Mali grad

Mateja Šimic začela triatlonsko sezono v Avstraliji

27.03.2012

 

Naša najuspešnejša triatlonka Mateja Šimic,članica kamniškega kluba Trisport, je to nedeljo nastopila na tekmi za svetovni pokal v olimpijskem triatlonu v avstralski Mooloolabi.

Zmagovalka Denshamova (Aus) je iz vode prišla kot prva in si s skupino še devetih tekmovalk na kolesarskem delu uspela pred drugo menjavo zagotoviti približno minuto in pol prednosti pred skupino zasledovalk. Avstralka si je z dobrim tekom pritekla zmago s časom 2 uri 3 minute in 32 sekund in še dolgo po tekmi ni mogla skriti zadovoljstva, saj je tokrat z odliko opravila s konkurenco. Drugo uvrščeno Švicarko Spirigovo in tretjo uvrščeno Novozelandko Hewittovo je tako premagala za slabo minuto.

O svojem nastopu je Mateja povedala: »Plavanje je bilo v res zelo razburkanem morju, tako da je bil bolj boj za preživetje. Začela sem super, nakar sem na polovici plavanja dobila udarec v glavo in nos, ter posledično za trenutek upočasnila. Od zadaj so začele tekmovalke plavat preko mene in preden sem prišla nazaj v ritem (potrebovala sem kakih 200m), sem izgubila kar nekaj mest in dragocenega časa. Na splošno je bilo zelo ne fair plavanje, saj so nekatere tekmovalke za nalašč plavale po drugih, boksale ter poskušale celo strgati dres.

Kolesarski del v Mooloolabi je izjemno težak in selektiven. Na kolesu se je izoblikovala vodilna skupina 9 tekmovalk, za njimi pa kar 6 zasledovalnih skupin. Na kolesu je bilo zelo vetrovno, bila sem v tretji skupini (2 zasledovalni) in nismo imele nikakršne možnosti, da bi ujele 2. skupino. Celo povečevale smo zaostanek. Sama sem poskušala porabiti čim manj energije in se pripraviti na tek (kolo in tek sta bila zelo težka), kar mi je uspelo.

S tekmo sem lahko zadovoljna glede na dane okoliščine, predvsem ker je bil skoraj nivo svetovnega prvenstva in ne pokala. Poleg tega je prva tekma letos, zato nisem imela informacij, kako dobro so pripravljene druge tekmovalke. Za določene reprezentance, predvsem za Avstralijo, je bila tekma tudi kot kvalifikacijska za 3. mesta, ki jih imajo že zagotovljene za Olimpijske igre v Londonu.«

Mateja je z dobrim tekom uspela zadržati 26. mesto in s tem prišla do novih kvalifikacijskih točk za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.

Do konca kvalifikacij jo čaka še pet nastopov na tekmah za svetovni pokal. Prvi sredi aprila v Sydneyu, dokončno pa bo njen nastop na olimpijskih igrah potrjen ali ovržen na svetovnem prvenstvu v olimpijskem triatlonu, konec maja v Madridu.

Besedilo in fotografije: Kamniške novice


<< Nazaj | Novice