Mali grad

Med dobitniki priznanj tudi kamniški alpinisti Marko Prezelj in Urban Novak ter Tadej Krišelj

29.01.2016

 

Med dobitniki priznanj tudi kamniški alpinisti Marko Prezelj in Urban Novak ter Tadej KrišeljNa alpinistično-plezalnem večeru, ki je v okviru sejma Natour Alpe Adria potekal sinoči na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je Planinska zveza Slovenije podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2015. Med dobitniki priznanj so tudi člani AO PD Kamnik Marko Prezelj in Urban Novak kot najuspešnejša alpinista in Tadej Krišelj za posebne dosežke v alpinizmu.

Najvišja priznanja so sicer prejeli: Peter Podgornik (priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma), Anastasija Davidova (najuspešnejša alpinistka), Urban Novak in Marko Prezelj (najuspešnejša alpinista), Mina Markovič (najuspešnejša športna plezalka), Domen Škofic (najuspešnejši športni plezalec), Janez Svoljšak (najuspešnejši ledni plezalec) in Nejc Kuhar (najuspešnejši turni smučar).

Priznanja najuspešnejšim alpinistom, športnim in lednim plezalcem ter turnim smučarjem podeljujejo Planinska zveza Slovenije (PZS) ter njene Komisija za alpinizem (KA), Komisija za športno plezanje (KŠP) in Komisija za gorske športe (KGŠ), namen izbora pa je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani nanizali številne uspešne vzpone in odprave, športnih plezalk in plezalcev, ki so znova blesteli na največjih tekmovanjih, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij, ki poznajo razmere v slovenskem in svetovnem alpinizmu: Andrej Štremfelj, Matej Kladnik, Milan Romih, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Tone Škarja, Urban Ažman, Miha Habjan in Peter Bajec.

Kot omenjeno sta priznanje za najuspešnejša alpinista prejela Marko Prezelj in Urban Novak. Komisija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Mednarodna odprava štirih mož, izkušenih Marka Prezlja in Manuja Pellissierja ter mladih Haydna Kennedyja in Urbana Novaka, je pod Novakovim vodstvom jeseni 2015 v vzhodnem delu gorovja Kašmir v Indiji preplezala prvenstveno smer na impozantno, 6173 metrov visoko goro Cerro Kishtwar. Štiridnevni vzpon v vzhodni steni je dodobra preizkusil njihove moči, zato so smer z imenom Light before wisdom ocenili z oceno ED+, povišano najvišjo stopnjo francoske ocenjevalne lestvice. Vzpon zelo verjetno sodi med najboljše alpinistične vzpone na svetu v letu 2015, zato je tudi močno odmeval v mednarodni alpinistični javnosti.«

Prejemnik nagrade Urban Novak je ob prejemu dejal: »Poleg vzpona na Cerro Kishtwar je bila izjemno pozitivna izkušnja sama odprava in ekipa, čemur bi dal prednost, poleg tega je bil cilj dober, del Himalaje, ki nam je ponudil dosti raziskovanja. Priznanje jemljem kot priznanje slovenske stroke in mi je všeč, da ji je bil vzpon všeč.«

Da se ga odmevnost vzpona ne dotakne toliko, kot bi se ga pred tridesetimi leti pa je priznanje komentiral Marko Prezelj in dodal: »Vzpon, ki je bil tako doživet kot ta, ne potrebuje nikakršne odmevnosti, kajti bolj kot ga žvečiš, manj ga ostane. Vsa priznanja so zelo subjektivna, kot je že bilo rečeno, istočasno so seveda tudi droben znak samovšečnosti, napuha. Če priznanje sprejmeš, si malo samovšečen, če ga ne, te označijo, da si še bolj. Tako da izbereš manjšo škodo in je vse v redu.«

Najuspešnejši alpinisti leta 2015                    

Nagrade za posebne dosežke v alpinizmu so prejeli Luka Lindič, Luka Krajnc (AO PD Celje – Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik).

Nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma je prejel Peter Podgornik (AO PD Nova Gorica), vrhunski alpinist, gorski reševalec in planinski publicist, ki svoje bogato znanje o alpinizmu podaja naprej naši in prihodnjim generacijam alpinistov.

Najuspešnejši športni plezalci leta 2015

Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli: Janja Garnbret (Šaleški AO), Katja Kadič (ŠPO PD Rašica), Tjaša Kalan (AO PD Kranj) in Urban Primožič (PK Škofja Loka).

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejeli: Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Anže Peharc (AO PD Kranj).

Priznanja trenerjem sta prejela Roman Krajnik, trener Mine Markovič in Domna Škofica in tudi trener državne članske reprezentance, ter Gorazd Hren, trener Janje Garnbret.

Najuspešnejši ledni plezalec leta 2015 je Janez Svoljšak (AO PD Kranj), najuspešnejši turni smučar leta 2015 pa je postal Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

ISKRENE ČESTITKE!

Vir: Modre novice


<< Nazaj | Novice