovanjih so na njem slavili odbojkarice Nove KBM Branika, ki so v polfinalu gladko opravile z Novogoričankami, pa tudi njihova zmaga v finalu proti Braslovčam je bila, ne glede na izgubljen niz, zelo prepričljiva. Tretje mesto so na koncu osvojile koprske mladinke.   

Izidi zaključnega turnirja za mladince (dvorana Tabor), polfinale: Maribor – Calcit Volleyball 0:2 (-17, -21), KekoOprema Žužemberk – SIP Šempeter 2:1 (-20, 19, 10); za tretje mesto: Maribor – SIP Šempeter 2:1 (-20, 19, 10); finale: KekoOprema Žužemberk – Calcit Volleyball 3:2 (-23, 21, -17, 21, 9).

Izidi zaključnega turnirja za mladinke (dvorana Draš center): Nova KBM Branik – HiT Nova Gorica 2:0 (11, 8), Braslovče – Luka Koper 2:0 (20, 24); za tretje mesto: Luka Koper – HiT Nova Gorica 2:1 (16, -17, 7); finale: Nova KBM Branik – Braslovče 3:1 (20, 16, -17, 15).


<< Nazaj | Novice