Mali grad

Mednarodna revija starodobnikov »A«

23.05.2011

 

Društvo starodobnih vozil Kamnik je z 2. mednarodno revijo starodobnikov »A« v soboto, 21. maja počastilo desetletnico svojega obstoja in delovanja.

Udeleženci so se zbrali že v petek popoldan v Termah Snovik. Ob jubilejni 10. obletnici delovanja Društva je župan Marjan Šarec podelil priznanja zasluženim članom društva, sponzorjem in pokroviteljem.

 

Sobotno pestro celodnevno dogajanje pa se je začelo s formiranjem kolone avtomobilov in motoristov starodobnikov »A« na teniškem igrišču na Duplici. Ob zvokih Mestne godbe Kamnik je sledila predstavitev starodobnikov na Glavnem trgu, kjer so se jim pridružili tudi ambasadorji iz držav udeleženk revije. Letošnja druga revija starodobnikov »A« je razen avtomobilov in motorjev slovenskih lastnikov prikazala še vozila klubov iz Avstrije in Češke, pridružila pa se tudi vozila iz Madžarske, Italije in Nemčije. Med njimi je bilo nekaj pravih »stoletnikov«, torej vozil, katerih rojstna letnica sega nazaj v leta pred 1911. Zbrano množico sodelujočih in obiskovalcev je na Glavnem trgu pozdravil tudi kamniški župan, Marjan Šarec in si z zanimanjem ogledal 70 kovinskih lepotcev izpred druge svetovne vojne v okolju, ki jim najbolj ustreza – starodavnem Kamniku.

 

Po uradnem odprtju sta koloni starodobnikov krenili proti Arboretumu Volčji potok, kjer so bili avtomobili in motorji na ogled še do 16. ure, kjer se je revija uradno zaključila na parkirnem prostoru Tenis kluba Duplica. Sledilo je le še prijetno druženje udeležencev in gostov.

Delovanje društva

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 in danes združuje 44 članov iz vse Slovenije, vedno bolj pa se povečuje tudi število članov iz tujine. Ob ustanovitvi si  je društvo kot glavno nalogo postavilo ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvaja z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo predvsem vse možne oblike sodelovanja in povezovanja z drugimi sorodnimi društvi doma in v tujini. Najbolj so seveda odmevne različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj široki javnosti, s čemer se krepi pomen varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture.

Najbolj odmevna aktivnost iz tega okvira je bil festival predvojnih starodobnih vozil, ki ga je društvo od leta 2005 izvedlo petkrat, vedno v maju. To je bil edini tovrstni festival v Sloveniji, saj so se ga lahko udeležili le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je bil glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost.

V letu 2010 je ta festival prerasel v mednarodno revijo starodobnikov »A«, ki je ohranila isti termin v drugi polovici maja, je pa še bolj omejila kriterij za udeležbo. Gre namreč za revijo vozil, ki so bila izdelana pred drugo svetovno vojno. Osnovni namen te spremembe je bil omogočiti javnosti več časa za ogled in seznanjanje s temi lepotci in, za čas njihovega nastanka, izjemnimi tehničnimi rešitvami, ki jih danes marsikdaj pozabljamo, na drugi strani pa  omogočiti lastnikom prijetno druženje in predstavljanje svojih dosežkov in naporov pri vzdrževanju teh vozil.

 

Sama mednarodna revija pa je le vrh dela, ki traja celo leto med dvema prireditvama. Koncept revije in pred tem tudi festivala, sloni na vabljenih udeležencih, kar seveda pomeni, da ima organizator dosti večjo možnost zbrati na enem mestu najbolj kvalitetna vozila, seveda pa to pomeni za organizatorja tudi večje stroške in večjo odgovornost. Z izbiro posameznega vozila organizator v veliki meri prevzema tudi odgovornost za predstavitev tega vozila, ki pa je pri vozilih te starosti že zelo velika. Zato je na sami reviji največ pozornosti posvečene času, ko si lahko javnost avtomobile in motorje ogleda in lastnike vpraša o njegovih podrobnostih.

Slovenci imamo v lasti kar zajetno število dobro ohranjenih starodobnih vozil, vendar je društvo v želji predstaviti čimbolj zanimiva vozila že zelo zgodaj začelo navezovati stike s sorodnimi društvi v tujini. Napori so bili uspešni, saj so se nam na petem mednarodnem festivalu leta 2009 s svojimi vozili pridružili člani Deželnega kluba Steiermark Nord iz s Kamnikom pobratenega mesta Trofaiach. Sodelovanje s tem klubom zelo lepo napreduje, saj se pogosto srečujemo. Na prvi mednarodni reviji leta 2010 pa so se nam pridružila vozila iz Veteran CarCluba Jičin iz češkega mesta Jičin. Tudi s tem klubom sodelovanje teče še naprej.

Besedilo: Slavka Muršak
Fotografije: Janez Kukec Mezek


<< Nazaj | Novice