Mali grad

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019 (Adriatic Strike 2019)

30.05.2019

 

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019 (Adriatic Strike 2019)Med 2. in 8. junijem bo v Republiki Sloveniji že osmo leto zapored Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019 (angleško Adriatic Strike 2019), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja. Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja. Na vaji bodo tretje leto zapored sodelovali tudi pripadniki zračnega operativnega centra iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nata za Evropo.

Na območju Kamniško-Savinjskih Alp bodo glavne aktivnosti potekale na območjih Ojstrice, Okroga pri Motniku in Menine planine. Na teh lokacijah je predvidena uporaba efektov poka in dima, ki ne bi smeli biti preveč moteči za okolje, saj bodo proženi izključno v zato namenjenih zabojih. Na tem območju se bo gibalo približno deset vojakov, na območju Menine planine (Dom na Menini planini) pa bo predvidoma nastanjena manjša skupina vojakov s tremi vojaškimi vozili. Potekali bodo premiki vojaških vozil (terenska vozila, kamion) vse v manjšem obsegu. V tem času bodo zračni prostor na tem področju preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali na večjih višinah in neposredno nad lokacijama ter med njima. Glavni zračni premiki sil se bodo izvajali s helikopterji iz Menine planine na Ojstrico in nazaj, povečane letalske aktivnosti pa bodo organizatorji izvajali v dveh dnevnih obdobjih, in sicer od 9. do 12. ure ter od 14. do 17. ure.

Na vaji pričakujemo približno 700 udeležencev, od tega približno 350pripadnikov iz 26 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Albanije, Avstrije, Belgije, Bosna in Hercegovina, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Urjenje postopkov kontrolorjev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

Helikopterji:

Letala:

Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenega ognja vzletali z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala Pilatus PC-9-Hrvaška, AMX in Tornado-Italija ter SAAB JAS 39 Gripen-Madžarska pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje kontrolorjev združenega ognja bo potekalo na novem simulatorju za kontrolorje združenih ognjev na letališču Cerklje ob Krki ter na petih drugih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi, topovi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Radeče, Sevnica, Novo mesto, Vipava in širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo. Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa, bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov. Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno prisotnih 20-30 vojakov. Kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi, ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil. Slovesnost pred začetkom vaje Jadranski udar 2019, ki bo del programa ob Dnevu odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, bo v nedeljo, 2. junija, na letališču Cerklje ob Krki, ob 12. uri.

Besedilo in fotografija: 15. polk vojaškega letalstva


<< Nazaj | Novice