Mali grad

Mesec znanja v Centralni čistilni napravi Domžale - Kamnik

16.05.2017

 

Mesec znanja v Centralni čistilni napravi Domžale - KamnikŽupan Marjan Šarec se je dopoldan udeležil drugega izobraževalnega dogodka v okviru Meseca znanja, ki ga organizira Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik.

V Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik v okviru Meseca znanja v maju organizirajo strokovna izobraževanja s področja čiščenja odpadne vode. Na temeljih trajnostnega razvoja si tako znotraj strokovne javnosti prizadevajo za zmanjšanje deleža neočiščene odpadne vode in hkrati povečevanje učinkovitosti ravnanja z odpadno vodo ob zavedanju njene vrednosti, ki jo ima kot trajnosten vir vode in energije. V okviru tradicionalnih izobraževanj na temo postopkov čiščenja za ponovno uporabo odpadnih voda, ki organizacijsko in izvedbeno presegajo klasične seminarje in delavnice, tako povezujejo znanje, tehnologijo in človeške vire z namenom prispevanja k boljšemu razumevanju bioloških procesov, kemijskih reakcij in tehnoloških zahtev, kar pomembno zmanjšuje tveganja za okolje. Da so izobraževalni dogodki v strokovnih krogih odmevni in prepoznavni, dokazuje tudi dejstvo, da svoje znanje z udeležbo redno bogatijo upravljavci, operaterji, tehnologi ali vodje vseh večjih čistilnih naprav v Sloveniji. Vsebine in predstavitve najnovejših rešitev s primeri dobrih praks v Mesecu znanja soustvarjajo ugledni in uveljavljeni predavatelji.

Mesec znanja je letos že zaznamoval en izobraževalni dogodek, ki se je odvijal pretekli torek, sledila pa mu bosta še dva, med njimi tudi današnji, ki se je odvijal na temo deamonifikacije kot naprednega  postopka za čiščenje odpadnih voda z visoko koncentracijo dušika, uporabe kationskih emulzij v postopkih obdelave vode ter MBBR tehnologije prihodnosti.

V uvodu so udeležence nagovorili direktorica Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik d.o.o dr. Marjetka Stražarindirektorica Urada za upravljanje z vodami z Direkcije Republike Slovenije za vode na Ministrstvu za okolje in prostor Suzana Stražar ter župan Marjan Šarec. »Lepo pozdravljeni v Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik. Gre za enega največjih ekoloških projektov šestih občin lastnic, Domžale, Kamnik, Mengeš, Cerklje na Gorenjskem, Komenda in Trzin, ki smo z odličnim medsebojnim sodelovanjem izkazale svojo ozaveščenost in odgovoren odnos do socialnega in naravnega okolja. Občine se tovrstnih problemov lotevamo vsak dan na praktični ravni, vsak dan nas skrbi, kako bodo stvari delovale. Pa tudi kar skrbi občane, na primer dvig cen. Uničevanje okolja na primer ima svojo ceno. Za vse sigurno ni kriv človek, je pa res, da tako kot se z naravo ravna danes, se v preteklosti ni. Tipičen primer je mobilni telefon. Tehnologije, ki so prisotne že sto let, bi pričakovali, da bi bile danes še bolj razvite, pa niso. Ne glede na to, smo člani gospodinjstev tisti, ki smo najbolj odgovorni za okolje. Naj naveden še en primer, pred vsakimi prazniki ljudje mrzlično nakupujemo, potem pa ugotovimo, da veliko stvari konča v smeteh. Skrb za okolje, za čisto vodo se začne v glavi. To ti ne more dati država, občina, krajevna skupnost, to je v glavah ljudi. Navajeni pa smo, da pričakujemo od nekoga drugega, da bo naredil namesto nas. Spoštovane udeleženke, spoštovani udeleženci, želim vam veliko uspeha na delavnici meseca znanja in da bo na koncu tako, da ne bo ostalo samo pri besedah, ampak bodo vidna tudi dejanja« je svoj govor sklenil župan Marjan Šarec.

Sledila pa so predavanja Barbare Styszko, Huberta Charbonnierja in Gordane Hluchy ter Stanka Česna.


<< Nazaj | Novice