Mali grad

Mladi o dolžnostih in pravicah vojaških obveznikov Slovenske vojske

05.04.2018

 

Mladi o dolžnostih in pravicah vojaških obveznikov Slovenske vojskeUprava za obrambo Ljubljana je dopoldan skupaj z Občino Kamnik in Slovensko vojsko pripravila predstavitev ter seznanitev z dolžnostmi in s pravicami bodočih vojaških obveznikov. Predstavnikom Slovenske vojske in mladim se je v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik pridružil župan Marjan Šarec.

Po določilih Zakona o vojaški dolžnosti (Uradni list RS, št. 108/02 – uradno prečiščeno besedilo) se ne glede na opustitev izvajanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru, vodi vojaška evidenca. Vpis vojaških obveznikov se izvede na podlagi podatkov uradne evidence o državljanih. Po vpisu v vojaško evidenco upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, seznani vojaškega obveznika z njegovimi dolžnostmi in pravicami, ko ta dopolni 18 let.

Bodoči vojaški obvezniki občin Kamnik in Komenda, ki so ali pa še bodo v letošnjem letu dopolnili 18 let, so bili ob predstavitvi seznanjeni z zakonskimi obveznostmi in možnostmi prostovoljnega služenja vojaškega roka ter sodelovanja v pogodbeni rezervi in možnostmi zaposlitve v Slovenski vojski. Prisluhnili pa so besedam svetovalke za obrambne zadeve Tee Rems, stotnika Andreja Čeha, štabnega vodnika Romana Lundra in svetovalke za vojaške zadeve Manje Ravničan, ki so zbranim spregovorili o možnostih in vojaških obveznosti, ki jim jih ponuja Slovenska vojska.

Župan Marjan Šarec je zbrane pozdravil z naslednjimi besedami: »Kamnik je ponosen na rojaka, prvega slovenskega generala Rudolfa Maistra. Mineva 100 let od njegovega pogumnega dejanja, ko je vstal, rekel, da bo prevzel Maribor in to tudi storil. Verjamem, da vas to ne zanima, saj že dolgo živimo v miru, že dolgo živimo tako, da sploh ne vemo, da se lahko živi tudi drugače. V vojni. A vendarle je bilo prejšnje stoletje stoletje velikih vojn. Velikih nevarnosti. Danes nam takšni spopadi ne grozijo, a grozijo nam druge nevarnosti, ki se jih moramo zavedati. Danes je čas, ko vsak ve svoje pravice, svojih dolžnosti pa ne. A poleg tega, da imamo pravice, se moramo zavedati, da imamo tudi dolžnosti. Predvsem do domovine. Mi imamo svojo domovino in to moramo ceniti. Imamo to čast in privilegij. Leta 1991 smo dobili svojo državo. To je bilo zelo pomembno, enkratno dejanje. Domovina je tam, kjer je srce, kjer živiš in se razvijaš in predvsem tam, kjer lahko živiš v miru. Ko pa pride obdobje, ko ni več tega miru, takrat se bo od vas pričakovalo, da vi postanete Maistri, vsak na svoj način. Zato ste danes tukaj, da boste slišali kakšne so vaše pravice in kakšne so vaše dolžnosti. Pred vami je še celo življenje, izkoristite ga in bodite koristni svoji domovini ter širši skupnosti, kajti v skupnosti je vse mogoče, kot posameznik dosežeš bore malo. Želim vam prijeten in poučen dan ter, da bi se tu pa tam spomnili, da ni vse samoumevno, ampak da se je treba za stvari boriti. Srečno.«


<< Nazaj | Novice