Mali grad

Miklavž napekel piškote, ki jih bo delil med pridne otroke

03.12.2015

 

Pretekli teden smo vstopili v adventni čas, otroci pa se že nestrpno veselijo obiska prvega od treh dobrih mož, ki bo njihove krožnike ali peharje napolnil z darili. Tradicija Svetega Miklavža, ki na večer pred svojim godom, 6. decembra, prinaša otrokom darove, je priljubljen del slovenskega ljudskega izročila in je bila v pisnih virih prvič omenjena leta 1839. Tako otroci kot tudi tisti malo starejši že prav nestrpno pričakujejo enega izmed treh mož, ki nas obiščejo v decembru. V Kamniku pa bo resnično praznično in prijetno, saj bo Miklavž obiskal mnoge kamniške kraje.

Dobri mož bo našo občino obiskal že v četrtek, 3. decembra 2015, ob 19. uri na Vranji Peči v cerkvi. V petek, 4. decembra 2015, bo ob 18. uri razveseljeval v Tunjicah v tamkajšnji cerkvi, ob 19. uri pa sicer brez Miklavža, a vseeno veselo in radoživo, vabljeni na Glavni trg, kjer bomo prižgali praznične lučke in bo naše srednjeveško mesto zasijalo v decembrski podobi.

Najbolj pestra bo sobota, 5. decembra 2015, ko se bo od 8. do 13. ure odvijala Miklavževa tržnica z značilnimi dobrotami, ki jih rad deli dobri mož. Stojnice z ročno izdelanimi darilci, medeni izdelki ter slastne domače dobrote bodo popestrile sobotno dopoldne na Glavnem trgu, tržnico pa bo obiskal tudi Sveti Miklavž s spremstvom ter poleg sladkih darilc pripeljal tudi glasbeno skupino in plesalke, ki bodo pričarale praznično vzdušje. Na eni izmed stojnic se bo odvijala izmenjava igrač, zato ste vabljeni starši z otroki, ki bi želeli igračo, ki je ne potrebujete več, zamenjati za katero drugo.

Sobotno dopoldansko Miklavževanje se bo prevesilo v popoldanski čas, ko bo ob 16. uri obiskal otroke do 3. razreda osnovne šole na Šutni v cerkvi, ob 16.30 na Selih v Marijinem domu, ob 17. uri pa na Brezjah nad Kamnikom na Prelesnikovi domačiji, v Nevljah v cerkvi, v Stranjah pred kapelo, v Šmarci v kulturnem domu, v Zgornjem Tuhinju v cerkvi. Ob 17.30 se bo za kavarno Veronika in na pobočju Malega gradu odvijalo tradicionalno Miklavževanje z igrico »Sv. Miklavž in štorklja« ter sprevodom do Glavnega trga, ob 18. uri pa bo nadaljeval pot v Šmartno v Tuhinju v kulturni dom. Ob 19. uri bo prišel nazaj v Kamnik, natančneje v Mekinje, kjer se bo v Športno- kulturnem domu rajalo z Miklavževo igrico»Dobri otroci« - prijave do petka, 4. decembra 2015 in v trgovini »Malina« v Mekinjah, Cesta Dr. Tineta Zajca 19 A (telefon 831 77 26).

V nedeljo, 6. decembra 2015, bo dobri mož trosil darila ob 10. uri na Gori sv. Miklavž, po sveti maši bo obdaril otroke. Ob 14. uri se bo v Budnarjevi domačiji odvijalo tradicionalno Miklavževanje, otroci bodo izdelovali parkeljne s testa in jih spekli v črni kuhinji (krušni peči), obiskal jih bo Sveti Miklavž in angelčki, ki bodo najbolj pridnim otrokom prinesli darilca. Ob 15. uri pa bo Miklavža moč videti v Motniku v kulturnem domu in ob 16.30 v Špitalič, ravno tako v kulturnem domu.

O prijavah in podrobnostih bodo starši obveščeni še na krajevno običajen način, preko župnijskih oznanil oziroma vabil in plakatov. Vse informacije dobite tudi na telefon 839 17 16.


<< Nazaj | Novice