Mali grad

Miklavž je natrosil darilc in dobrih želja

06.12.2014

 

Stiskanje pesti in mili pogledi v nebo so bili dovolj, da so ustavili dež. Miklavž, prvi izmed dobrih decembrskih mož, je včeraj s svojim spremstvom sedmih angelov in štrih parkeljnov obiskal Kamnik. Na pobočju Malega gradu se je najprej odvila poučna igra z naslovom "Katja, brez veze" avtorice Rože Gantar, ki so jo v sodelovanju pripravili starši oziroma odrasli in otroci, predstavi pa je že tradicionalno sledil ognjemet, ki prav tako očaral velike in male.

Nato so za pridne v soju bakel, ki so razsvetljevale prizorišče, zaplesali angelci, poredne pa so s svojim divjim plesom strašili parklji, a nikomur se ni bilo treba zares bati. Miklavž je namreč dobre želje trosil med vse, ki so ga prišli pozdravit, in kljub prav nič prazničnem vremenu nas takšnih ni bilo malo. Kanček čarobnosti na tak dan še kako prav pride, tudi odraslim, k pravemu pravljičnemu vzdušju pa so zagotovo prispevali tudi čudoviti kostumi nastopajočih v sprevodu.

Seveda je Miklavž obiskovalce tudi obdaroval, ker pravega miklavževanja ni brez česa sladkega, pa so obiskovalci po končanem sprevodu na stojnicah lahko prigriznili slastno pecivo in se ogreli z vročim čajem, ki je prijetno ogrel telo in duha v tem deževnem večeru.

Kamniško miklavževanje, ki ga že vrsto let prireja Kulturno društvo dr. Franceta Steleta, gotovo sodi med najlepša v Sloveniji. Kulturno društvo dr. Franceta Steleta iz Tunjic združuje skupino zanesenjakov, ki obuja stare običaje, zlasti miklavževanje, trikraljevsko koledovanje in kresovanje, predstavlja slovenske ljudske igre, pripravlja različne spominske prireditve in sodeluje na humanitarnih prireditvah. Kot igralci, scenaristi in pisci besedil sodelujejo ljubitelji iz domačega okolja, otroci in odrasli, običajno po več članov iz iste družine.

"Všeč mi je, da pri tem programu, predvsem pri igrici, sodelujejo odrasli in otroci. To pomeni, da v pripravah na ta dogodek skupaj kakovostno preživljajo prosti čas, namesto da bi hiteli vsak sebi ali ždeli pred takšnimi ali drugačnimi ekrani," je po končani prireditvi povedala ena od obiskovalk in tako zadela pravi pomen adventa in prazničnih dni nasploh. Zato si v prihodnjih tednih vzemimo čas drug za drugega, četudi to pomeni manj časa za nakupovanje daril ali za pospravljanje; prah nas bo, brez skrbi, počakal, skupen čas pa je vreden več od vseh igrač.

Več o decembrskem dogajanju v Kamniku lahko spremljate na uradni spletni strani Občine Kamnik in na facebook spletnem naslovu Kamnik.Decembra.Čas veselja

Iskrivo srednjeveško mestece bo v magičnem mesecu ponujalo mnogo zanimivega za vso družino, zato vabljeni, da se nam v Kamniku pridružite tudi vi.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Matjaž Sedušak


<< Nazaj | Novice