Mali grad

Mednarodni dan prostovoljstva 2013

05.12.2013

 

Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov v letu 1985. Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

Ti cilji so:

Zakaj prostovoljstvo?

»Prostovoljstvo je družbeno koristna brezplačna aktivnost posameznikov, ki s svojim delom, znanjem in izkušnjami prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja posameznikov in družbenih skupin ter k razvoju solidarne, humane in enakopravne družbe. Prostovoljstvo krepi medsebojno solidarnost ljudi, spodbuja razvoj človeških zmožnosti in vseživljenjskega učenja, zagotavlja družbeno povezanost in sodelovanje pri reševanju problemov posameznikov in družbe.«

Tako je v 2. členu Zakona o prostovoljstvu opredeljen pomen prostovoljstva.

Kaj vam beseda »prostovoljstvo« pomeni? Bi lahko rekli, da prostovoljce občudujete, vendar to ni za vas?

Med pogovori so pripadniki različnih generacij o prostovoljstvu menili: »Ne morem si ga privoščiti.«; »Nimam toliko časa ali energije.«; »Komaj zaslužim za preživetje.«; »Potrebujem veliko časa zase, da si odpočijem in se ohladim, drugače sem čisto utrujen«.

So vaši izgovori podobni?

Pravzaprav ste verjetno že bili prostovoljec, pa se tega sploh ne zavedate. Prostovoljstvo vam daje ogromno možnost, če jih le znate opaziti.

Kaj spremeni vašo priljubljeno aktivnosti v prostovoljstvo?

Kaj s prostovoljstvom pridobim jaz?

Glavna motivacija za prostovoljstvo je prijetno druženje in učenje, je z izkušnjami bogatejši življenjepis in večja socialna mreža.

Mnogi menijo, da je prostovoljstvo doprinos k večjim kariernim možnostim, je prijazno do mladih; zabavno; možnost za usposabljanje in pridobivanje novih veščin in izkušenj in kot možnost spoznavanja novih ljudi, pa tudi pomoč sebi in drugim. Ugodnosti in privilegiji so manjša prednost, čeprav se tudi najdejo.

Mnenje nekega prostovoljca: »Službe nimam, kar spravlja mojo mamo ob živce. Tako sem se lotil prostovoljskega dela, bom dobil vsaj nekaj izkušenj. V resnici sem se mnogo naučil in zato se bom lotil novega posla kar sam.«

Zakaj prostovoljstvo?

Mnenja nekaterih naših prostovoljcev, ki se srečujejo v skupinah:

Če želimo, da prostovoljci učinkovito opravljajo svoje delo in so pri tem tudi sami zadovoljni, ne moremo dovoliti, da bi bili prepuščeni sami sebi. Prav zato jim v Zavodu Oreli nudimo možnost vključitve v izdelan sistem vodenja in usposabljanja. Vključi se lahko katerikoli posameznik z veseljem do prostovoljnega dela in z zavedanjem do sprejemanja odgovornega prostovoljnega dela.

Kdor si želi postati prostovoljec/prostovoljka, pridite v Svetovalno pisarno za starejše v času uradnih ur (Tomšičeva 23, torki od 8. do 10. ure in četrtki od 15. do 17. ure). Lahko pa se tudi prijavite na izobraževanje preko maila zavod.oreli@gmail.com ali info@kamnik-starejsi.si.

Kaj delamo, lahko vidite v oddaji Dobra zgodba v Dobri uri z Jasno (posneta za RTV 1 v novembru 2013).

Lepo povabljeni, pridružite se nam!

5. december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto.

Besedilo: Martina Ozimek, Zavod Oreli


<< Nazaj | Novice