Mali grad

Mednarodni festival keramike »Dober dan, keramika« tudi v Kamniku

30.05.2017

 

Mednarodni festival keramike »Dober dan, keramika« tudi v KamnikuMesto Kamnik je ponosno, da bo 2., 3. in 4. junija eden od gostiteljev mednarodnega festivala keramike »Dober dan, keramika«. Festival se bo letos prvič istočasno odvijal po različnih evropskih mestih, ki živijo s keramiko. Med drugim sodelujeta tudi Barcelona in Neapelj, v Sloveniji pa bo festival potekal samo v Kamniku. »Mesto Kamnik ima vse pogoje, da postane član Zveze evropskih mest keramike. Keramika v Kamniku ni samo spomin, ampak je del življenja,« pravi Tatjana Hlačer, vodja KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka in 3. Bienalnih dni keramike in lončarstva Kamnik 2017, v okviru katerih bo potekal Festival »Dober dan, keramika«.

Festival »Dober dan, keramika« se bo odvijal v petek 2., v soboto 3. in v nedeljo 4. junija na različnih lokacijah v Kamniku. Svečano odprtje bo v petek ob 18. uri z otvoritvijo razstave »Razpoka, luknja, lupina« v kapeli na Malem gradu.

Na festivalu se bodo ljudje, ki ustvarjajo s keramiko, in njihovi izdelki predstavili najširši javnosti in tako spregovorili sami zase. Posebno atraktiven bo prikaz raku žganja, peke in odpiranja peči, kar bo možno videti v petek in soboto zvečer v parku Evropa. Raku je starodavna japonska tehnika žganja keramike, kjer se ta žge pri izredno visoki temperaturi okoli 900 stopinj celzija. Posebnost je, da se pri tej temperaturi tudi jemlje iz peči, zaradi česar je prikaz tega še posebej privlačen za gledalce.

Sobotni dan bo posvečen otroškim delavnicam ter prikazom izdelovanja keramičnih izdelkov na lončarskih vretenih in drugih keramičnih tehnikah. Moč pa bo videti tudi prikaz poslikave ene od slovenskih posebnosti - kamniške majolike. V nedeljo dopoldan bodo potekali vodeni ogledi po razstavah, ki bodo v času festivala potekale v kapeli na Malem gradu, v Hiši keramike in v galeriji Hiša idej. Poznavalci izpostavljajo razstavo avtorske keramike Ines Kovačič, ki bo v Kapeli Mali grad. Prejšnja razstava v Kapeli Mali grad je na 2. bienalu zelo navdušila.

Festival »Dober dan, keramika« organizira KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka, Društvo keramikov in lončarjev Slovenije in Lončarski atelje SEM v Ljubljani.

Podrobnejši program Festival »Dober dan, keramika«

Petek, 2. junij


Sobota, 3. junij


Nedelja, 4. junij

Razstave bodo na ogled v soboto 3. junija od 10. do 18. ure. 

Vljudno vabljeni v Kamnik.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Občina Kamnik


<< Nazaj | Novice