Mali grad

Mesec znanja na Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik

02.06.2015

 

Prvi torek so na Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik, ki so sicer tudi organizatorji Meseca znanja, gostili prof. dr. Mihaela J. Tomana, ki na Biotehniški fakulteti vodi Skupino za limnologijo. Je član več ekoloških društev doma in v tujini ter glavni urednik znanstvene revije Acta Biologica Slovenica.

Panta rei – vse in vsi smo v gibanju in spreminjanju, je bil iztočnica njegovega uvodnega predavanja, vodilna tema prvega sklopa izobraževanja pa Meritve in vodenje. Povabilu so se odzvali uveljavljeni strokovnjaki, ki so slušateljem in gostom dogodka predstavili sodobne pristope in dobre prakse s tega področja.

Pred začetkom prvega sklopa predavanj je zbrane pozdravila in nagovorila direktorica Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik dr. Marjeta Stražar, nato pa besedo predala županu Marjanu Šarcu, ki je udeležencem zaželel prijeten dan ter izrekel pohvale organizatorjem, ki tako skrbijo za to, da predstavniki komunalnih podjetij in občin, vodje čistilnih naprav, tehnologi in operaterji bioloških čistilnih naprav, ki delujejo na področju vodenja tehnološkega procesa čiščenja odpadne vode ter sprejemajo odločitve o procesnih posegih, nastavitvah parametrov obratovanja, vzdrževanju in ne nazadnje odnosu do okolja, izvejo marsikaj zanimivega, predvsem pa brezplačno pridobivajo mnoge koristne in uporabne informacije.

Kot že rečeno, so se povabilu odzvali uveljavljeni strokovnjaki prof. dr. Mihael J. Toman, Matjaž Najžer je predaval o izboljšanjustroškovne učinkovitosti in stabilnosti delovanja ČN z vodenjem bioloških procesov v realnem času, Miha Marinšek o meritvah pretokov v procesu čiščenja odpadnih vod, Zoran Opačič in dr. Meta Levstek pa o naprednem povezovanju podatkov laboratorija in procesa.


<< Nazaj | Novice