Mali grad

Mineva leto dni od smrti alpinista Tomaža Humarja. Zahvalna listina za reševalce švicarskega Air Zermatta

10.11.2010

 

Tomažev zadnji vzpon se je začel 5. novembra lani, ko je sam stopil v steno nepalske gore Langtang Lirung. Štiri dni kasneje se je, predvidoma ob sestopu z gore, hudo poškodoval. Začela se je reševalna akcija, pri kateri je veliko vlogo odigrala izurjena reševalna ekipa švicarskega Air Zermatta. Žal za Tomaža ni bilo več pomoči. Reševalci so ga našli mrtvega na 5900 metrih, helikopter ga je odpeljal v bazni tabor.

Po besedah Vikija Grošlja so se švicarski reševalci, njihova enota velja za eno najboljših helikopterskih reševalnih enot na svetu, izkazali že pri prvem reševanju Tomaža Humarja z gore Nanga Parbat, še bolj pa pri drugem. Obakrat so posredovali brezplačno, ob kritih zgolj materialnih stroških. Da bi pri podobnih reševanjih v prihodnje uspeli doseči še krajši odzivni čas reševalcev, so prišli do spoznanja, da je potrebno v Pakistanu in Nepalu ustanoviti in izobraziti domače reševalne ekipe. Te bi lahko prispele na mesto nesreče veliko hitreje kot reševalci iz Evrope, poleg tega bi odpadli birokratski zapleti z licencami in dovoljenji. Švicarji niso ostali le pri spoznanju, ampak so letošnjo pomlad v Nepalu organizirali prvi tečaj ter že med tečajem uspešno reševali plezalce različnih odprav. Za nepalske pilote in reševalce so poleti pripravili tečaj tudi v Švici. Obe akciji so financirali sami, obenem pa vse zainteresirane zaprosili za pomoč pri projektu. Dva ključna moža švicarske enote, Gerolda Binerja in Bruna Jelka, bosta v začetku prihodnjega tedna na povabilo Vikija Grošlja obiskala Slovenijo ter predstavila program treninga nepalskih pilotov. Izkupiček prireditve pa bo šel v njihov sklad za reševanje.

 

Na prireditvi, ki bo potekala 16. novembra ob 17. uri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, se bomo ob filmu in slikah spomnili obeh Tomaževih reševanj. Prireditev bo hkrati priložnost za izročitev zahvalne listine, ki jo bosta na predlog
g. Martelanca izročila nekdanji župan Občine Kamnik Tone Smolnikar in predsednik GRZ Slovenije Igor Potočnik.

 


<< Nazaj | Novice