Mali grad

Mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112

10.02.2016

 

Mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112Jutri, 11. februarja 2016, obeležujemo mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112. Ta datum ni naključno izbran – zapišite datum 11. 2., zbrišite ločili in dobili boste 112. Klici na številko 112 so brezplačni, ljudem pa so na tej številki dosegljive nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč ter pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih služb in policije. Na številko 112 je mogoče poklicati na pomoč v vseh 28 državah članicah Evropske unije, v večini držav na Balkanu in v posameznih delih Rusije. 

V vseh 13 regijskih centrih za obveščanje, ki v Sloveniji sprejemajo klice na pomoč, se bo 11. februarja odvijal dan odprtih vrat. Na ta dan lahko centre obišče vsak, ki ga zanima, kako potekata sprejemanje klicev v sili in aktiviranje reševalcev. Tradicionalno vabijo predšolsko in šolsko mladino, ki si centre lahko ogledajo med 9. in 11. uro, vsi ostali pa med 12. in 14. uro. Letos so posebej povabili študente, predvsem tiste, ki so vključeni v mednarodno izmenjavo študentov Erasmus.  

Ob mednarodnem dnevu enotne evropske številke za klic v sili 112 vas v četrtek, 11. februarja 2016, ob 11. uri Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje vabi na novinarsko konferenco v Regijski center za obveščanje Maribor, Cesta prve proletarske brigade 21 (Gasilska brigada, II. nadstropje). Uprava Republlike Slovenije za zaščito in reševanje novinarsko konferenco vsako leto organizira v drugem regijskem centru za obveščanje, letos v mariborskem. Beseda bo tekla o intervencijah ob naravnih in drugih nesrečah, ki so se v Sloveniji pripetile v minulem letu, o statistiki in analizi klicev v sili, ki jih je lani prejelo vseh 13 regijskih centrov za obveščanje, o tehnoloških novostih, s katerimi je nadgrajena oprema v centrih za sprejemanje klicev v sili (izpostavljen bo sistem za določanje lokacije kličočega AML) in o evropskem razvojnem projektu NEXES, ki se ukvarja z razvojem storitev na področju klicev v sili, ki jih omogočajo nove telekomunikacijske tehnologije in pametni telefoni nove generacije.  

Besedilo in fotografija: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje


<< Nazaj | Novice