Mali grad

Mladi iz Kamnika in Bovca na Alpskem Tednu V Švici

14.09.2012

 

Od 5. do 8. septembra 2012, je v Poschiavu, Švici (kanton Graubünden) potekal Alpski teden 2012, ki je sicer na sporedu vsaka štiri leta. Prvič v zgodovini je poleg Alpskega tedna potekala tudi  Konferenca držav članic Alpske Konvencije in Konferenca Omrežja alpskih občin. S tem je švicarsko predsedstvo dalo jasno sporočilo, da bi se morale vse države in organizacije, ki se ukvarjajo z alpskim prostorom še bolj povezati

Letošnje geslo  alpskega tedna je bilo »Obnovljive Alpe«. Za zagotovitev uspeha se je potrebno osredotočiti na cilje, kot so socialna in ekološka obnova alpskega prostora, ki temelji na trajnostnem razvoju. Na alpskem tednu so sodelovali tamkajšnji prebivalci, različni strokovnjaki iz vlade, uprav, znanosti in civilna družba z mednarodno zasedbo. CIPRA, ena od so-prirediteljic, ki letos praznuje 60-letnico delovanja, je v ta namen povabila tudi mlade iz alpskih držav, da predstavijo svoje poglede na zaščito in ohranjanje Alp. Tako so na Young@lpweek, poleg Švicarjev, Avstrijcev in Nemcev sodelovali tudi Slovenci iz Kamnika in Bovca, ki so lansko leto sodelovali v projektu My-Climate. Iz Kamnika sta se srečanja udeležila Sara Ogrinec in Primož Jeras.

Na Alpskem tednu so imeli mladi organizirane različne delavnice: delavnico komuniciranja, delavnico filma ter delavnico gledališča.  Naredili so osnutek za lokalni časopis z jasnim in prodornim sporočilom na temo varovanja narave oziroma navodila za zmanjšanje onesnaženosti. Bovčani in Kamničani so se odločili za delavnico filma. Rezultat je bil odličen, saj so v slabih dveh dneh posneli štiri filme, ki so bili predvajani tudi na sejah konference. Gledališka skupina je na vaškem trgu pred cerkvijo uprizorila kratke skeče, ki so bili provokativni, poučni in ironični. Številno občinstvo je nastopajoče nagradilo z bučnim aplavzom. Komunikacijska skupina se je udeležila srečanj in sej konference, posnela nekaj intervjujev s pomembnimi predstavniki, med mimoidočimi na tržnici in med udeleženci ter naredila osnutek za letak, ki bo kmalu tudi natisnjen.

Mladi so si ogledali tudi visokogorske vasice, izkusili so vožnjo električnih koles in vožnjo z gorsko železnico, ki je pod zaščito Unesco. Neobičajna in hkrati zanimiva je bila tudi njihova nastanitev - zaklonišče (zavetišče) za protiletalske napade, ki ga v bližnjem Brusiu kot mladinski hotel trži švicarska vojska.

Zadnji dan so mladi predstavili ideje, kako rezultate delavnic nadgraditi in ugotovili, da jih vsak predstavi tudi v svojem okolju, predvsem mladim ter na ta način pritegne pozornost in navduši za bodoče sodelovanje.

Besedilo in fotografije: Barbara Strajnar


<< Nazaj | Novice