Mali grad

Mitja Gasparini: »Enajst let na tujem je bilo dovolj«, Calcit Volley pa tudi z novo odmevno okrepitvijo

12.08.2020

 

Mitja Gasparini: Enajst let na tujem je bilo dovolj

Mitja Gasparini: Enajst let na tujem je bilo dovoljKamniški odbojkarji že dober teden marljivo trenirajo pod vodstvom novega trenerja Gregorja Jerončiča, njihovi navijači pa še kar ne morejo verjeti, da bo za trikratne slovenske državne in pokalne prvake v novi sezoni zaigral tudi eden najboljših slovenskih odbojkarjev vseh časov, Mitja Gasparini. Toda po enajstih letih tujine, v Grčiji, na Poljskem, Italiji, Južni Koreji, Franciji in Japonski, se je dolgoletni slovenski reprezentant odločil vrniti v Slovenijo. V Kamnik, v Calcit Volley.

V dolgoletni zgodovini kamniškega kluba, ki letos praznuje 73. obletnico, je zanj igralo veliko vrhunskih odbojkarjev, tudi reprezentantov, vendar nihče od njih ni imel tako blesteče kariere, kot jo ima 36-letni Izolčan, Mitja Gasparini. S slovensko izbrano vrsto je dvakrat osvojil srebrno kolajno na evropskem prvenstvu, vsem je še kako v spominu lanska, ko je s soigralci navduševal v razprodanih Stožicah, z ACH Volleyjem je osvojil pokal CEV, s poljskim Jastrzebskim pa je zaigral na zaključnem turnirju lige prvakov. V zadnjih štirih letih je navduševal v Južni Koreji in na Japonskem.

»Po enajstih letih igranja v tujini je bil čas, da se z ženo Deborah ter hčerkama Galo in Anabell končno ustalimo, zato sem glede nadaljevanja kariere gledal, da bi jo nadaljeval nekje blizu doma. Potem je prišla ponudba Calcit Volleyja, ki mi je ustrezala in zdaj sem tu,« je na kratko razloge prihoda v Kamnik pojasnil Gasparini, ki ni pozabil, da je prav v slovenski ligi naredil svoje prve odbojkarske korake in da je tudi po njeni zaslugi postal vrhunski odbojkar.

»Zagotovo je k mojemu napredku pripomogla tudi slovenska liga, z dobrimi igrami v njej, nato v evropskih pokalih in v reprezentanci, pa sem tudi sam dobil priložnost, da se dokažem v tujini. Dejstvo je, da je igranje v domačem prvenstvu predvsem zelo pomembno za mlajše igralce, tudi v slovenski ligi se da napredovati in doseči kakovostno raven. Ko sem sam začel igrati v slovenski ligi, sem se veliko naučil od starejših igralcev, predvsem tistih, ki so se vrnili iz tujine, tako da sem imel tudi v njih vzor, kako uspeti.«

Za Kamničani je dober teden priprav, zato je seveda še veliko prezgodaj govoriti, kakšne so njihove možnosti v novi sezoni. »Na treningih se ukvarjamo tudi s tehniko, ampak je trenutno še poudarek na telesni pripravljenosti, saj bo zelo pomembna pred dolgo sezono, ki bo, upam da sledila. Sicer imamo po imenih dobro ekipo, v kateri nas je nekaj starejših in nekaj mlajših, ki so zagotovo perspektivni in bi lahko v prihodnosti lahko naredili lepe kariere. Toda eno so imena, drugo pa, kako se ekipa potem obnaša na igrišču in to je tisto, kar potem prinaša rezultat. Vsekakor pa je pred nami zelo zanimivo prvenstvo, kajti tudi ACH Volley bo zelo močan, prav tako Maribor, nenazadnje tudi Salonit in seveda tudi drugi klubi ne bodo želeli le sodelovati.«

Za zdaj je še bolj ali manj negotova usoda v evropskih tekmovanjih, predvsem to velja za srednjeevropsko ligo, medtem ko bo žrebanje v evropskih pokalih 21. avgusta v Luksemburgu. »Predvsem si vsi skupaj želimo, da bi čim prej prišli do tekem, to je tisto, zaradi česar treniramo. Upam da tudi ob prisotnosti gledalcev,« si tekem želi Gasparini, ki je v tujini najbolj užival v Veroni in v Južni Koreji. »Čeprav smo v Južni Koreji živeli v več milijonskem Seulu, kjer vse vrvi od življenja, smo imeli svoj umirjeni ritem, ki nam je ustrezal. Tudi življenje v velikem mestu nam je postalo blizu, tako da je bilo res lepo.«

Calcit Volley z novo odmevno okrepitvijo

V Kamnik prihaja novo zveneče ime, legendarna italijanska odbojkarica Martina Guiggi. Trofejna srednja blokerka je svojo športno pot okitila z dvema nastopoma na olimpijskih igrah, na klubski ravni je v italijanski ligi osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, ob tem pa še evropsko prvenstvo in svetovno ligo v dresu reprezentance, v kateri je nosila kapetanski trak.

