Mali grad

Mladi in podnebne spremembe

10.05.2011

 

V okviru mednarodnega projekta My clime-mate, podprtega s strani programa dynAlp-climate je od 5. do 8. maja potekala izmenjava mladih na temo podnebnih sprememb. Projekt predvideva izmenjave med mladimi iz osmih članic Omrežja alpskih občin v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Lihtenštajnu, Franciji in Švici.

Prva izmed izmenjav med mladimi iz Slovenije in Švice je potekala v Kamniku in Bovcu. Udeleženih je bilo 15 mladih iz Kamnika, Bovca in Švice.

 

Mladi so v Kamniku preživeli 2 dni. Bili so nastanjeni v Domu v Kamniški Bistrici. Oba dneva v Kamniku sta bila namenjena predvsem obravnavi učinkovite rabe energije v luči podnebnih sprememb. Delavnice je vodil dr. Matej Ogrin, predsednik Cipre Slovenije. Ogledali so si Veliko planino, Terme Snovik – energetsko učinkovite terme, mesto Kamnik. V Budnarjevi muzejski hiši je potekla delavnica peke kruha. Nad Kamnikom in okolico so bili navdušeni. V nadaljevanju izmenjave smo v dolini Trente in v Bovcu spoznavali naravo, povezavo med turizmom in podnebnimi spremembami. Sprehodili smo se po Soški poti, ogledali turistično najbolj obremenjene točke (potok Sušec, vstopno izstopna mesta reke Soče). V informacijskem središču Triglavskega narodnega parka so potekale delavnice, ki jih je vodil Jernej Stritih, direktor Službe Vlade RS za podnebne spremembe.

Mladi iz Kamnika, Bovca in Švice so ves čas aktivno sodelovali, izmenjevali izkušnje, spoznavali medsebojne podobnosti in iskali rešitve za prihodnji razvoj. Naredili so tudi nekaj zaključkov, kot na primer, da se je potrebno s trenutno situacijo glede klimatskih sprememb in vsemi njihovimi posledicami soočiti in jih sprejeti kot izziv. Potrebno bo spremeniti našo percepcijo, poenostaviti življenje. V preteklosti smo ljudje čutili potrebo po tem, da nadzorujemo naravo. Naravne katastrofe so dokaz, da narave ni moč nadzorovati. Izziv za vse nas je, da se naučimo naravo spoštovati, da vzpostavimo z njo nov, kvalitetnejši odnos, ki ne bo več temeljil na njenem izkoriščanju. Narava človeku nudi vse kar potrebuje za življenje: hrano, surovine, življenjski prostor, …  Človek naravo lahko občuduje, uživa v njenih lepotah in počasi spoznava, da je njen neločljivi del. Mladi so izdelovali plakate, naredili nekaj predlogov za informativne table, ki bi spodbujale obiskovalce v naravi k skrbnemu ravnanju z njo in izdelali tudi nekaj predlogov za informativne letake.

 

Izmenjava je bila zelo uspešna. Vsi udeleženci so bili navdušeni, osvojili so veliko novih znanj, mlade smo spodbudili, da sami razmišljajo kaj lahko vsak od nas naredi za izboljšanje nastalih razmer. Gostje iz Švice so bili navdušeni nad Slovenijo, Kamnikom, Veliko planino, Trento, Sočo, Bovcem…  V septembru bo potekla drugi del izmenjave, ko se bomo vsi udeleženci ponovno srečali v Švici.


<< Nazaj | Novice