36-letno odbojkarico je recesija, ki je pustošila po italijanski ligi, po dvanajstih letih igranja v Rimu, Novari, Pesaru, Villi Cortese in Torinu, povedla v kitajski Gaungdong Hengda, s katerim je v sezoni 2013/14 osvojila bron na svetovnem klubskem prvenstvu. Pred tem je v Italiji štirikrat osvojila italijansko prvenstvo, prav tako štirikrat italijanski pokal, še enkrat več pa italijanski super pokal. Med vsemi naslovi, med katerimi velja omeniti tudi osvojitev pokala CEV in dve lovoriki iz pokala Challenge, ji je najbolj pri srcu prav tisti prvi iz italijanskega scudetta. »Prav posebno mesto v mojem srcu pa imajo olimpijske igre. Čeprav tam z rezultatom nismo bile zadovoljne, je olimpijada uresničitev sanj vsakega športnika in biti del tega je resnično nekaj posebnega,« Guiggijeva je z Azzuri nastopila na igrah v Pekingu in Riu.

Po sezoni na daljnem vzhodu se je za dve sezoni vrnila v rodno Italijo, se nato kot korektorica selila v Grčijo, medtem ko je preteklo sezono izpustila, saj sta se z možem Mitarjem Đurićem razveselila hčerke Mie. »Odkar sem se poročila in dobila otroka, se je moje življenje povsem spremenilo. Pred porodom sem bila samo športnica, zdaj sem tudi mama in moja prioriteta je družina. Pa vendarle odbojka ostaja moja prva ljubezen in motivacija, da sem del športnega sveta. Po porodu sem se v trenažni proces vrnila januarja, a je epidemija hitro prekinila moje delo in bila sem prisiljena počakati. Zdaj prihajam v novo državo, med nove soigralke in to me zelo motivira.«

Zavidljivo športno kariero bo Martina Guiggi nadaljevala v kamniškem Calcit Volleyju. Guiggijeva se bo državnim prvakinjam, pri katerih tudi letos ostajata odlični Olivera Kostić Brulec in Lucille Charuk, na mestu sprejemalke pa se jim pridružuje še ena legionarka, Anđelka Radišković, priključila prihodnji teden. »Prihajam v ekipo, v kateri so že tri tujke. Z veseljem bom pomagala, če me bodo potrebovale. V zadnjih sezonah sem bila v ekipi najstarejša in najbolj izkušena igralka. Nisem igralka, ki rada pametuje in zavzema mesto trenerja, saj menim, da je potrebno spoštovati avtoriteto. Priznam pa, da sem v zadnjem obdobju uživala v dajanju nasvetov mlajšim igralkam, če so me zanje vprašale. Predvsem jim rada pomagam pri nadzorovanju čustev pred težkimi tekmami, s tem imam veliko izkušenj,« 187 cm visoka igralka v kamniško moštvo prinaša obilo izkušenj in znanja. »Odbojka je šport in ne moreš pomagati le z besedami, temveč tudi na igrišču. Seveda nameravam tudi tam pomagati dekletom po svojih močeh, skoraj na vsakem položaju. V zadnjih sezonah sem igrala in trenirala tudi kot korektorica.« Italijanka priznava, da slovenske lige ne pozna prav dobro, pozna pa slovenske odbojkarice na delu v Italiji in tudi svojega novega delodajalca, s katerim si je pred leti v dresu Novare stala na nasprotni strani mreže v ligi prvakinj. V Kamnik bo Martina Guiggi prišla prihodnji petek, na dan, ko bodo prvakinje iz Kamnika dobile svoje nasprotnice v kvalifikacijah za Ligo prvakinj.

Besedilo: Calcit Volleyball
Fotografiji: Klemen Brumec in CEV


<< Nazaj | Novice